ÇOCUK EĞİTİMİ

Sınav Döneminde Neler Stresi Azaltır, Neler Artırır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.04.2017

Sınav Döneminde Neler Stresi Azaltır Neler Artırır

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı(PISA)’nın raporuna göre, 72 ülkeden en mutsuz öğrenciler Türkiye’de bulunuyor. PISA verilerine göre, Türkiye'de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6'si hayatından hiç memnun değil.

Velilerin Tepkileri Bu Süreçte Önemli

Öğrencilerin özellikle karne ve sınav zamanında ailelere önemli görevler düştüğünü anlatan Rehber Öğretmeni Sibel Alpsoy, velilerin öncelikle olumsuz yüklü cümlelerden uzak durması gerektiğini belirtti. Alpsoy, bu süreçte bakın ailelere hangi önerilerde bulundu:

Velilerin vereceği tepkinin öğrencinin kişiliğinde kalıcı hasarlar oluşturabileceğini söyleyen Alpsoy, çocuklarınızın başarılarını sadece okuldaki derslerle ölçümlemelerinin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Sınav Döneminde Neler Stresi Azaltır Neler Artırır

Sınav Döneminde Neler Stresi Azaltır Neler Artırır

Olumsuz Cümleler Kurmayın

Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren TEOG sınavına sayılı günler kala hem öğrenciler hem de aileleri sınav stresi sardı. Çocukların stresle başa çıkabilmesinde ailelere büyük bir yük düşüyor.

Velilerin sözel şiddete başvurmaları, çocuk psikolojisinde özgüveninin eksik olmasına neden oluyor.

Çocuğunuzun sınav sonuçları veya karne notları ister düşük ister yüksek olsun vereceğiniz tepki aşırıya kaçmamalı. Sınavı çok iyi geçtiğinde çok sevinmemeli, kötü geçtiğinde ise üzülmemelisiniz. Olumsuz yüklü cümlelerden uzak durmalı ve serinkanlı davranmalısınız. Baskıdan kaçının.

Sınav Döneminde Neler Stresi Azaltır Neler Artırır

Sınav Döneminde Neler Stresi Azaltır Neler Artırır

Çocuğunuzun stresini azaltacak olumlu konuşmalar yapmalısınız. Söyleyeceğiniz olumsuz cümleler, çocuğunuzun özgüvenini azaltır ve sosyal hayatında iletişim ve karar verme yeteneğini olumsuz etkiler.

Çocuklarınızı Yüreklendirin

Çocukların biricik olanın kendileri olduğunu sık sık hatırlatılmalı ve yüreklendirilmeli. Onlara ceza vermek yerine düşük notların sebebini belirleyip, çözümler aranmalı en doğru hareket olacaktır.

Çocukların sınavı iyi geçtiğinde ödül, kötü geçtiğinde ceza verilmesi çok yanlış. Çünkü sınavdan iyi sonuç almak onların sorumlulukları. Önemli olan eksiklerin ve yanlışların belirlenmesi ve doğru planlamayla giderilmesinin sağlanması.

Çocuğunuz matematik veya Türkçe sorularını çok iyi çözemeyebilir. Sadece okuldaki dersler ile çocuğunuzun başarısını ölçümlemek yeterli olmaz. Aynı zamanda ders dışı etkinliklere de katılımlarını sağlamalı, hangi alanlarda başarılı olduklarını gözlemlemelisiniz.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR