SAĞLIK

Kasık Fıtığı Hangi Yaşın Hastalığıdır?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 27.06.2011 - Güncelleme : 01.05.2024

Bebeğinizin ya da çocuğunuzun kasıklarında ya da torbalarında daha önce bulunmayan bir şişlik, fıtık olabilir. "Genellikle çok hareketli, yerinde duramayan çocuklarda görüldüğü düşünülen kasık fıtığının en temel nedeni, ailesel yatkınlıktır" diyen uzman doktorlar, özellikle erkek çocuklarında sık rastlanan kasık fıtığının teşhis ve tedavisi ile ilgili bakın neler anlatıyorlar.

Kasık Fıtığı Hangi Yaşın Hastalığıdır

 Bebeklerde ve çocuklarda kasık fıtığı belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? İşte, bebeklerde ve çocuklarda sıkça görülen kasık fıtığına dair merak edilen sorular. 

 

Bebeklerde ve Çocuklarda Kasık Fıtığı

1. Kasık Fıtığı Nedir?

Çocukluk çağında kasık bölgesinde görülen anomaliler ilerleyen yaşlarda, hidrosel, kasık fıtığı ya da testis tümörüne kadar uzanan sonuçlar doğurabilir. Karın ön duvarının, kasık bölgesindeki zayıf bir bölgesinden karın boşluğunda bulunan bazı yapıların deri altına kadar çıkmasına kasık fıtığı deniyor.

Bu yapılar en sık bağırsaklar olsa da bir çeşit zar olan ‘omentum’, mesane ve kızlarda yumurtalıklar ve tüpler de zaman zaman fıtıklaşabilir.

 

Bebeklerde ve Çocuklarda Kasık Fıtığı Niçin Olur?

2. Kasık Fıtığı Neden Olur?

  • Nasıl Oluşur? 

Testisin inişi: Kasık fıtığının oluşumu erkeklerde testislerin(yumurtaların) torbaya iniş süreci ile yakından ilgilidir. Testisler, bebeğin anne karnındaki yaşamının 7. ayında kasık bölgesinden torbalara doğru inişe başlar. Bu iniş çoğunlukla bebek doğmadan önce tamamlanmış olur. Bu iniş süreci tamamlanamadığı zaman testis iniş yolu boyunca herhangi bir noktada kalabilir.

Buna inmemiş testis adı verilmektedir. İniş süreci normal seyrinde iken eğer bebek erken doğar ise yine inmemiş testis görülecektir(prematürelerde sık görülmesinin nedeni). 

Fıtık kesesinin oluşumu: Bu iniş sırasında testise eşlik eden periton(karın zarı) parçacığı bir eldiven parmağı şeklinde torbalara kadar testisle birlikte sürüklenir.

Doğumdan sonra bu zar keseciğin duvarları birbirlerine yapışır ve ince bir bant halinde kalır. İşte bu zar keseciğin duvarlarının birbirlerine yapışmaması ya da yapıştıktan sonra çeşitli nedenlerle yeniden açılması sonucu oluşan aralıktan karın içi organların deri altına kadar ilerlerler. Böylelikle karın içi basıncını arttıran her türlü durumda (öksürük, ıkınma, ağlama, vb) karın içindeki organlar bu kanaldan çıkmaya yönelirler ve kasıkta ya da ilerlemiş olgularda torbalarda şişlik meydana gelir.

  

Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

3. Kasık Fıtığının Belirtileri Nelerdir? 

Beliren kaybolan şişlik ilk ve en önemli bulgudur. Sağda ya da solda kasıktan başlayarak torbalara (kızlarda büyük dudaklara)kadar olan hat üzerinde, herhangi bir noktada olabilir. Ağlama öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda bu yapılar, zayıf olan bu noktadan karnı terk ederek deriden kabarık bir şişlik oluştururlar.

Kasık Fıtığı Hangi Yaşın Hastalığıdır

Kasık fıtığı, bebeğinizin bağırsak halkalarının kasık bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkması durumudur. Bu, ciddi bir durumdur ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.

 

Başlangıçta ağlama veya öksürük durduğunda yapılar yeniden karın içine dönerek şişlik kaybolur. Daha ileriki dönemlerde ise fıtıklaşan yapılar giderek kendilerine daha geniş bir yer açacağından elle itilmeleri gerekecektir. Çok ilerlemiş durumlarda fıtıklaşma çocuğun torbalarını dolduracak kadar aşağı, testislerin yanına kadar inebilir.

4. Kasık Fıtığı En Çok Hangi Yaşta Görülür?

Çocukluk çağında görülen fıtık tipi büyük çoğunlukla indirek olanıdır. Direk kasık fıtığı nadiren çocuklarda da görülürse de, daha çok bir erişkin hastalığıdır. İndirek kasık fıtığında karın içinden çıkan organlar kasık kanalı adı verilen bir kanaldan geçerek deri altına ulaşırlar. Direk fıtıkta ise karın duvarındaki zayıf nokta şişliğin hemen altındadır. Barsaklar doğrudan deri altına ulaşırlar.

  • Hangi Yaşın Hastalığıdır?

Kasık fıtığı her yaşta görülebilir. Yeni doğmuş bir bebekten ileri yaşlara kadar herhangi bir çağda başlayabilir.Görülme sıklığı normal süre ve kiloda doğanlarda % 1-3’tür. Prematüre doğmuş olanlarda ise daha sık rastlanır(% 16-25).

 

Kasık Fıtığı Kendiliğinden Geçer mi?

5. Kasık Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

  • Tedavisi İçin Hangi Yaş Uygundur? 

