ERGENLİK DÖNEMİ

Ebeveynin "Mükemmel" Dış Görünüş Takıntısı Çocuğa Zarar Veriyor

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 06.07.2023

İnternetin hayatımıza girmesiyle güzellik anlayışının hepimizi daha çok etkilediğini ve bizi mükemmeliyetçiliğe doğru itmeye başladığını ifade eden uzmanlar, bazı ebeveynlerin de kendilerini mükemmel dış görünüşe kaptırdığını ve çocuklarını mükemmel bir görünüşe doğru ittiklerine dikkat çekti.

Uzmanlar uyarıyor: "Bazı ebeveynler kendilerini mükemmel dış görünüşe kaptırmakta ve bu konuda sıkıntı yaşayabilecek çocuklarını desteklemek yerine, onları daha da mükemmel bir görünüşe doğru itmektedirler. Bir ebeveyn kendisinde böyle bir durum tespit ederse öncelikle kendisi bu mükemmeliyetçiliği ve dış görünüşe olan takıntısı hakkında yardım almalıdır."

Son yıllarda çocuklar arasında artış gösteren ‘kozmetik endokrinoloji’ adı verilen uygulamaları değerlendiren Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, çocuklarda ancak herhangi bir gelişim geriliği tespit edildiğinde gerekli tedavilerin başlatılacağını belirtti.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, son yıllarda giderek artan çocuklarda ‘kozmetik endokrinoloji’ adı verilen uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Ergenlik Çağında Güzellik Takıntısı Karşısında Anne Babalar Ne Yapmalı

 Uzmanlara göre, çocuklarına güzel olduklarını söyleyen ebeveynler aslında farkında olmadan çocuklarının özgüvenlerini zedeliyor.

"Annem Neden Dış Görünüşüme Takıntılı?" 

1. Hastalık mı, Takıntı mı? 

  • Tedavi edilmediğinde kişiye zarar verecek durumlar hastalık olarak kabul edilir

Tıp doktorlarına tıp fakültesi birinci sınıfta, yani daha üniversiteye başladığı ilk gün hiçbir ders anlatılmadan verilen ilk öğreti ‘önce zarar verme’dir.

Tıp doktorları branşları doğrultusunda kişide ruhsal ve bedensel sağlığını olumsuz etkileyecek, işlevselliğini ve günlük yaşam konforunu düşürecek yani tedavisinden fayda, tedavi edilmezse kişiye zarar verecek bir durum varsa hastalık olarak kabul eder ve tedavi ederler. Çocuklarla ilgilenen branşların doktorlarında, gelişim aşamasında bir canlıyla karşı karşıya oldukları ve çocuklar toplumların geleceklerini oluşturacakları için bu sorumluluk daha da fazladır.

2. Çocuk Yaşta Kozmetik ve Estetik Müdahaleler

  • Gelişim geriliği tespit edilirse gerekli tedavi başlatılır

Bütün çocuk doktorlarının elinde, çocukların gelişimlerini yeni doğumdan itibaren değerlendirdikleri, gelişim tabloları yer alır. Çocuk yaşı ve cinsiyeti göz önüne alınarak boy, kilo ve baş çevresi değerlerini içeren ve toplumun normlarına göre oluşturulmuş bu tablolar doğrultusunda değerlendirilir. Herhangi bir gelişim geriliği tespit edilirse gerekli tedavi başlatılır. Yine aynı şekilde bilişsel kapasitesinde bir geriye düşme çocuk psikiyatristleri tarafından tespit edilirse bu konuda tedaviler de başlatılır.

Görünüşe Takıntılı Anne Babalar 

  • Bazı ebeveynler çocuklarını mükemmel bir görünüşe doğru itebiliyor

Hayati risk yaratmayan veya işlevsellik ve günlük hayatta konfor düşüklüğü yaratmayan kozmetik ve estetik müdahalelerin yine hayati risk yaratmayacak şekilde, 18 yaşından sonra gencin istemiş olduğu değişim düzeyi ve sıklığına göre psikiyatristlerden onay alınarak yapılabilir. Son 20 yılda internetin hayatımıza çok yoğun bir şekilde girmesiyle popüler kültür ve bunun uzantısı olan toplumsal ve uluslararası güzellik anlayışı hepimizi daha çok etkiler bir hale geldi ve bizi mükemmeliyetçiliğe doğru itmeye başladı.

Bu durumun özgüven gelişiminin tamamlandığı pre-ergen ve önce kendini yeterince içsel ve dışsal olarak zayıf ve güçlü yönleriyle olduğu gibi kabul ederek ego bütünlüğünü sağlamak ve bu doğrultuda cinsel, akademik ve sosyal kimliklerini oluşturma görevi olan ergenler için bir risk oluşturabilir.

Ebeveynin Mükemmel Dış Görünüş Takıntısı Çocuğa Zarar Veriyor

Ancak bazı ebeveynler de kendilerini mükemmel dış görünüşe kaptırmakta ve bu konuda sıkıntı yaşayabilecek çocuklarını desteklemek yerine onları daha da mükemmel bir görünüşe doğru itmektedirler. Bir ebeveyn kendisinde böyle bir durum tespit ederse öncelikle kendisi bu mükemmeliyetçiliği ve dış görünüşe olan takıntısı hakkında yardım almalıdır.

3. Çocuğunuz İçin Estetik Kararı Alırken Dikkat!

  • İnsanların, farklılıkların güzellikleri üzerine odaklanmayı öğrenmesi gerekir

Unutulmamalıdır ki kişinin kendine belirlemiş olduğu dış görünüşü kendi iç dünyasının, inançlarının, hayata bakış açısının ve yaşam şeklinin dışa vurumudur. Elbette ki yeterince özgüvenini sağlamış bir ergenin kendini objektif bir bakış açısıyla değerlendirip, kimliklerini oluşturduktan sonra karar vermiş olduğu mantık çerçevesindeki yani psikiyatrik bir hastalığın göstergesi olmayan ve yaşam konforunu düşürecek bir boyuta getirip hayati risk yaratmadan estetik ve kozmetik değişiklikler ve uygulamalar kararı kendine aittir.

Ancak insanların bu değişikliklere kendi ihtiyaçları ve beğenileri doğrultusunda karar verebilmeleri için insan ırkının ve kendi oluşturduğu popüler kültürün tek tip güzellik ve estetik algısından artık vaz geçmeli, farklılıkların güzellikleri üzerine odaklanmayı artık öğrenmesi gerekmektedir

Konular :

ebeveynin mükemmellik takıntısı, ebeveynin mükemmel dış görünüş takıntısı,