ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Okul Başarısını Artıran Yiyecekler Var mıdır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.12.2015

Okul Başarısını Artıran Yiyecekler Var mıdır

Okula giden çocuğunuz her gün bir yığın dersle baş etmek zoruna kalıyor. Onlara bu zorlu dönemde yardımcı olacağınız en önemli konular, gözlemleyerek dikkat algısını geliştirmek ve hiç kuşkusuz doğru beslenme ile zihinlerinin açıklığına katkı sağlamak. Besinler, beden gelişimi dışında zeka gelişim ve dinç bir zihin için de çok önemlidir. Bu nedenle doğru beslenen çocuk zinde kalır ve normal bir gelişim süreci yaşar.

Beyin Hücrelerine Güç ve Sağlık Veren Antioksidan Kaynakları Nelerdir?

Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ, okul döneminde çocuğunuzun algılarını açık tutmak ve konsantrasyonu artırmak için besinler hakkında bilgi verdi:

Balık: Yağlı balıklar, beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Beslenmelerinde bu yağ asitleri bol bulunan kişilerin, genel yetenek testlerinde daha başarılı oldukları bilinmektedir.

Yağlı Tohumlar. Baden, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar içerdikleri omega3 ve omega6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynarlar.

Yumurta: Yumurta iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, sarısında bulan kolin, bellek gelişiminde önemli bir rol oynar.

Rafine Olmayan Tahıllar: Beynin sürekli glikoza gereksinimi vardır. Rafine olmayan tahıllardaki lifler, vücutta glikozun salınımını düzenler. İlaveten sinir sistemini sağlıklı kılan B vitaminleri içerirler. Bulgur, çocuklar için hem besleyici hem de sevdikleri bir tahıl seçeneğidir. Yulaf, zengin bir enerji kaynağı olmasının ve bol lif içermesinin yanında sinir sisteminin tam kapasiteyle çalışması için gerekli olan iyi bir E ve B vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır.

Çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu: Bu koyu renkli meyve ailesi, yüksek düzeyde antioksidan içerir. Göz, diş eti ve genel sağlık için gerekli A vitamini ve C vitamini içerirler. Çalışmalar belleği güçlendirdiklerini göstermiştir.

Okul Başarısını Artıran Yiyecekler Var mıdır

Baklagiller: Protein ve kompleks karbonhidrata birlikte lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden, özellikle öğle yemeğinde yenildiğinde, çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olurlar.

Et: Ette bulunan demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir. Yağsız et, en iyi emilebilir demir kaynaklarından biridir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri bulunur.

Renkli Sebzeler: Domates, balkabağı, havuç, ıspanak, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır.

Süt ve Yoğurt: Süt ürünleri, güçlü kemik ve dişler için gerekli D vitaminini ve kalsiyum içermelerinin yanı sıra, enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat ve B vitaminleriyle doludur.

Konular :