Çocukluk çağında kasık fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Hasta tanı konulduğu zaman ameliyat edilmelidir. Beklenmesi gereken bir yaş ya da süre söz konusu değildir. Ancak enfeksiyon geçirmekte olan veya kansızlık saptanan hastaların, acil bir durum söz konusu değilse, bu sorunları tedavi edildikten sonra ameliyat edilmeleri daha uygundur. 

Çocuklarda kasık fıtığı ameliyatı günübirlik cerrahi tarzında yapılır. Gerekli hazırlıkların ardından hasta ameliyata alınır. 

Kasıkta yaklaşık 2-3 cm’lik bir kesiden gerçekleştirilen ameliyatta, özetle fıtık kesesi karın boşluğu ile bağlantı noktasından bağlanarak çıkarılır(yüksek ligasyon). 

Ameliyat bitiminde çoğunlukla tercih edilen kapatma yöntemi eriyebilen materyalle yapılan gizli derialtı(subcuticuler) dikişidir. Bu yöntemin avantajı dikiş alma işlemine gerek bırakmamasıdır.

Ameliyattan yaklaşık 3-4 saat sonra hasta evine gönderilebilir.

 

Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

6. Kasık Fıtığıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

  •  Fıtığın Ameliyatsız İyileşme Olasılığı Var mı?

 İlaç tedavisi söz konusu değildir. Ameliyat dışı tedavi konusunda geçmişte fıtık bağı gibi denemeler olmuş ancak uzun yıllar önce, hem iyileşmeyi sağlamadığı hem de ameliyatı zorlaştırdığı için terk edilmiş. Toplam hastanede kalış süresi 4-5 saat olan bir girişim yerine aylar, hatta yıllarca bağ kullanıp sonunda yine ameliyat olmanın savunulacak bir yanı yoktur. 

  • Beklemenin tehlikesi var mıdır? 

Kasık fıtığının en önemli tehlikesi boğulma ya da sıkışmadır. Boğulmuş fıtık 3 türlü tehlike içerir. Sıkışmış bir barsak tıkalı bir barsaktır ve kaka geçişi durur. Süre uzadıkça barsak bir barsak düğümlenmesinin bütün belirtileri görülmeye başlayacaktır. 

Tıkalı olması dışında sıkışan barsak zarar görebilir. Bu uzun süre sıkışık kalmış fıtıklarda söz konusu olabilir. Bu durumda sıkışma bölgesinde kızarıklık ve ödem de başlar. 

Kanal içinde sıkışmış olan barsak kanaldan geçen diğer yapılara(testisin damar, sinir ve kanalları) zarar vermeye de başlayabilir. Kızlarda da benzer şekilde yumurtalık ve tüpler zarara uğrayabilmektedir.

  

  • Boğulmuş Fıtık Nedir? 

Fıtıklaşan organların çıktıkları yere sıkışarak, kalmalarına boğulmuş fıtık denir. Bu kalış ne kadar uzun sürerse sıkışan barsağın zarar görme olasılığı o kadar fazladır. Bu konuda ilk bilinmesi gereken boğulmuş fıtık belirtileridir. 

Kasıkta ağrılı bir şişlik ortaya çıkar. Şişlik genellikle sert ve sabittir. Kusma, karın şişliği, kaka yapamama ya da kanlı kaka görülebilir. Hastanın yaşı küçüldükçe boğulma riski artar. İlk 6 aydaki bebeklerin % 60’ının kasık fıtığının en az 1 kez boğulduğu bildirilmektedir.

 

"Bebeğimde Kasık Fıtığı Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?"

  • Bebeğim-Çocuğum Ameliyata Dayanabilir mi? 

Fıtık ameliyatı çok küçük doğum ağırlığı olan prematüreler de dahil olmak üzere her yaşta bebeğe ve çocuğa başarıyla uygulanmaktadır. Operasyonda teknik açıdan hayatı tehdit edici risk söz konusu değildir.

Modern anestezi teknikleri ve modern teknoloji sayesinde önlenebilir riskler ortadan kaldırılmış, beklenmedik durumlar için de gereken tedbirler alınmıştır. Kuşkusuz her ameliyatta belirli bir risk hala mevcuttur ancak günümüzde bu en aza indirilmiştir.

Kasık fıtığı tüm çocuklarda görülme oranı % 1-5’tir. Erkek çocuklarda, kız çocuklarından 4-20 kez daha sık görülür. Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de % 25-30’lar kadar yüksektir.

Kasık fıtıklarının %60’ı sağda, % 30’u solda ve % 10’u iki tarafta da olur. Ameliyat edilen fıtığın tekrar etme riski % 1’dir.

Sol testis torbaya daha önce indiği için, sol tarata görülen kasık fıtığın ardından sağ tarafta da fıtık çıkması ihtimali yüksektir.

Çocuğun ikinci kez anestezi alması istenmediği için ameliyat sarısında sağ kasığı da açıp bakmak tercih edilebilir.

Kız çocuklarında iki yaşına kadar görülen fıtıklar, genellikle iki taraflı olduğu için, hangi tarafta çıkarsa çıksın, iki tarafta da ameliyat edilir.

İnmemiş testisin zamanında doğan erkek bebeklerde görülme sıklığı % 3.4’tür; prematürelerde % 30 olarak kabul edilir. 

Konular :

#bebeklerde kasık fıtığı #erkek bebeklerde kasık fıtığı #çocuklarda kasık fıtığı #kasık fıtığı nasıl anlaşılır #kasık fıtığı nasıl tedavi edilir #kasık fıtığı nasıl geçer #kasık fıtığı tedavisi