ÇOCUK GELİŞİMİ

“Çocuğum Hala Güzel Konuşamıyor, Neden?”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.01.2013

Çocuğum Hala Net Konuşamıyor Neden

“Çocuğumuzu anlamak bizim için bile hala zor. Pek çok heceyi yanlış telaffuz ediyor ve pek çok kelimeyi ağzında yuvarlıyor.”

Birçok anne babanın endişesi olan bu durumu bakın uzmanlar nasıl değerlendiriyor.

Hemen Endişeye Kapılmayın

Bazı çocuklar üç yaşına gelmeden çok önce erişkinler gibi net konuşmak için genetik olarak programlanmışlardır; diğerleri yuvaya başlarken bile hâlâ “Seni seviyorum” derler. Konuşma netliğindeki farklılar çoğu zaman zekadan kaynaklanma, bunun yerine zaman çocuğun gelişme hızının dil ve dudak kaslarını kontrol etmesine olan etkisinden kaynaklanır. Dolayısıyla, yanlış telaffuz edilen heceler ve ağızda yuvarlanan kelimeler endişe etmeyi gerektirmez.

Ne Zaman Harekete Geçmeli?

Ancak eğer çocuğunuzun üçüncü doğum gününde hâlâ söylediklerinin yarısından azını anlayabiliyorsanız, duyma kusuru gibi altta yatan ve çözülmesi gereken bir sorun olabilir. Dolayısıyla doktoru ile görüşün. Dil gelişimindeki gecikmelere bir uzmanın erken müdahalesi, sadece dil gelişiminde değil, genel öğrenme ve daha da önemlisi çocuğun kendine olan güveninde belirgin bir artışa neden olabilir.

Çocuğunuza "Çiğneme Egzersizleri" Yaptırmayı Deneyebilirsiniz

Profesyonel ilgi gerektiren bir durum yok gibi görünüyorsa, ağız yapılarının gelişimin hızlandırmak için “çiğneme egzersizleri” yaptırmayı deneyebilirsiniz.

Çocuğum Hala Net Konuşamıyor Neden

Çocuğunuzun şekersiz ciklet (eğer yutmayacağından eminseniz ve kontrolünüz altındayken) veya ince kesilmiş havuç parçaları veya benzer yiyecekleri günde iki veya üç kez çiğnemesini sağlayın. Emme alışkanlığı, telaffuzu bozabilecek ağız deformitelerine yol açabileceği için, böyle bir alışkanlığı olan çocuğun bundan vazgeçmesi için uğraşmak da yararlı olabilir.

Çocuğunuzun Yanlışlarını Taklit Etmeyin

Ancak çocuğunuzun konuşma eksikliklerini çok büyütmeyin (unutmayın ki normaldir) veya onu daha net konuşmaya zorlamayın. Azarlamak, çocuğunuzun konuşmaktan çekinmesine, çekingen ve utangaç olmasına hatta kekemeliğe neden olabilir. Bunun yerine serbestçe konuşması konusunda ona destek olun, söylediklerini anlamak için çaba gösterin, yanlışlarını taklit etmekten kaçının (onu aşağılamak için veya sevimli olması nedeniyle.)

Okul dönemine yaklaşmasına rağmen hâlâ bazı heceleri yanlış telaffuz ediyorsa, (pek çok çocuk böyledir) konuşma tedavisinin gerekip gerekmediği konusunda doktorunun görüşünü alın.

Konular :