SAĞLIK

Kolikle Baş Etmede 6 Etkili Öneri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.05.2015

Kolikle Baş Etmede 6 Etkili Öneri

Kolik genellikle bebek iki-döt haftalıkken başlar ve dört aylık oluncaya kadar devam eder. Belirli bir sebep olmadan düzenli ve uzun ağlama nöbetlerine tutulan küçük bir bebekte kolik (sancı) oludğu söylenir. Yaklaşık beş bebekten biri buna yakalanır. İşte kolikli bebeklere faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan, uzman önerileri...

Kolikle Baş Etmenin 6 Önemli Püf Noktası

  1. Biberonla besliyorsanız ve bebeğinizin formula sütüne alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza hipoalerjenik formula sütü kullanıp kullanamayacağınızı sorun.

  2. Emziriyorsanız, yediklerinizi not edip bazı yiyeceklerin bebeğinizin koliğini kötüleştirip kötüleştirmediğine baakın. Çay, kahve, kola, süt ürünleri, alkol, baharatlı yiyecekler, turunçgiller, soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar gibi gıdaların tümünün etkisi olabilir. Bir bağlantı olduğunu fark ettiğinizde rahatsızlık veren yiyeceği birkaç günlüğüne kesip bebeğinizin ağlamasında azalma olup olmadığına bakın. Süt ürünlerini keserseniz, diğer besin kaynaklarından beslenmeye ya da ek olarak yeterince kalsiyum almaya dikkat edin.
  3. Tedavi için bebeğinizi bir kraniyal osteopati uzmanına götürmeyi ihmal etmeyin. Bazen doğum sırasındki basınç kafatasındaki düz kemiklerin birleşerek baş ağrısına ve acıya yol açan hafif kaymalara neden olabilir. Kraniyal osteopati uzmanı basıncı azaltmak için kemkleri çok dikkatli bir şekilde hareket ettirir ve bunun da bazen daha önceden kolik olan bebek üzerinde mucizevi etkisi olur.

  4. Soğuk sulandırılmış papatya ya da rezene çayı kandaki sancıyı azaltmaya yardımcı olur. Kolik için diğer bitkisel ilaçlara karşı oldukça tedbirli olun; önceden yıldız anason öneriliyordu; fakat bazı çocuklarda zehirlenmelere neden oldu.

  5. Gazı engellemek için ve reflüye yardımcı olmak için, bebeğinizi dik bir pozisyonda emzirin ve her emzirmeden sonra gazını çıkarmaya dikkat edin. Emziriyorsanız, tekniğiniz kontrol etmesi için bir uzmana danışın. Biberon ile besliyorsanız, daha büyük delikleri olan bir emzik kullanmayı deneyin; çok küçüklerse bebeğiniz süt ile birlikte çok miktarda hava yutuyor olabilir.

  6. Kolik tutuşunda, karnı dirseğiniz ile bileğiniz arasında, başı dirseğinize yakın dururken elinizle bebeğin kasıklarını destekleyin. Ters kolik tutuşunda, başını elinizle destekleyin; bebeğin ön kısmını dirseğiniz ile bileğiniz, kasıklarını dirseğinzin üzerine yerleştirin.

Kolikle Baş Etmede 6 Etkili Öneri

Anne babalar için kolik ile baş etmek güçtür. Fakat zamanla geçeceğini unutmamak gerekir. Bebeğinizin ağlama ihtimali olan saatler için bir yardım almaya çalışın. Ağlamayı dayanılmaz buluyorsanız, tereddüt etmeden destek alın. Doktorunuz ya da eve gelen sağlık görevlisi bu konuda sizi anlayıp desteklemektedir. Biraz dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda bebeği güvenli bir yere –beşik gibi- yerleştirip başka bir odaya gidebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Konular :