ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuk Yetiştirirken Disiplin Nasıl Sağlanır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.02.2011

Çocuk Yetiştirirken Disiplin Nasıl Sağlanır

Çoğu anne baba, çocuğunu disipline edememekten yakınır. Çok sıkmakla, rahat bırakmak arasındaki ince çizgi olan disiplinin, anne ve babanın tutarlı davranışları sonucunda etkisini artırdığı kuşkusuzdur. Peki ama nasıl dediğinizi duyar gibiyiz.

“Anne ve Babaların En Çok Yaptığı 10 Hata” kitabının yazarı Dr. Kevin Steede’ye göre de anne ve babaların en çok hata yaptığı konuların başında “disiplin” geliyor. Çocuğunuzla olan ilişkinizde bu konuda zorluklar yaşıyorsanız Dr. Kevin Steede’nin önerilerine göz atın deriz.

Nasıl tutarlı anne baba olunur?

Anne babalar birlikte tutarlı davranıp, söylediklerini uyguladıklarında çocuklarının üzerinde istedikleri etkiyi bırakabilirler. Çünkü tutarlı tavırlar, çocuğa emniyet, güven ve kontrol hissi verir.

Tutarlılık; bir düzen oluşturulması, kalkış ve yatış zamanları gibi en çok şikâyetçi olunan konulara da yardımcı olacaktır. Hemen hemen bütün anne-babalar ve aynı şekilde çocuklar, sabah kalkıp okula hazırlanmanın veya yatmak için hazırlanmanın çok stresli olduğunu söylerler.

Günlük bir düzen, çocuğu olmayan birine çok sıkıcı görünebilir. Fakat bu işlemlerin her aşamasında mücadele etmeyen bir ebeveyn için gerçekten mutluluk vericidir. Günlük işleri iyi ayarladığımız için tartışmaya girmek için bir neden kalmaz. Çocuklarınıza böyle bir düzen hazırlamanız başlangıçta epey bir çaba gerektirebilir. Ama tüm bu zorluğuna rağmen çocuklarınızla oturun ve yeni bir günlük plan oluşturun. Planın eğlenceli ve olumlu olmasına çalışın ve onun ihtiyaçlarına göre düzenleyin. Çocuğunuzun günlük işlerini karşılıklı müzakere ettikten sonra, hemen ertesi gün planı uygulamaya başlayın ve planınızı yenileyin.

Belli bir akşam, günlük düzeninizin değişeceğini fark ettiyseniz, bu değişikliği mümkün olduğunca önceden çocuğunuza haber verin. Çocuğunuzun değişikliği önceden bilmesi, bunu anlayışla karşılamasına yardımcı olacaktır. Örneğin, bir randevu için erkenden işte olmanız gerektiğini öğrendiyseniz, bir gece öncesinden oturun ve çocuğunuzla bunu konuşun. Saat 06:30 yerine, 06:00'da kalkılacağını; sabah mümkün olduğunca çabuk hazırlanması gerektiğinin önemli olduğunu belirtin. Ertesi gün de, size yardımcı oluşunu övmeyi sakın unutmayın. Bir dahaki günlük düzeninizi aksatıcı kaçınılmaz sürprizlere karşı da sağlıklı önlemler almış olacaksınız böylelikle.

Disiplin tutarlı davranışlarla sağlanabilir

Tutarlılığın hayati önem taşıdığı bir diğer alan da disiplin uygulamasıdır. Çoğu anne-baba çocuklarının yanlış hareketlerine sinirlenirler ve hemen kurallar koymaya kalkışırlar; çok sinirli olduklarından uyulması zor, sert ve katı kurallar koymaktadırlar oysa.

Bir baba, başı okulda derde girdiğinde oğluna çok sinirlenmiş ve bir dahaki ay ona eve kapatma cezası koymuştu. O anda, uygulamayı düşünerek böyle kurallara başvurmasına rağmen; gerçekte bunu yaptırmak zor veya imkânsızdı. Çocuğunuza uygulanması imkânsız bir kural koymaktansa, kısa süreli ve sürekli uygulanabileceği kurallar belirlemek daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Kurallar ve sonuçların tutarlı bir şekilde uygulatılmasında ebeveynler, aralarında anlaşmalarının önemli olduğunu gözden kaçırmamalıdırlar. Özellikle zeki çocuklar, ebeveynlerden birini diğerine karşı kullanarak kuralları çok rahat "çiğneyebilmektedirler". Ebeveynler, anlaşamadıkları noktaları çocuklardan uzak bir yerde tartışmalı ve her ikisi de, kuralları uygulamada mutabık olacakları bir tavır sergilemelidirler.

Eğer siz ve eşinizin ebeveyn tarzları uyuşmuyorsa, birbirinize "yeni bir deneme" önerin. Eğer eşinizi ortak bir tavır oluşturmakta ikna edemiyorsanız birlikte bir ebeveyn kitabı okuyun hatta bir aile terapistinden yardım isteyin. Çünkü yeni bilgiler, aile dışından sağlanırsa, bunları öğrenmek ve uygulamak çok daha kolay olacaktır.

Bütünsel bir tavır sergilemek ve tutarlı olmak çok önemlidir. Çünkü eğer çocuklar anne-babanın kurallarının sabit ve sürekli uyulması gerektiğinden eminse, kuralların ne olacağı ve onların sınırlarını nasıl aşılabileceğini araştırmaya kalkışmayacaklardır. Yine, eğer kurallara uyulması gerekliliği ve onların değiştirilemeyeceği belleklerine iyice yerleştirilmişse, çocuklar kötü bir davranışa çok fazla kalkışmayacaklardır.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR