ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocukla Mutlu Kahvaltı Saati

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.09.2016

Çocuklar Günlük Vitaminin Dörtte Birini Kahvaltıda Almalı

Bu sahne çoğu anne babaya tanıdık gelicektir. Çocuğunuza kahvaltı yaptırmak kimi zaman işkenceye dönüşebilir. Hele de okul döneminde... Oysa anne babalar olarak kahvaltı ısrarınızda sonuna

kadar haklısınız. Çünkü uzmanlar günlük vitaminin dörte birinin kahvaltıda alınmasını öneriyor. Peki ama nasıl? İşte, Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez'den annelere sağlıklı kahvaltı önerileri.

Uzmanlar daha sağlıklı ve daha güçlü bir büyüme için çocukların günlük vitaminin dörtte birinin kahvaltıda alınması gerektiğini söylüyor.

Daha Sağlıklı, Daha Güçlü Bir Vücut İçin Kahvaltı

Güne mutluluk saçmaya yardımcı olan kahvaltı çocukların en değerli öğünüdür. Mutlu kahvaltının sırrı ise; protein, diyet lifi, kalsiyum ve sağlıklı karbonhidratları her sabah düzenli olarak tüketmekten geçiyor. Yorgunluğu ortadan kaldıran, gün boyu verimliliği arttıran, çocuklarda okul başarısına katkısı büyük olan ve kilo kontrolünde etkili kahvaltıyı mutluluk veren hale dönüştürmek de siz annelerin işi.

Bilimsel araştırmalar gece boyunca açlık sonrasında sağlıklı kahvaltının vücuda enerji sağlayan ilk öğünü olarak tanımlıyor. Çünkü kahvaltı vücudun dengeli çalışması için gerekli besin öğelerinin de güne başlarken sağlayabileceğimiz ilk öğünü.

Kahvaltı Yapan Çocuk Gün Boyu Mutlu Olur

Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda; kahvaltıyı atlayan çocukların yeterli kalori ve besin öğesi almamaya bağlı olarak huzursuz, yorgun ve derslere konsantrasyonlarının da zorlaştığını gösteriyor. Ve önemli bilimsel çalışmalar kahvaltıda demir, kalsiyum ve B, C vitaminlerinden zengin yiyeceklerin çocuğun öğrenme, büyüme ve gün boyu mutlu olması için mutlaka bulunması gerektiğinin de altını çiziyor.

Kahvaltı Yapmak Şişmaklıktan Korur

Çocuğun düzenli kahvaltı yapmasının öğrenme becerilerini geliştirme, okul akademik performansına başarı katkısı dışında gün boyu fazla yemeği engelleyerek şişmanlıktan da korunabileceği bildiriliyor. Dengeli bir kahvaltı uzun süre tok tutarken öğle öğününe açlık atağı yaşatmadan diğer öğünlerde de daha az yemeyi sağlıyor.

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi çocukların sağlığını korumak için protein, kalsiyum, demir, B, A ve C vitaminleri günlük gereksinimlerinin en az dörtte birinin kahvaltıda alınmasını öneriyor.

Çocuklarda Kahvaltı Önerileri

Mutlu Kahvaltı Saatleri İçin

En sağlıklı kahvaltı modeli için sizlere önereceğim 5 önemli besini her gün kahvaltıda düzenli olarak çocuğunuza tükettirmeniz. Her gün çocuğunuzun yiyeceği bu besleyici değeri yüksek yiyecekler kahvaltıyı mutlu kılmanın yanında beklenenden daha uzun boylu, daha güçlü bir vücut yapısı ve daha akıllı bir beyin performansına kavuşmasını sağlayacak.

