ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğunuzun Dişlerini Sağlıklı Tutmanın Yolları

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 23.07.2010 - Güncelleme : 29.11.2024

Ailenizde diş sorunları olmasa bile, çocuğunuz diş bakımına gereken özeni göstermediği takdirde diş ve ağız sağlığı sorunları yaşayabilir. Çocuklarda çürükler, çocukluk çağının en yaygın, önlenebilir, kronik hastalıklarından biridir. Uzmanlar, tedavi edilmeyen çürüklerin ağrıya ve enfeksiyona neden olabileceğini ve bunun da çocuklarda yeme, konuşma, oyun oynama ve hatta öğrenmeyle ilgili daha fazla soruna yol açabileceğine dikkat çekiyor.  

Çocuğun ilk diş hekimi ile tanışması ve diş kontrolünün, ilk süt dişleri sürer sürmez (6-9 ay arası) yapılması tavsiye edilmektedir. Bu ilk diş hekimi ziyareti çocuğun; ortama, yardımcı personele ve diş hekimine alışmasıyla birlikte, ileride yapılacak diş tedavilerinde daha az endişe duymasını sağlayacaktır. 6 aylık kontrollerle diş hekimi çocuğu takip altında tutabilir, yanlış beslenme alışkanlıkları konusunda aileyi uyarabilir ve çürükten koruyucu uygulamalar hakkında aileleri bilinçlendirebilir.

Çocuk Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil POSTALCI, çocukların diş sağlığını korunmasi için önerilerde bulundu. 

Çocukların Diş Sağlığının Korunması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Çocukların Diş Sağlığının Korunması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Bebeklerde ilk dişlerin ağızda yer almasıyla, beslenmelerden hemen sonra dişler temizlenmeye başlanmalıdır. Çürük oluşturma riski yüksek gıdalarla beslenen bebeklerin, gıda artıkları dişlerin üzerindeyken uykuya dalmaları sonucu, uykuda tükürük akışının azalmasıyla dişler çok hızlı demineralize olarak çürümektedirler. Bebeklerin diş temizliği için çeşitli firmaların çıkardığı özel yeni doğan, 0-2 yaş fırçaları ile diş temizliği sağlanabilmektedir.

Çocuğunuzun diş sağlığı için ne yediği kadar, ne zaman ve ne sıklıkla yediği de önem taşır. Dengeli beslenme uzun süreli diş sağlığı için önemlidir. Karbonhidrat içerikli yiyeceklerin ağız içinde ve diş yüzeyinde uzun süre kalmaları diş çürüklerine neden olur. Ağız içinde bulunan bakteriler, bu karbonhidratlarla beslenerek asit oluşturur. Bu asit dişin mine tabakasına etki ederek çürük oluşumunu başlatır. Sık yeme alışkanlıkları, düzenli diş fırçalama alışkanlığının olmaması ağzın asidik kalmasına neden olarak diş çürüklerine yatkın hale gelir.

Çocukların Diş Sağlığının Korunması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Ebeveynler Çocuklarının Diş Sağlığı İçin Neler Yapabilir?

Yeni bir ebeveynseniz, özellikle çocuğunuzun diş sağlığı söz konusu olduğunda, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz önemli bir konudur.

İyi bir ağız sağlığı için: 

- Çocuğunusz 3 yaşından küçük ise günde iki kez, 2 dakika boyunca yumuşak bir diş fırçası ve bir miktar (bir pirinç tanesi büyüklüğünde) diş macunu ile dişlerini fırçalamasına yardımcı olun.

-  3 yaş ve üzeri çocuklar günde iki kez, 2 dakika boyunca bezelye büyüklüğünde florürlü diş macunu ile dişlerini fırçalamasına yardımcı olun.

- Çocuğunuza taze meyve, sebze ya da peynir gibi sağlıklı yiyecekler verin. 

- Şeker içermeyen ya da şeker katılmamış yiyecekler satın alın. 

- Şekerli ya da nişastalı yiyecekleri atıştırma olarak değil, yemeklerden sonra verin. 

- Çocuğunuzu xylitol içeren ya da şekersiz sakızlar almaya yönlendirin. 

- Ara öğünlerin daha az olmasını sağlayın. Sık yenen yiyecekler sonunda ağızda asit oluşumu artar ve uzun süre bu şekilde kalır. 

- Çocuğunuza yatmadan önce, meyve suyu ya da asitli içecekler vermeyin.

 

Konular :