SAĞLIK

Diş Çıkaran Bebeği Rahatlatmanın 5 Yolu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.01.2014

Dis Cikaran Bebeginizi Rahatlatmanin 5 Yolu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Dayanıklı’dan diş çıkaran bebeği rahatlatmanın pratik yolları.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeğe Nasıl Davranmak Gerekir?

Diş çıkarmak, bebeğin ilk yıldaki gelişiminin önemli bir aşamasıdır. Bebekler ilk dişlerini genellikle altıncı ve sekizinci aylar arasında çıkarırlar; ancak üç ay gibi erken ya da on beş ay gibi gecikmiş bir sürede çıkaranlar da vardır. Diş çıkarmak kalıtsal faktörlere de bağlı olduğundan, siz ya da eşiniz ilk dişlerinizi geç çıkardıysanız, bebeğiniz de aynı şeyi yapabilir.

Bebeğin dişlerinin çıkması büyüdüğünün, geliştiğinin ifadesidir ve anne babaları mutlu eder. Fakat aynı durum bebeğin huzurunu kaçırır, iştahsız günlere neden olursa aileler için sıkıntı nedenidir. Bebeğin diş çıkarma döneminde nasıl davranmak, neler yapmak gerektiğini öğrenelim.

Bebeğinizin Diş Çıkardığını Nasıl Anlarsınız?

Diş hazırlığı, aslında diş etini yarıp 0.5 cm.’lik çıkışını yapmadan en az üç ay önce başlar. Bu sırada bebekte görülen bazı belirtiler, salya artışı, hafif ateş, ağlama, rahatsız uyku, huzursuzluk, ishal, burun tıkanıklığı, yüzde veya bez bölgesinde pişik, kulakları çekmek ve eller dahil olmak üzere her şeyi çiğneme isteği olabilir.

Diş Çıkarırken Bebekte Ne Gibi Değişimler Görülür?

Yapılan araştırmalar hafif ateşin, diş çıkarmaya sıklıkla eşlik edebildiğini gösterse de, bu ateş hiçbir zaman çok yüksek değildir. 38.5 ˚C üzerindeki ateşin kaynağının araştırılması gereklidir. Nezle ve benzeri viral enfeksiyonların diş çıkarma dönemine rastlaması, bu dönemde bebeğin bağışıklık faktörlerindeki azalmadan kaynaklanmaktadır.

Dis Cikaran Bebeginizi Rahatlatmanin 5 Yolu

Günde İkiden Fazla Sulu Dışkı Yapıyorsa Dikkat!

Diş çıkaran bir bebek beslenmeyi reddedebilir. Katı besinlere başlamış bebek, bir süre hiç onlarla ilgilenmeyebilir. Bu durumda mama ya da anne sütüyle alacağı sıvı ve besin miktarı ona bu süre zarfında yetecektir. İshal ve diş çıkarma arasında direkt bir bağlantı kurulamamış olsa da bazı anneler bebeklerin her dişiyle ishal oldukların söylerler. Yine de çocuğunuzun günde ikiden fazla sulu dışkısı olmuşsa doktorunuza danışmakta fayda vardır.

Bebeğinizi Diş Çıkarırken Nasıl Rahatlatabilirsiniz?

Bu dönemde onu rahatlatmak için şunları deneyebilirsiniz:

1.Bebeğinizin dikkatini başka şeylere yönlendirmek, oyuncaklarıyla oynamasını sağlamak, dışarıda gezinmek, müzik dinlemek, onunla konuşmak ya da daha uzun süre kucakta tutmak bile onu rahatlatabilir.

2.Eline çiğneyebileceği bir şey vererek de onu rahatlatmanız mümkündür. Buzdolabında çıkmış su dolu bir dişlik halkası harikalar yaratabilir. Buz, diş etlerini dondurarak acıyı alır. Kaşırken uygulanan basınç ise ağrıyı geçirir.

3.Soğuk yiyecekler de bu dönemde (elma, şeftali püresi, yoğurt) oda ısısındaki hallerinden daha cazip hale gelebilir.

4.Lokal anestetik etkisi olan birtakım kremler de sürülebilir.

5.Ağrı kesiciler diş çıkaran bebeğin sıkıntısını dindirme amacıyla rahatlıkla kullanabilir. Ancak ilaç dozunu her zaman doktorunuza danışmalısınız.

Konular :