ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Orta Kulak İltihabında “Bekle ve Gör” Yöntemi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.02.2015

Küçük Çocuklar Orta Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır

Orta kulak iltihabının belirtileri nedir? Orta kulak iltihabı neden küçük çocukların hastalığıdır? Nasıl teşhis edilir? Antibiyotik tedavisi şart mıdır? Kimler risk altındadır? Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta küçük çocuklarda görülen ortakulak iltihabı ile ilgili pekçok anne babanın merak ettiği soruları yanıtladı.

Çocuklar Neden Ortakulak İltihabı Yaşar?

Orta kulak iltihabı, (OKİ) özellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bunun sebebi Östaki borusunun küçük çocuklarda kısa ve yatay seyirli olmasıdır. Bu yüzden burun ve boğazdaki mikroplar kolaylıkla orta kulağa ulaşırlar.

Orta Kulak İltihabının Nedeni Geniz Eti midir?

Küçük çocuklarda halk arasında ‘geniz eti’ olarak bilinen lenf dokusunun da önemi vardır. Geniz etleri Östaki kanalının hemen ağzında yer alır ve bunların iltihaplanması veya şişmesi Östaki kanalının kapanmasına yol açarak orta kulak iltihabına zemin hazırlar. Alerjik yapıdaki çocuklarda OKİ’ nın sık görülmesi bunlarda geniz etinin büyük olmasıyla ilgilidir. Geniz etleri çocuk büyüdükçe geriler.

Orta Kulak İltihabı Neden Bu Kadar Sık Görülür?

Ayrıca, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olmasının da rolü vardır. Topluma karışmaya başlayan çocukların yılda 8-10 kere nezle oldukları göz önüne alındığında, bunlarda OKİ’ nin bu kadar çok görülmesine hiç de şaşmamak gerekir.

OKİ, erkek çocuklar ile yuvaya ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür. Sigara içilen ortamda bulunma, anne sütü yerine biberonla beslenme, genetik faktörler ve daha önce orta kulak iltihabı geçirilmiş olması da risk faktörleridir.

Küçük ÇocuklarınOrta Kulak İltihabı Yaşadığı Nasıl Anlaşılır?

Küçük çocuklar şikâyetlerini tam olarak ifade edemezler. Meselâ kulağım ağrıyor diyemezler ama kulaklarıyla oynarlar, kulaklarını çekiştirip dururlar.

Nezle belirtileri vardır; burnu akar, burnundan rahat nefes alamaz. Öksürük olabilir. Huzursuz ve sinirli olurlar. Doğru dürüst uyumazlar. İştahları azalabilir. Durup dururken ağlayabilirler. Ateşleri olabilir. Kulaklarından sıvı akabilir. İşitmeleri azalmış olabilir. Kusma ve ishâl de görülebilir.

OKİ, erişkinlerde kulak ağrısı, kulak akıntısı, işitmede azalma ve boğaz ağrısı gibi belirtiler verir.

OKİ’ nin en sık rastlanan komplikasyonu işitme kaybıdır ama bu iltihap geçince düzelen bir durumdur. İltihabın çok uzun süre devam etmesi, kulak zarında hasar oluşması kalıcı işitme azlığına yol açabilir.

OKİ, doktor muayenesi ve kulağın otoskop adı verilen ucu ışıklı bir aletle incelenmesi ile teşhis edilir. Kulak zarının kızarması, şeffaflığını yitirmesi, bombeleşmesi gibi tipik bulgular vardır.

Tedavisi İçin Antibiyotik Kullanmak Şart mıdır?

6 aylıktan büyük, başka bir sağlık problemi olmayan ve hastalık belirtileri o kadar şiddetli ve ateşleri de 39’ dan yüksek olmayan çocuklara hemen antibiyotik başlanmamalı, ‘Bekle ve Gör’ yaklaşımı tercih edilmelidir.

Bu hastalık çocukların yüzde 90’ ında antibiyotik verilmeden birkaç gün içinde iyileşir. Gereksiz verilen antibiyotikler ise ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaları yanında, bakterilerin direnç kazanmalarına ve alerji, kusma, ishâl gibi ciddi sorunlara yol açabilirler.

Sıcak ve nemli havluların kulak üzerine konması ağrı için çok faydalıdır. Ağrı bu şekilde giderilemiyorsa aspirin dışındaki ağrı kesiciler verilebilir.

Konular :