ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Öksürüğün Nedeni Sesli Tik Hastalığı Olabilir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.08.2016

Çocuğunuzun Öksürüğü Tik Olabilir

Uzmanlar,çocuklarda okul veya aile sorunlarının, çözemedikleri iç çatışmaların istemsiz inatçı öksürüğe neden olabileceğini söylüyor.

Çocuktaki Öksürüğün Nedeni Tourette Sendromu Oabilir

Çocuğunuzun öksürüğünün psikojenik öksürük olabileceğini hiç düşündünüz mü? Tıp dilinde buna Tourette Sendromu deniliyor. Tourette Sendromu olan çocuklar sıkça ve yanlışlıkla astım, geniz akıntısı, enfeksiyon tedavileri alabiliyorlar.

Nasıl ruhsal sıkıntılar mide rahatsızlıklarına neden olursa, çocuklarda okul veya aile sorunları, çözemedikleri iç çatışmalarınbu tip istemsiz inatçı öksürüğe neden oabileceğine dikkat çeken Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, çocukların en sık yaşadığı yakınmalardan biri olan öksürük ile ilgili anne babalara önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuzun Öksürüğü Nelerin Habercisi?

Çocukların çoğunda öksürük viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra 10-15 gün kadar sürer. Bazen çocukların nefes borusuna yabancı bir madde kaçırması ile ani boğucu bir öksürük olur. Eğer bir gıda veya oyuncak parçası elindeyken, böyle bir durum oluşmuşsa mutlaka doktora başvurulmalı.

Kronik veya inatçı öksürük, üç haftadan fazla süren öksürüğe denir ve mutlaka astım, geniz akıntısı, mide ve yemek borusu rahatsızlıkları, sigara dumanına maruziyetin araştırılması gerekir.

Psikojenik Öksürük Diğer Bir Adıyla Tourette SendromuNedir?

Kuru, tekrarlayan, inatçı , patlar tarzda, hapşırık sesini andıran ve gece kaybolan öksürüklerde psikojenik nedenle akla gelmelidir. Aileler, bu öksürüğü çocuğun bilerek yaptığını asla düşünmemeli.

Nasıl ruhsal sıkıntılar mide rahatsızlıklarına neden olursa, çocuklarda okul veya aile sorunları, çözemedikleri iç çatışmalar bu tip istemsiz inatçı öksürüğe neden oabilir.

Diğer öksürük yapan hastalıkların olmadığı kanıtlandıktan sonra çocuğun psikolojik durumu sorgulanmalı.

Çocuklarda Psikojenik Öksürük Nedir

Uzmanlar, özellikle çocuklarda okul döneminde görülen köpek havlamasına benzeyen tarzda çok gürültülü öksürmenin ses tikinin işareti olabileceğini söylüyor.

Çocuğunuzun Öksürüğü Sesli Tik Olabilir

Psikojenik öksürük grubuna giren Gilles de la Tourette sendromunun, vokal (sesli) tik hastalığıdır. 18 yaşından önce ortaya çıkan bu sinir sistemi hastalığında belirtilerin kol, bacak, yüz tikleri olabileceği gibi, boğaz temizlemek, bağırmak, inlemek veya köpek havlamasına benzeyen tarzda çok gürültülü öksürmek gibi ses tikleri de olabilir.

Psikojenik Öksürükte Çocuk Ne Yaşar?

Tourette Sendromu olan çocuklar, gürültülü öksürükleriyle okulda derslerin devamını bozdukları için çoğu kez sınıftan çıkarılırlar ama bu çocuklar gece tek ses çıkarmadan uyurlar. Ses tikleri obsesif kompulsif davranış, dikkat eksikliği, hiperaktivite öğrenme güçlüğü ile birlikte de görülebilir.

Tourette Sendromu olan çocuklar yanlışlıkla astım, geniz akıntısı, enfeksiyon tedavileri alabilirler.

Konular :