ÇOCUK EĞİTİMİ

Kendi Parmak Boyanızı, Oyun Hamurunuzu Kendiniz Yapın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.11.2010

Kendi Parmak Boyanızı, Oyun Hamurunuzu Kendiniz Yapın

Aileler her seferinde çocukların önlerine değişik materyaller koymak isteyebilir. Aileler çocuklarıyla sanat etkinlikleri yaparlarken ekonomik koşullar nedeniyle zorlanabilirler. Ancak evde de aileler birçok artık materyal ile çocuklarına destek olabilirler. Materyaller evde biriken, evde ihtiyaç olmayan malzemelerdir.

Çocuklar artık materyallerden kendi gelişim düzeylerine uygun olanları seçerek birçok çalışma yaparlar. Ancak çocukların aynı etkinliğin içinde artık maddeleri beli bir kompozisyon (Düğmelerle yapraklan birbirine kanştınp bir yığma olacak biçimde olmaması) tasarlanmalıdır. Bu artık materyallerle yapılacak etkinliklerin zemini için köpük, eski mutfak önlükleri, eski tişörtler kullanılabilir.

İşte size evde yapabileceğiniz pratik etkinlik ve malzemelerinin hazırlanışı hakkında bilgiler:

Evde sanat etkinliklerinde kullanılabilecek artık materyallerden örnekler:

  • Yün parçaları, kutu kola kapaklar, renkli taşlar.

  • Ayakkabı bağcığından kavanozlar, rafyalar, düğmeler, poşetler, tahta kaşıklar, boncuklar, küçük kesilmiş ipler, kalemler

  • Anahtarlar, bulgur, pirinç, yapraklar, kutu kapakları, pamuk kozalaklar, pipetler, makarna çeşitleri, kum rulolar, mandallar, plastik şişeler, çoraplar

Etkinlik Örnekleri

ÇORAPLARDAN KUKLA YAPIMI: Çoraba artık materyallerden göz, kulak, burun gibi organlar yapılır. Aynca kuklaları tahta kaşıklarla da yapmak mümkündür.

TREN YAPIMI: Kalemleri kartonun üzerine yapıştırarak tren raylan yapın.Daha sonra kutuları yaptığınız rayların üzerine oturtarak yapıştınn.Artık materyallerden kutuları süsleyin.

RENKLİ, SESLİ ŞİŞELER: Şişelerin içlerini nohut, bulgur, makarna çeşitleriyle doldurularak şişelerden değişik sesler gelmesi sağlanır. Aynca şişelerin üzeri renkli kağıtlarla kaplanabilir.

KOLYE YAPIMI: Ayakkabı bağcıklarına makarnalar değişik renklerde boyanarak geçirilir.

KİL VE OYUN HAMURLARININ HAZIRLANMASI

EKMEK HAMURU YAPIMI:

4 dilim ekmek

3 çorba kaşığı beyaz tutkal

2 damla limon suyu

Plastik torba

Yapılışı: Ekmeklerin kabuğunu çıkarın ve ekmeği küçük parçalara ayınn. Bu parçalan tutkal ve limon suyu ile karıştırarak yoğurun.Hamuru ellerinize yapışmayacak kıvama getirin.Daha sonra çocukla istediğiniz şekilleri oluşturun.O anda etkinlik yapmayacaksanız torbaya koyup buzdolabma kaldırın.

ŞEKER HAMURU

1/3 bardak margarin

1/3 bardak su

1/4 çorba kaşığı tuz

1 çorba kaşığı vanilya

1 paket pudra şekeri gıda boyası

Yapılışı: Pudra şekeri dışında bütün malzemeleri karıştırın. Sonra pudra şekerini ekleyin. İçindeki pütürleri gidene kadar yumuşak hamur olana kadar yoğurun. Sonra şekillendirip yiyebilirsiniz.

SİRKE HAMURU:

1 bardak un

1 bardak tuz

1 bardak su

1 /4 bardak sıvı yağ

1 çorba kaşığı sirke

Yapılışı: Büyük bir kapta su dışında bütün maddeleri karıştırın. Su ekle. Yoğurun. Bu oyun hamurunu torbaya ve daha sonra buzdolabına koyun.

