ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

İdrar Kaçırma İlaçsız Tedavi Edilir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.09.2016

İdrar Kaçırma İlaçsız Tedavi Edilir

Çocuklarda idrar kaçırma tedavisi nelerdir? İdrar kaçırmanın sebepleri nelerdir?

Çocukluk çağında başlayan idrar kaçırma sorunları, aileler tarafından çoğu zaman ihmal ediliyor. Ancak ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Hastalığın tedavisi sosyal açıdan da önemlidir. Çünkü idrar kaçırma sorunu ihmal edildiğinde çocuklarda yaşam kalitesinin bozulmasına ve özgüven sorununa yol açabilir.

İlaçsız tedavileri aileler tarafından ciddiyetle uygulanması halinde idrar kaçırma (enürezis noktürna) tedavisinde başarı oranı yüzde 80-90'lara çıkabilmekte.

Toplumda çok sık olarak karşılaşılan bir durum olan enürezisin, kişinin idrarını istem dışı olarak kaçırması şeklinde tanımlanabilir.

Tıbbi açıdan idrar kaçırmanın gündüz, gece veya hem gündüz hem de gece idrar kaçırma başlıkları altında incelenir.

Sadece gündüz ve hem gündüz hem de gece idrar kaçırma şikayetinin daha sıklıkla ciddi bir sorun işaret edebilir.

Bu nedenle, gündüzleri idrar kaçırma şikayeti olan hastaların mutlaka bir çocuk hastalıkları hekiminin takibinde tetkiklerini yapılması önerilir.

İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Yapılabilecek tetkikler arasında idrar tahlili, idrar kültürü, böbrek ve idrar yolları ultrasonografisi, sondalı işeme filmi olarak bilinen Voidin Sistoureterografisi, ilaçlı böbrek filmi olarak bilinen iv pyleografi ve işeme sonrasında idrar akımını ölçen ürodinami yer alır.

5 yaşa kadar olan veya haftada 2 defadan az olan idrar kaçırmaları sadece takip edilebilir. Eğer hasta idrarıını hiç tutmamışsa birincil, en az 6 ay idrarını tutabildikten sonra kaçırmaya başlamışsa ikincil olarak adlandırılır.

Birincil idrar kaçırma daha sık görülmekte. İkincil idrar kaçırma ise daha sıklıkla bir altta yatan bir hastalığa işaret eder.

İdrar Kaçırmanın Nedenleri Nelerdir?

İdrar kaçırmanın nedenleri arasında ilk sırada ailevi yatkınlık gelir.

Hastanın aile bireylerinin çocukluk çağında yüzde 80'e varan oranda idrar kaçırma görülür. Diğer nedenler arasında mesane kontrolünün yeterince olgunlaşmaması, idrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarının yapısal anormallikleri, sinin sistemi anormallikleri, uyku bozuklukları, ailenin sosyokültürel düzeyinin düşük olması ve psikolojik etmenler sayılabilir.

İdrar kaçırma tedavisi için ilaç kullanımından önce ilaçsız destek tedavileri denenmeli.

Tedavide ilk olarak hastanın sıvı alımı düzenlenir. Hastanın mesane kontrolünü artırmak için gün içinde alt bezi bağlamamak, mesane hacmini artırmak için idrar geldiğinde hemen idrarını yapmayıp idrarını tutmaya çalışmasını sağlamak uygulanabilecek yöntemlerin başında gelir.

Çocuğunuzun Yaşamında Stres Faktörleri Neler?

Gece mesane kontrolünü sağlamak için çocuk uyuduktan 1 saat sonra uyandırılıp uyanık halde idrar yapmaya götürülür. Eğer çocuğun yaşamını etkileyen psikolojik bir stres faktörü varsa, tedavi için öncelikle bu faktör ortadan kaldırılmalı ya da çocuk bunun üstesinden gelmesi için desteklenmeli.

Çocuklarda İdrar Kaçırma Hastalığı

Çocuk psikiyatrisi desteğinin alınması bu dönemde önemli.

Tuvalet eğitimi uygularken çocuk idrar tuttuğu zamanlarda ödüllendirilmesi, idrarını kaçırdığında ise asla ağır bir şekilde cezalandırılmamalı.

İdrar kaçıran çocuğunuz için bir takvim oluşturabilirsiniz. Kuru geçirdiği geceler için güneş, altını ıslattığı geceler için bulut çizdirilmeli. Güneşler arttıkça çocuk ödüllendirilmeli.

Bir başka tedavi yöntemi de idrar alarm sistemleridir. Özel bir algılayıcı çocuğun iç çamaşırının içine veya yatağına yerleştirilir ve bir alarma bağlanır. Bu sistemin başarılı olabilmesi çini 3-6 ay kadar kullanılması gerekir.

Alarm sayesinde çocuk idrarını yapma aşamasında uyanmayı öğrenir. Tüm bu ilaçsız tedavilerin hiçbir yan etkisi olmadığı için birlikte kullanılabilir.

İdrar Kaçırma İlaçsız Tedavi Edilebilir

İlaçsız tedaviler aile tarafından ciddiyetle uygulanı4rsa, başarı oranı yüzde 80-90'a kadar çıkabilir.

Unutmayın, idrar kaçırma sorunu çok yüksek oranda ilaçsız tedavi edilebilir.

Konular :