Bebeklerde Aft Hastalığının Belirtileri
Aftlar, ağız içi zarında, içi su dolu kesecikler şeklinde ortaya çıkar. Dikkatle bakılmadığı takdirde pamukçukla karıştırılabilir. Aft hastalığı, pamukçuğa kıyasla, daha ciddi bir rahatsızlıktır.
Bebeğinize Nasıl Bulaşır?
Bu enfeksiyon, bebeğinizin ağzına meme ucundan, biberon başlığından ya da ağzına götürdüğü oyuncaklardan vb. eşyalardan bulaşabilir.
Aftlara neden olan faktörler ağız temizliğine özen göstermemek, virüsler, kansızlık, kronik sistemik hastalıklar, uçuk ve beslenme yetersizlikleri sayılabilir.
Aft geçiren bebeğiniz emzirirken meme uçlarınızı temiz ve kuru tutmaya büyük özen gösterin. Meme temizliği için anne sütü en idealidir.
Her emzirmeden önce sütünüzle göğüs ucunuzu temiz hale getirebilirsiniz.
Meme ucunuza krem, sabun, veya karbonatlı su değdirmeniz doğru değildir.
Aftın Belirtileri
Olgunlaşan su kesecikleri, patlayarak kirli beyaz yaralara dönüşürler. Patlamalar sırasında ağız içine yayılan sular, etrafa pis bir koku yayarlar.
Bu sular, ayrıca dudaklarda uçuklamalara benzer yaralar meydana getirirler.
Ağzında "aft" olan bebek, süt emmekte güçlük çeker.
Hastalık sırasında bebeğin salyası akar, ateşi yükselir, iştahı azalır.
Sık sık huysuzluk göstererek rahatsızlığını belli eder.
Ağız İçindeki Yaraları Karbonatlı Su ile Temizleyebilirsiniz
Kaynatılıp ılıtılmış 1 kahve fincanı suya, bir çay kaşığı karbonat karıştırılır. Temiz bir mendil parmağa dolanır ve sıvıya batırılarak bebeğin ağzındaki lekeli bölümler silinir.
Bebekler genellikle bu hastalığı kendi kendilerine yener ancak mantar geniş bir alana yayıldıysa doktor kontrolünde, mantar yok eden ilaçların yardımıyla tedaviye geçilmelidir.
Nasıl Korunmalı?
Bu dönemde bebeğinizin ağız temizliğine daha çok dikkat ederken aynı zamanda hazmı kolay yiyecekler seçmeye de gayret edin. Vitamin ihtiyacını karşılamak maksadıyla bebeğinize meyve suları da verebilirsiniz. Yalnız bazı gıdalar örneğin domates, patlıcan, çilek gibi yiyecekler afta neden olabilmektedir. Bu nedenle verdiğiniz besinlerin türü konusunda dikkatlı olmanız gerektiğini unutmayın.
Yaralarda iyileşme görülmezse, bebeğinizi mutlaka bir çocuk doktoruna götürün.