ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklar Demir İçeren Gıdaların Tadını Sevmiyorsa Ne Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.02.2019

Çocuklar Demir İçeren Gıdaların Tadını Sevmiyorsa Ne Yapmalı?

Yeni yürümeye başlayan çocukların beslenmesinde demir neden önemli? Beslenme Uzmanı, Diyetisyen Nurdan Balakçı, demir alımının küçük çocuklar için önemini anlatıyor.

Tadını Sevmiyorsa Ne Yapmalı?

Demir eksikliği bu yaş grubu çocuklarda hangi sorunlara yol açabilir? Küçük çocukların günlük demir ihtiyacı.Bu çocuklara demir takviyesi vermek uygun mudur? Küçük çocuklar demir içeren gıdaların tadını sevmiyorsa ne yapmalı?

Küçük Çocuklar İçin Demirin Önemi

Emeklemekten yürümeye geçen ya da yeni yeni yürümeye başlayan çocuklar, yiyecekler konusunda fazlasıyla seçicidir. Kendisine uzatılan kaşığın içindekilere karşı ağzını sımsıkı kapatan, başını çeviren hatta yemeyi reddedip ağlama krizine girenler genellikle bu yaş grubu çocuklardır. Durum böyle olunca, onları ihtiyaçları doğrultusunda beslemek de zordur. Özellikle de demir içeren gıdaların tadını da zaten pek sevmedikleri için, en fazla demir eksikliği yeni yürümeye başlayan çocuklarda gözlemlenir.

Cornell Üniversitesi Beslenme Danışmanlığı Bölümü'nden sertifika almaya hak kazanan Diyetisyen Nurdan Balakçı, "Çaresiz değilsiniz" diyor ve küçük çocukların beslenmesi ile demir alımlarının desteklenmesi konusunda ipuçları veriyor.

Demir yeterliğini ölçtürün

"Demir eksikliği, ülkemizdeki 0-6 yaş grubunun yarısında gözlemleniyor. Bu çok yüksek bir oran ve ileriki yaşlar için de bebeklikten itibaren tehdit oluşturuyor. Aslında bu eksikliğin bazı belirtileri de var. Ailelerin bu konuda uyanık olması gerekiyor. Örneğin demir eksikliği çeken çocukların ten rengi soluktur. Elleri ve ayakları da genellikle soğuk olur. Bir başka belirti çabuk yorulmaları... Kalp atışları normalden hızlıdır ve kasları da zayıftır. Bütün küçük çocuklar yiyecek olmayan şeyleri ağzına götürebilir ama demir eksikliği çeken çocuklar hemen her şeyi ağzına götürme eğilimindedir." Diyetisyen Nurdan Balakçı "Bu belirtileri gözlemlemeye gerek de yok aslında. 9-12 aylıkken birinci ve yaklaşık 15 aylıkken ikinci kez çocukların demir yeterliliği ölçülebilir" diyor.

Peki, küçük çocuklar ne kadar demir almalı? ‘’ Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı her çocuğun günde 12,5 mg demir alması gerektiğini söylüyor. Bu miktarı alabilecekleri iki tür yiyecek grubu var: Et ve özellikle deniz ürünleri ile sebzeler… Ancak et ve deniz ürünlerinden alınan demir vücutta daha çabuk işleme girdiği için, çocuk bu gıdaları sevmiyorsa sebze türü gıdalardan daha fazla yedirmek gerekir.’’

Çocuklar Demir İçeren Gıdaların Tadını Sevmiyorsa Ne Yapmalı

Demir zengini leziz menü

Diyetisyen Nurdan Balakçı, ‘’ Küçük çocuklar demir içeren gıdaların tadını sevmeyebilir. O yüzden dönüşümlü olarak yedirmek gerekir’’ diyor ve demir zengini 11 gıdayı sıralıyor:

Demir içeren kahvaltılık gevrekler: Yetişkinler için olanlarını değil çocuklar için olanları tercih edin.

Çocuklar Demir İçeren Gıdaların Tadını Sevmiyorsa Ne Yapmalı

Yulaf ezmesi: Üzerine tarçın ve kahverengi şeker serpip kuru üzüm de eklerseniz daha lezzetli olacaktır.

Et: Küçük çocuklar et yemeyi sevmeyebilir. Eti şekilli olarak kesin. Kurabiye kalıpları işinize yarayacaktır. Tavuk nugget'ları et yemeyen çocuklar bile sever. Ancak aşırı tuz ve doymuş yağ riski nedeniyle evde hazırlayın, hazır olanları almayın. Hindi etini de deneyebilirsiniz.

Krem fıstık: Alerjisi yoksa krem fıstık sürülmüş tam buğday ekmeği dilimleri de yaklaşık 1 mg demir almasını sağlar.

Bitter çikolata: Tam bir demir deposudur. Sütlü çikolataya alışkınsa, eritip fıstık ezmesine de karıştırabilirsiniz.

Yumurta: Lop yumurtada 1 mg demir bulunur. Bütün halde yiyemiyorsa dilimleyip üzerine kekik, tuz ve limon serperek servis edebilirsiniz. Hatta ekmek arası yumurtanın üzerine ketçap dökerek de yedirebilirsiniz.

Fasulye ve baklagiller: Her bir porsiyonu 8 mg demir içeren fasulye ve tüm baklagiller zengin birer demir deposudur. Çocuklar bunları yemek olarak yemiyorsa salata piyaz usulü hazırlanmış salata olarak yiyebilirler. Ezip püre haline getirerek de servis edebilirsiniz.

Kabuklu yemişler: Fıstık ve kaju fıstığı dahil kabuklu yemişlerin tamamında demir, protein ve diğer mineraller bulunur. Ancak küçük çocukların boğazına kaçma tehlikesine karşı asla bu tür kuruyemişleri çiğnemeyi öğrenmeden vermeyin!

Balık: Hem demir hem de protein kaynağıdır. Kalp ve beyin sağlığı için de gereklidir. Ekmek arası olarak yedirebilirsiniz ancak kızartma yapmanızı önermiyoruz.

Sebzeler: Sebze yememek tipik bir küçük çocuk davranışı... Bu sorunu aşmak için işte size birkaç öneri: Sebzeleri smoothie olarak hazırlayabilirsiniz. Püre haline de getirebilirsiniz. İçine karıştıracağınız bir yemek kaşığı bal da tat katacaktır.

Meyveler: Kuru üzüm, kayısı kurusu, kiraz, karpuz, kuru erik de demir zengini meyvelerdendir. Bunları püre haline getirip buzdolabında sevimli kalıplar içinde dondurup buzlu şeker olarak verebilirsiniz veya yoğurduna karıştırabilirsiniz.

Konular :