ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Yemek Savaşları: "Sebzeni Bitir!!!"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.01.2015

Sebzeni Bitir

Çocuğunuzun dünyadaki sebze yemeyen tek çocuk olduğunu mu sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz! Birçok anne baba bu sorunla uğraşır. Tatlı sözlerle kandırmaya uğraşır, yalvarır, rüşver verir. İşte çocukları sağlıklı yiyeecekler yemeye tatlılıkla ikna etmenin yollarından bazıları....

  1. Çocuğunuzun yemek seçimine katılmasını sağlayın.

  2. Hoşlandığı yemekler üzerine sohbet edin ve bu sohbet sırasında sebzelerin onun için ne kadar yararlı olduğunu anlatmaya çalışın.

  3. Çocuğunuz yemeğin hazırlanmasında katkıda bulunmasını sağlayın: Çocuğunu yemeğin nasıl hazırlandığını, nasıl seçildiğini, nasıl temizlendiğini anlamasını ve katılmasını sağlayın.

  4. Yemek arasında atıştırmayı önleyin: Günümüzdeki çocukların birçoğu normalden daha kilolu. Bu nedenle abur cubur atıştırmaktan vazgeçmesini sağlamakta yarar var.

Sebzeni Bitir

Yemeğini Bitirdiğinde Onu Bol Bol Övün

Küçük porsiyonlarla başlayın. Çocuklar her şeyi çocuk gözleriyle görür. Bu yüzden yetişkin boyu bir porsiyon havuç ona çok fazla görünür. Çocuğunuz küçük bir porsiyon sebzeyi bitirir bitirmez bol bol övmeyi ihmal etmeyin.

Bu yaklaşımlar da işe yaramazsa şu psikolojik taktik imdadınıza yetişebilir: Görmediği sebzeden korkmasına da gerek yoktur. Yani, sebzeleri saklayın. İnce dilimlenmiş sebzeleri çocukların sevdiği makarna gibi yiyeceklerin içine ustalıkla saklayabilirsiniz. Rendelenmiş havuç ve brokoloyi en sevdiği kurabiye ya daçorbanın inde gizleyebilirsiniz. Tıpkı diğer fırında pişen yiyecekler gibi. Sebzelerden nefret eden çocuklar bile havuçlu kurabiye için size yalvaracaktır.

Özetle...

Çocuğunuzu sebze yemesi gerektiği konusundaki isteklerinizle boğmayın. Yemeğin seçilmesine ve hazırlanmasına katılmasını sağlayın, yemeği küçük porsiyonlar halinde verin ve bunlar işe yaramazsa gizleyerek yedirin. Çocuğunuz brokoliden nefret ediyor diye kızmayın.

Konular :