SODA ve BUĞDAY NİŞASTASI HAMURU

1 bardak buğday nişastası

1 bardak soda

1/4 bardak su gıda boyası

Yapılışı: Buğday nişastası, soda ve suyu tepsiye koyun. Orta sıcaklıkta pişirin. Devamlı karıştırın. Sonra yoğurun ve soğuduğunda gıda boyasını ekleyin.

ÇAMUR HAMURU

1 bardak çamur (toprak ve su)

2 bardak kum

1/4 bardak tuz su

Yavaşça bütün maddeleri birbirine ekleyin. Çocukların hoşuna gidecektir.

PARMAK BOYALARI

Buğday nişastası ile yapılan parmak boyası

1/4 bardak buğday nişastası

4 bardak kaynamış soğuk su

gıda boyası

Yapılışı: Soğuk su ile buğday nişastasını karıştırın sonra kaynamış suyu üzerine boşaltın. Pişirerek devamlı olarak kanştınn.Muhallebi kıvamına getirin.Gıda boyasını ekleyin.

SABUN PARMAK BOYASI

1 bardak rendelenmiş sabun

1 bardak ılık su

Sıvı renklendirici

Yapılışı: Sabunu suya koyun. Yumurta beyazlığına gelene kadar çırpın. Sıvı renklendiricilerden ilave edin.

KOLAJ ÇALIŞMALARI:

Kolaj, yapıştırma resimdir.Her türlü kağıt, kumaş, nesnel dokular vb. nin biraraya getirilerek pano, tuval ya da kağıt üzerine yapıştırılarak düzenlenmesidir. Çoğunlukla boya ile birlikte kullanılır.

Malzemeler: Resim kağıdı ya da fon kartonu, renkli dergi sayfaları, makas, pastel boya, suluboya, yapıştırıcı, fırça.

Uygulama: Çocuğa renkli dergi sayfalan verilir.Bunlan kesmeleri ve fon kartonu yapıştırmalan istenir. Kağıdın her tarafını yapıştırma ile doldurmalan gerekmemektedir. Kağıtta boş kalan yerler boya ile beklenemez. Hatta kesmenin yanısıra kağıtları yırtmalan bile istenebilir.Biraz daha büyük çocuklarda dergi sayfalaındaki figürleri kesip çıkartılması istenir. Ayrıntılarının düzgün kesmeleri istenmemelidir. Figürlerle birlikte renkli kağıt parçaları kendilerine göre bir düzende kağıda yapıştırılır.

BASKI ÇALIŞMALARI

1. Evde bulunan meyve ve sebzelerle her türlü baskılan yapmak mümkündür. Bununla birlikte çocukların ve anne-babalanın el-âyak baskıları da yapılabilir. Ya da çocuğunuzun çikolotalı dudaklanyla herhangi bir kağıdı öperek baskı çıkartabilirler. Bu baskılar yapılırken çocuklara asla "üstünü kirleteceksin, dikkat et" gibi sözel uyanlardan kaçınılmalıdır.

2. Malzemeler: Patates, yaprak,patlıcan, lahana, mantar, portakal, vb.

Eski diş fırçaları, kapaklar,

eski plastik tabaklar vb.

Uygulama: Yukanda örnek bazı materyalleri sıvı boyaya batınp herhangi bir kağıda bastırılır.

3. KESME-YIRTMA ÇALIŞMALARI: Çocuklar kağıtları buruşturmaktan, yırtmaktan ve kesmekten çok zevk alırlar. Ancak çocuklar ellerine geçirdikleri her çeşit kağıdı, anne-babaya ait belgeleri yırtabilir. Oysa aileler gerekli olmayan her çeşit kağıdı önlerine koymalıdırlar. Özellikle küçük yaştaki çocuklara eski zarflar, eski dergiler vb. kağıtlarla yırtmasına fırsat tanınarak kas gelişimleri desteklenmiş olur.
Faika Şafak

Ressam

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR