ÇOCUK GELİŞİMİ

Bunu Okumayın!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.02.2015


Bunu Okumayın

İşte Uzmanların Önerileri:

Çocuğunuzun bu huysuzluğnu nereden kaptığını merak ediyorsanız, aynaya bakmanızda yarar var. Olumlu yönlerini nereden öğrendiğini görmek için aynaya bir kez daha bakın. Hem olum hem olumsuz yanlarının sebebi sizsiniz. O halde şöyle bir anlaşamaya varalım. Çocuğunuzun olumlu yaklaşımlar sergilemesini istiyorsanız, olumlu yönler üzerine yoğunlaşmalı ve olumsuz olanları ortadan kaldırmalısınız. Bu, göründüğü kadar zor bir şey değil. Ne dediğinizin önemi vardır, ancak aslında ne demediğiniz çok daha önemlidir.

Örneğin, çocuğunuza bunlardan herhangi birini hiç söylediniz mi?

“Şu bir bardak sütü al ve sakın dökme!”

“Kapıyı çarpma.”

“Çok çalış ve sınavdan zayıf alma.”

Bu tür bir sözü her söyleyişinizde istisnasız o süt dökülecek, o kapı çarpılacak, çocuk sınavdan zayıf alacaktır.

Çocuğunuza sütü dökmemesi gerektiğini söylediğiniz de zihninde sizin istediğiniz yerine getirmeye çalışın. Bunu yapabilmek için önce söylediğinizi, olumsuz sonuçları dahil gözönünde canlandırması gerekir. Sütün döküldüğünü, kapının çarpıldığını, sınavdan zayıf aldığını göz önünde canlandırdığı an da bu sonuçlar kaçınılmaz hale gelir.

Doğruluğunu test etmek istiyorsanız aşağıdaki deneyin yapın. Şimdibunları yapın:

Bunu Okumayın

Beyaz bir at düşünmeyin.

Bu cümleyi okurken bile beyaz bir at gördünüz. Ardından o beyaz atı düşünmemeye, atın alacalı ya da gri olduğunu düşünmemeye çalıştınız. Siz bir yetişkin olduğunuz halde o beyaz atı düşünmekten kendinizi alamadınız. Çocuğunuz o zihnindeki görüntüyü dönüştürme aşamasını da bilmez. Onun beyin hücreleri, ona sunduğunuz olumsuz görüntüye takılıp kalır.

Şimdi aynı cümleleri daha yönlendirici, eğitici sözcükler kullanarak tekrar kuralım. Bu cümleler çocuğunuzun zihninde, yapmasını istediğiniz olumlu görüntüleri oluşturacaktır.

“Şu bir bardak sütü al ve iki elinde sıkı sık tut.”

“Kapıyı lütfen yavaşça kapa.”

“Çok çalış ve sınavdan iyi bir not al.”

Buradaki Psikolojik Taktik Nedir?

Çocuğunuza olumlu sonuçlara ulaşmayı öğretmek istiyorsanız, sözlerinizde olumlu şeylere vurgu yapın. Söylediğiniz şeyler önemlidir, ancak söylemediğiniz şeyler çocuğun davranışlarını daha çok etkiler.

Konular :