ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Sınav Kaygısı Tehlikeli Boyutlara Ulaşırsa Ne Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 25.04.2013

Çocuğunuz Aşırı Sınav Kaygısı Yaşıyorsa Dikkat

Uzmanlar, aileleri çocuklarında sınavın olumsuz etkilerini görmeleri durumunda bir hekime başvurmaları konusunda uyarıyor. “Çocuğunuzda sınavın olumsuz etkilerini görüyorsanız mutlaka bir uzmana başvurun” diyen Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzmanı Dr. Işılay Altıntaş, yaklaşan LYS öncesi, yaşanan sınav kaygısı ve bunu aşmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Stres, Heyecan ve Gelecek Telaşı Gençleri Telaşlandırıyor

Çocukların geleceklerinde kilit rol oynayan ve haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) kısa bir süre kaldı. Sınav öncesi aileleri en çok endişelendiren stres, heyecan, gelecek telaşı ve çocuklarının yaşamının olumsuz etkilenmesi.

Sınav Öncesi Kaygı Yerini Sağlıklı Düşüncelere Bırakmalı

Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda sınav kaygısının yaygın anksiyete bozukluğunun bir parçası ya da beraberinde başka kaygı bozukluğu, çalışma becerilerini etkileyen dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve öğrenme güçlüğü olup olmadığı başta olmak üzere çocuk ergen psikiyatrisi tarafından ayrıntılı bir psikiyatrik değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğa uygun tedavi programı oluşturulur. Kaygıyı azaltmak ve sınavla ilgili gerçekçi olmayan düşüncelerin daha sağlıklı alternatif düşüncelerle değişmesi hedeflenir.

Değişen Yaşam Koşulları Gençlerin Hayatını da Değiştiriyor

Günümüz gençliğine baktığımızda ailelerin ve toplumun onlardan beklediği en önemli şeylerden biri başarı. Tüm nesiller için başarı önemliydi ama günümüzde ‘Başarma duygusu’ çocuk ve gençlerin kimliklerinde ve ailelerin çocuk üzerindeki beklentilerinde çok daha büyük bir alanı kaplıyor.

Sınavlarda Çocuğun Hem Bilgisi Hem de Yeterlilik Duygusu Test Ediliyor

Öğrenmenin ve keşfetmenin keyfi, yerini sınavda yüksek not almak yetmezmiş gibi sıralamada üst sıralarda olabilmeye de bırakıyor. İyi bir sınav derecesi, kıran kırana bir rekabet ve okul-dershane ve özel dersler arasında bir de büyümeye çalışmak. Buradan bakıldığında çocuk ve gençlerin işleri hiç de kolay değil ve çok iyi baş etme yollarını geliştirmek şart.

Ne Zaman Yardım Almalı?

Tüm öğrenciler tarafından deneyimlenen kaygının ılımlı kaygı olması durumunda dikkat ve motivasyon artar. Ancak kaygı hiç yoksa ya da çok fazlaysa performansı olumsuz etkilediği kanıtlanmış. Bazı gençler vardır ki bu olağan kaygıyı çok çeşitli sebeplerle o kadar şiddetli yaşarlar ki kaygıları yapıcı değil yıkıcı olmaya başlar.

"Sınav Stresi Yaşayan Çocuğuma Nasıl Yardımcı Olabilirim?"

Çocuğunuz kaygıyı çok daha şiddetli yaşıyor, bu kaygı yardımcı ya da motive edici değilse, üstelik buna karşı koyamadığını görüyorsanız, sınav performansı olumsuz yönde etkilenmeye başladıysa, bu olumsuz düşünceleri durdurmakta zorlanıyorsanız yardım istemenizde fayda var.

Çocuğunuz Aşırı Sınav Kaygısı Yaşıyorsa Dikkat

Aileler, Hangi Durumlarda Çocuğunu Bir Uzmana Götürmeli?

1- Kendisini yavaş yavaş sizden ve arkadaşlarından geri çekmeye başladıysa,

2- Endişe, sıkıntı, öfke, mutsuzluk, panik, çaresizlik gibi pek çok duygu, dalgalı bir deniz gibi hızla gün yüzüne çıkmaya başladıysa.

3- Dikkatini toplayamıyor; bilmesi gerekenleri hatırlamakta güçlük çekiyorsa,

4- Başarısız olmaktan duyduğu utanç ya da gerginlikle çevresiyle iletişimi bozulmaya başladıysa.

Konular :