ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.05.2018

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Çocuklara yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmakiçin bebeklik dönemi kritik bir süreç.

Yemek Seçen Annne-Baba veya Kardeş, Diğer Çocuğu Olumsuz Etkiliyor

Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı aslında bebeklik döneminden başlıyor. Bu dönemde bu alışkanlığı kazanabilmek için rol modellere ihtiyaç duyan çocuklar, eğer aileleri de yeterli ve dengeli besleniyorsa doğru beslenme alışkanlıkları edinebilme konusunda daha avantajlı oluyor. Örneğin kahvaltı yapmayan veya yemek seçen anne, baba veya kardeş farkında olmadan diğer çocuğun da bu istenmeyen alışkanlıkları geliştirmesine neden olabiliyor.

Çocuğunuza Öğün Kavramını Öğretin

Bir ebeveyn olarak çocuğunuza örnek olmak ve ona doğru alışkanlıklar kazandırmak için temel olarak şunları yapabilirsiniz: Her ana öğünü, her gün düzenli olarak hazırlayın. Böylelikle öğün kavramını öğrenecektir. Ana ve ara öğünleri hazırlarken çeşitli ve besleyici besinler kullanın. Yeterli ve dengeli tabaklar yaratın.

Çocuğunuz "Doydum" Diyorsa Ona Kulak Verin

Çocuklarınızın ne yemek ve ne kadar yemek istediği ile ilgili kendi fizyolojik uyaranlarını kullanmalarına izin verin. Örneğin doydum diyorsa buna kulak verin. Farklı lezzetleri ve farklı mutfakları tanımasına yardımcı olun. Çocuklarınızın ev dışında da, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için doğru besin seçimleri yapmasında yol gösterin.

Aile ile birlikte yenilen yemeklere önem verin

Evde aileyle birlikte düzenli yenilen yemekler de çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmasında önem taşıyor. Bu nedenle size çok basit görünen bazı davranışlar bile çocuğunuz için önemli ve uzun süreli faydalar sağlayabilir. Birlikte yenen yemeklere eşlik eden sohbetler aile bütünlüğünü korumaya, okul ve evde sosyal davranış sorunlarını önlemeye, akademik başarıda artışa, yeterli ve dengeli beslenmeye ve normal vücut ağırlığının sürdürülmesine yardımcı olur.

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

İş veya okul nedeniyle her öğünü aile ile birlikte tüketmenin mümkün olmadığı yaşlarda, evde en az bir öğünü birlikte tüketmek veya o da mümkün değilse haftada birkaç öğünü örneğin hafta sonu aile kahvaltıları veya aile akşam yemekleri planlayabilirsiniz.

Çocuğunuzu yemek hazırlama sürecine dahil edin

Çocuklarınıza yeterli ve dengeli beslenmeyi öğretebilmek için onları, içinde beslenme olan işlere dahil edin. Evinizin mutfağı, pazarlar, market rafları, bahçeler veya parkların tümü aslında birer uygulama alanı…Yemekleri hazırlarken, çocuklarınız sizi izleyebilir. Örneğin yumurtayı kırmadan hemen önce yıkadığınızı görür, sebzeleri akan suyun altında yıkadığınızı gözlemler, köfteyi yoğurduğunuzu öğrenir. Ayrıca çocukları yemek hazırlama süreçlerine de dahil edebilirsiniz.

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Böylelikle dokunarak, bölerek, yoğurarak, ezerek hem besinlerin yapısını hem de onları nasıl kullanacağını öğrenebilir. Aynı zamanda hazırlanmasında kendisinin de emek verdiği bir yemeği daha istekli tüketebilir.

Market alışverişine çocuğunuzla birlikte çıkın

Çocuğunuzla birlikte yaptığınız market alışverişi aynı zamanda bir beslenme dersi de olabilir. Markette alışveriş yaparken, süt, yoğurt, ayran, peynir ve kefirin neden aynı reyonda yer aldığını anlatabilir ve süt grubu besinleri öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Makarna, şehriye, pirinç ve bulgurun yer aldığı reyonu gösterebilir ve bu besinlerin tahıl grubuna ait olduğunu öğretebilirsiniz. Konserve, çiğ veya dondurulmuş ürünleri markette göstererek anlatabilirsiniz.

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Dengeli Beslenme Alışkanlığı Bebeklikte Başlıyor

Besinlerin Değerini Kavramasına Yardımcı Olun

Çocuğunuzun besin gruplarını öğrenmesi, ileriki yaşta yeterli ve dengeli tabaklar oluşturması için yardımcı olur. Ayrıca eğer çocuğunuz ile birlikte bitki ekerek, yetiştirebileceğiniz bir bahçeniz varsa mutlaka değerlendirmelisiniz. Bitkileri ekmek, yetiştirmek ve sonrasında ürün almak, besinlerin çiftlikten çatala nasıl ulaştığını anlamasına ve besinlerin değerini kavramasına yardımcı olur. Aynı zamanda çocuğunuzun fiziksel aktivitesine de katkı sağlar.

Konular :