ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Öksürüğü En Kısa Sürede Kesmek Doğru mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.05.2015

Öksürüğü En Kısa Sürede Kesmek Doğru mu

Öksürük Bir Hastalık Değil, Belirtidir!

Çocuklarda öksürük, anne ve babaları en çok endişelendiren belirtilerden biridir. Çocuk doktorlarının günlük polikilinik çalışmalarında en fazla karşılaştıkları sorunlardan biri de öksürüktür.

Çoğu anne ve baba eczaneye giderek en kuvvetli ve öksürüğü en kısa zamanda kesecek bir ilacı arar. Acaba bu yapılan doğru bir davranış mıdır? Öksürüğü en kısa zamanda kesmek çocuğunuza yararlı mı, yoksa zararlı mı?

Öksürük aslında bir hastalık değil, bir belirtidir ve çoğunlukla zararsızdır. Aslında öksürüğü solunum sisteminin bir savunma mekanizması olarak düşünmek ve hemen endişelenmemek daha doğru bir yaklaşımdır.

Ailelerin canını fazlası ile sıkan ve bir an önce geçmesi istenen öksürük çoğunlukla faydalı bir eylemdir; öksürük, akciğerlere zararlı madde ve mikroplarını girişin engellemek veya giren yabancı cisimlerin temizlenmesine yardım etmek için vücut tarafından yapılır.

Doktorlar Neden Öksürüğün Hemen Kesilmesini İstemezler?

Çocuklarda solunum yoluna bir mikrop girdiğinde bu tüycüklerin ve ince balgamın süpürme işlevi bozulur ve solunum yolu kendini koruyabilmek için daha kalın bir balgam tabakası oluşturur ve öksürük refleksini uyandırarak temizleme görevini ona yükler. Çocuklarda oluşan öksürüğü doktorların hemen neden kesmek istemediğinin nedeni budur. Öksürük kesiciler kullanarak solunum yollarının da bu doğal temizleme fonksiyonunun ortadan kaldırılması, özellikle akut öksürüklerde çok yanlıştır.

Peki Ama Akut Öksürük Nedir, Kronik Öksürük Nedir?

Ailelerin “kronik” sözcüğü ile daha ziyade ağır hastalık belirtilerini anlamak veya anlatmak istediğini birçok doktor günlük meslek yaşamında görürür. Halbuki tıpta “akut öksürük” 6 haftadan kısa süren öksürük anlamındadır. “Kronik öksürük” ise 6 haftadan uzun süren öksürüklere denir. Hastalığın şiddeti ile bu iki sözcüğün herhangi bir ilişkisi yoktur.

Öksürüğü En Kısa Sürede Kesmek Doğru mu

Çocuklarda öksürük çoğunlukla burun ve geniz akıntısı ile birliktedir. Üst solunum yollarının viral enfeksiyonları sıklıkla bu tabloya neden olurlar. Bağışıklık sisteminin yeterince olgunlaşmadığı yaşamın ilk yıllarında, kreş veya anaokulu gibi toplu bakım yerlerinde virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında burun ve geniz akıntıları boğazda birikerek o bölgeyi tahriş eder ve öksürük refleksini uyandırır.

Balgamlı öksürük hırıltı ile birlikte seyrederse soluk borusunu tutan bir hastalık öncelikle akla gelir. Zatürre, bronşit, boğmaca ve akciğerler yabancı bir cisim kaçması durumlarında hırıltı oluşur.

Kuru öksürükte balgam yoktur; kısa, sert ve ataklar şeklindedir ve hastayı çok tedirgin eder. Yeni başlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarında, geniz eti olan çocuklarda, sigara dumanı ve benzeri tahriş edici tozlar sonucu, parmak emen çocuklar ve öksürüğü bir oyun veya alışkanlık haline getiren çocuklarda kuru ve balgamsız öksürük gözlenir.

Gelişigüzel Öksürük Şurubu Kullanmayın!

Gelişigüzel kullanılan öksürük şurupları altta yatan asıl sorunu baskılayarak gerçek tanı ve tedavinin yapılmasını engellerler. Çocuğunuzda bakteriyal bir enfeksiyon varsa, doktorunuz antibiyotik verir, astım tablosu varsa astım için özel ilaçlar uygular.

Öksürük İçin İlaç Kullanırken Dikkat

Basit soğuk algınlıkları veya alerjilere bağlı öksürükler, öksürük şuruplarına yanıt verirler, özellikle antihistaminik ve dekonjestanlar bu konularda çok etkilidirler.

Yalnız hiç akıldan çıkarmayın, bu maddeleri içeren öksürük şuruplarının çocuklarda yan etki yapma olasılıkları vardır. Halsizlik, baş dönmesi, huzursuzluk, aşırı sinirlilik ve iştahsızlık en sık rastlanan yan etkilerdir.

Çocuğunuzda bu belirtiler ortaya çıkınca hastalığın mı kötülediğini, yoksa yan etki mi olduğunu ayrıt etmekte sıkıntı çekibilirsiniz.

Konular :