ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Orta Kulak İltihabı Neden Çocuklarda Sık Görülür?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.02.2016

Orta Kulak İltihabı Neden Çocuklarda Sık Görülür

Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Operatör Dr. Bora Başaran, anna babaların merak ettiği bu soruyu yanıtladı.

Orta kulak iltihabı, orta kulak boşluğunun yani kulak zarı ile iç kulak arsında yerleşik mesafenin enfeksiyonudur. Temel klinik bulguları, ani başlangıçlı kulak ağrısı ve kulak muayenesinde kulakta sıvı birikiminin gözlenmesidir. Ayrıca, iştahsızlık, ateş, kusma ve ishal gibi sistemik bulguları da olabilir.

Hastalık risk faktörleri olarak 6 yaşından küçük olma, erkek cinsiyet, kreş, anne sütü almamış olma, sigara dumanına maruziyet, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, bağışıklık yetmezliği ve genetik yatkınlık sayılabilir.

Neden Çocuklar Ortakulak İltihabı Sorununu Yaşar?

Hastalık başlangıcı sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Tedavi antibiyotiklerle olup geniz bölgesinin temizlenmesi amaçlı tuz içeren solüsyonlar da faydalıdır. Altı-on iki ay içinde üç kez ve üzeri orta kulak iltihabı geçirilmesi duruma “tekrarlayan akut media” denir. Bu çocuklarda alerji, toplu yaşam koşulları (kreş, anaokulu gibi), sigara dumanına maruz kalma ve bağışıklık sisteminin durumu kontrol edilmelidir. Bu çocuklarda koruyucu tedavi gereklidir.

Risk grubundaki çocukları bu hastalıklardan nasıl korunmalı?

Risk grubundaki bütün çocukların, grip ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı aşılanması gerekiyor. Grip aşısı ile bütün gribal enfeksiyonların ve grip sonrasında çocukların karşılaşacakları ortakulak enfeksiyonlarının, hatta zatürre gibi daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.

Amerikan Pediatri Akademisi, çocuklarda grip aşısını rutin aşı takvimine koydu. Çocuklarda ilk üç yaşına kadar bir ay arayla 2 doz yapılıyor. Daha sonra her yıl bir doz yapılıyor.

Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırın

Orta Kulak İltihabı Neden Çocuklarda Sık Görülür

Kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi çok önemli.

El temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Çocuklara ellerini uygun sürede su ve sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmeli.

Konular :