ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.06.2018

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Çocuklar yaz mevsiminde tehlike ve hastalıklarla daha çok karşı karşıya kalabiliyorlar. Ailelerin yaz döneminde çocuklarını korumaları için alabilecekleri birçok önleme dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz Gündoğdu, “Çocukları yaz mevsimindeki tehlikelerden ve hastalıklardan korumak çok önemli. Çocukluk çağında güneş yanıkları, yaşam boyu deri kanseri geliştirme riskini arttırıyor” dedi.

Sağlığımız İçin Neleri Yanımızda Mutlaka Bulundurmalıyız?

Yolculuğa çıkmadan mutlaka yanınıza ateş ölçer, burun tıkanıklığı için serum fizyolojik damla, parasetamol içeren ilaç, antiseptik kremler, alerji giderici ilaçlar, yanık merhemi, böcek ve sinek ısırığı için kullanılabilecek jel, yara bandı, sivrisineklere karşı cibinlik alın. Havuzda veya denizde çocuğun kullanması için can yeleği, güneş sütü, şapka ve plaj terlikleri yanınızda bulundurun.

Seyahate çıkarken arabaya çocuğun sevdiği oyuncakları alın

Trafik kazalarından korunmak için bebek ve çocukları arabanın arka tarafında kendi oto koltuklarında seyahat etmesi önemli.

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Çocuğun yolda sıkılmasını engellemek için sevdiği veya yeni alınmış, dikkatini çekebilecek oyuncakları, kitapları yanınıza alın. Bir yaşından küçük çocuklar da araba ile uzun süreli seyahate çıkabilir. Ancak 2 saat aralıklarla emzirilmeli. Ayrıca bebek uzun süre aynı pozisyonda durduğu için rahatlaması amacıyla mola verilip, arabadan çıkarılması ve pozisyonunun değiştirilmesi gerekir.

İniş ve kalkışlarda biberon veya emzik verilmeli

Uçakla yapılacak yolculuklarda kulak rahatsızlığı olan çocuklar mutlaka doktor görüşü ile seyahate çıkmalı. İniş ve kalkışlarda oluşan basınç değişikliği sonucu kulakta oluşabilecek rahatsızlık nedeniyle bebek emzirilmeli, biberon veya emzik verilmeli. Büyük çocuklara çiğnemesini sağlayacak sakız verilebilir.

Çocuğun sıvı alımına dikkat edilmeli

Uçak veya arabada çalışan klimalar, çocuklarda su kaybına yol açabileceği unutulmamalı; mutlaka düzenli olarak çocuğun sıvı alması sağlanmalı. Sıcak bir iklime veya tatile gidildiğinde çocukların sıcağa ve iklime alışması için ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmalarına izin vermeyin.

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterilmesi. Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200 cc, 50-60 kilo da ise bunun iki katı soğuk su veya sıvı alımı olmasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın.

Terden ıslanan kıyafetler hemen değiştirilmeli

Çocukların açık renkte, pamuklu, ince ve tek kat giyecekler giymelerine dikkat edilmeli ve terden ıslanmış olanların hemen kuru olanlarla değiştirilmesine özen gösterilmeli.

6 ay altındaki bebeğinizi güneş ışığına direk temastan koruyun, açıkta kalan yüze ve ellerin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürün. 6 ay – 6 yaş arasındaki çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce açıkta kalan yerlerine koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu sürün.

7 yaş ve üzeri çocukların mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu 10:00-16:00 saatlerinde güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın. Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu yeterli miktarda kullanın ve 2 saatte bir yenileyin. Yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da yenileyin.

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Çocukları Tatildeki Olası Tehlikelerden Korumanın Yolları

Çocuğun elle uzanacak mesafede olmasına dikkat edilmeli

Bir çocuğun dize kadar gelen, bir bebeğin ise bir karış su seviyesinde boğulabileceği unutulmamalı. Çocuğunuzun her zaman elle uzanabileceğiniz kadar mesafede bulunmasına dikkat edin. Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıkla çevirin.

Havuzun yanında bir telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun .Su yatağı gibi şişme havuz oyuncaklarından sakının. Çocuğun halsizlik, kusma ve ateşin yüksek olduğu durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı.

Konular :