Her Gün En Az 2 Dilim Peynir

Peynir kalsiyum içeren ve en kolay tüketilen çocukların da en sevdiği yiyeceklerin başında gelir. 2 dilim peynir çocuğun günlük protein ve vitamin gereksiniminin çoğunun karşılanmasında yeterlidir. 2 dilim peynir sayesinde çocuğunuzun beyin gelişiminde önemli rol oynayan ve sadece süt ürünlerinde bulunan galaktoz karbonhidratını sağlarsınız.

2 dilim peynir ile yaklaşık 16 gram kadar büyüme ve gelişme için protein, günlük gereksinime destek A vitaminini peynir sayesinde karşılamış olursunuz.

Öğrenmede yardımcı B2 ve B12 vitaminlerinden zengin peyniri her sabah çocuklarınıza tükettirmeyi unutmayın.

Her Gün 1 Yumurta İyidir

Sağlık otoritelerinin önerdiği demir mineralinin kahvaltıda tükettirilebilecek en değerli besini yumurtadır. Yumurta içinde sinir sistemi iletimi için gerekli fosfotidilkolin ve hafızanın kuvvetlenmesi için de önemli olan B12 vitamininin ideal yiyeceğidir.

Yumurtanın kabuğunun rengi önemli olmadan, sarısının rengine takılmadan (çünkü bu baktığınız değerlendirmeler yumurtanın besleyici değerini değiştirmez) her gün 1 adet okul başarısı, daha iyi gören gözler ve uzun süre tok kalmasını sağlamak açısından çocuğunuza yedirmelisiniz.

Ve yumurta en kaliteli protein yapısına sahip olan bir doğal besin olduğu için, hızlı büyümenin, daha güçlü bir vücuda sahip olmanın da en iyi kaynağıdır.

Her Sabah 1 Su Bardağı Süt

Dengeli bir kahvaltı için peynir ve yumurtanın yanında mutlaka her gün 1 küçük su bardağı süt içirmelisiniz. Süt peynirden gelen kalsiyumun yanında ek kalsiyum desteği sağlayacak, yumurtaya ek olarak protein ihtiyacına da yardımcı olacaktır. Ancak sütü sabah kahvaltısında içirmenin çok daha önemli bir yapısı bulunmaktadır.

Her Sabah 1 Su Bardağı Süt

Sütte insüline benzer büyüme hormonu bulunur ve bu çocuklarda kemik gelişiminin yanı sıra boy uzamasını da olumlu etkiler.

Bol Domates ve 1 Porsiyon C Vitamininden Zengin Taze Meyve Zindelik Sağlar

C vitamininden zengin domatesi yaz kış çocuklarınıza kahvaltıda mutlaka yedirin. C vitamini güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra çocuklarda bağışıklık sistemini koruyarak gün boyu dinç kalmasını sağlar. Domatesin yanı sıra kahvaltıda 1 porsiyon yani 1 orta boy veya 10 küçük taneli ya da 2 küçük boy C vitamininden zengin taze meyvelerden birini de yedirmeyi ihmal etmeyin.

C Vitamininden Zengin Taze Meyve Zindelik Sağlar

Çilek, portakal, mandalina ve kivi kahvaltıda yenebilecek en lezzetli C vitamini deposu meyvelere örnektir.

En Sağlıklı Karbonhidrat Alternatifi Ceviz veya Tam Buğday Ekmeği

 Kahvaltı İçin Ceviz ve Tam Buğday Ekmeği

Ceviz ve tam buğday ekmeğindeki karbonhidratlar saflaştırılmamış, beyin sağlığı için gerekli vitaminlerden zengin ve bol antioksidan içeren çeşittedir. Cevizde bolca omega 3, tam buğday ekmeğinde ise çinko, magnezyum gibi bilişsel performansı etkileyen sağlıklı besin bileşenleri bulunur.

Ya tam buğday ekmeği ya da ceviz ile sabah kahvaltısını çocuğunuzun zenginleştirebilirsiniz. 1 dilim tam buğday ekmeği 5-6 tam ceviz ile eşit karbonhidrata sahiptir.

Konular :