ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuklarda Viral Krup Nasıl Tedavi Edilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.02.2018

Çocuklarda Viral Krup Nasıl Tedavi Edilir

Çocuklarda Viral Krup Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Köroğlu “Sağlıklı Çocuk Yetiştirme Kılavuzu” adlı kitabında, özellikle küçük yaştaki çocuklarda sıkça görülen viral krubun tedavisine dair bakın neler söylüyor:

Viral Krup, Bir Çeşit Üst Hava Yolu Tıkanmasıdır

“Bebek ve küçük çocuklarda üst hava yolu tıkanıklığının en sık rastlanan nedeni virüslere bağlı enfeksiyonlardır. Viral krup olarak adlandırılan bu enfeksiyonlar 3 ay-5 yaş arasında görülür. Bu hastalık erkek çocuklarda daha sıktır, soğuk havalarda fazla görülür. Hastaların yaklaşık % 15’inde aile öyküsü vardır ve aynı çocukta tekrarlama eğilimi fazladır.

Viral Krubun Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta hafif bir öksürük oluşur. Tıkanma arttıkça stridor dediğimiz hırıltı ile beraber öksürük artar, hastanın her nefes alışında burun kanatları kabarır, gögüste inip çıkmalar başlar. Enfeksiyon buradan yayılabilir ve alt solunum yollarına sıçrayabilir. Bu durumda alt solunum yollarına ait bulgular gözlenir.

Viral Krupta Ateş Görülür mü?

Krupta ateş aşırı yükselmez, ateşin 39 derece üstüne çıkması çok seyrektir. Belirtiler geceleri daha artar, büyük çocuklarda bitkinlik ve halsizlik pek görülmez, bebekler hasta görünümlü olabilirler. Ailenin diğer bireylerinde genelllikle hafif üst solunum yolu enfeksiyonları bulunur.

Çocuklarda Viral Krup Nasıl Tedavi Edilir

Çocuklarda Viral Krup Nasıl Tedavi Edilir?

Viral Krup Ne Kadar Sürer?

Hastalık çoğunlukla birkaç günde azalarak iyileşir. Bazı çocuklarda hastalık daha ciddi tablolar yapar. Bu durumda, hasta soluk alabilmek için oturarak uyumayı tercih eder. Krup tekrarlama vasfı yüksek bir hastalıktır.

Ne Zaman Bir Uzmana Danışmalı?

Bütün bu belirtilere bakınca krupun çocukluk çağı acillerinden biri olduğunu anlarız. Hışırtılı solunumu olan, her soluk alışta burun kanatları ve göğüs kaafesi inip çıkan bir çocuğun doktora götürülmemesi düşünülemez.

Doktorlar krupta genellikle hastane tedavisini önerirler. Böyle bir klinik tablo ile karşılaşmanızı hiç dilemem, ama başınıza gelirse hasteneye yatma önerisini kabul etmekten başka çareniz olmadığını da bilmenizi isterim.”

Konular :