ERGENLİK DÖNEMİ

Ergen Oğlu Olan Ebeveynler Nelere Dikkat Etmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.03.2014

Ergen Oglu Olan Ebeveynler Nerele Dikkat Etmeli

Erkek ergen duygusal yönden de bazı değişimlere uğrar. Duygularını çok yoğun ve coşkulu yaşarlar. Asi ve hırçındırlar. Ortada bir sebep yokken aniden sinirlenip bir öfke patlaması yaşayabilirler. Karşınızda sizin bile tanıyamadığınız bir çocuk vardır. Peki ama bu durumda ergen oğlu olan anne babalar nelere dikkat etmeli? İşte Psikolog Şeyma Gazezoğlu’ndan ergenlik döneminde sağlıklı anne baba-çocuk ilişkisinin püf noktaları.

Ergen Erkeklerin Bu Süreçte Daha Çok Babaya İhtiyacı Vardır

Şüphesiz erkek ergenin bu dönemini en az hasarla atlatabilmesi için babaya daha fazla ihtiyacı vardır. Bugüne kadar kendine model aldığı erkek, babasıdır. O yüzden, bu dönemde babasının desteğine çok ihtiyacı vardır. Baba bütün işlerini, sinirlerini bir tarafa bırakıp oğluyla ilgilenmelidir.

Aile İçi İlişkilerde Bilinçli Davranmak Hem Sizi Hem de Çocuğunuzu Mutlu Eder

Ergen bu dönemde, her şeyden önce, ailesi tarafından anlaşılmayı ve kendisine değer verilmesini ister. Aileler de bunu, aile içi iletişimlerine bu dönemde daha dikkat ederek, çocuklarıyla daha iyi bir iletişim sağlayarak, gergin ve sinirli bir ortamın olmamasına dikkat ederek sağlayabilirler.

Ergenlik Döneminde Çocuğunuzla Sağlıklı Bir İletişim Sağlamak İçin Bunlara Dikkat!

1.Odasına izin almadan girmeyin. Özel alanına saygı duyduğunuzu görürse, bu karşılıklı olur.

2.Bir hata yaptığında, öncelikle sorgulamadan ve yargılamadan onu dinleyin. Soğukkanlı olun.

3.Onu asla eleştirmeyin çünkü bu durum onun hiç hoşuna gitmeyecektir. Siz o anda ne kadar haklı olursanız olun, haksız duruma düşersiniz. Beğenmediğiniz davranışı “Neden, niçin, hangi sebeple” yaptığını öğrenin. Ama izin verin kendi anlatsın. Çok fazla soru soran, sorgulayan, anne-baba profile bürünmeyin.

Ergen Oglu Olan Ebeveynler Nerele Dikkat Etmeli

4.Karşılıklı konuşursanız nasihat vermeye başlamayın. İnanın bu hiçbir işe yaramaz. O anda sizi dinler gibi görünür ama sizi dinlemez bile. Size karşı öfke ve kızgınlık duygusundan başka bir şey hissetmez. Bu davranışla onu bir adım daha kendinizden uzaklaştırırsınız, o kadar.

5.Çocuğunuzun arkadaş ortamında, hoşunuza gitmeyen bir şeyler hissediyorsanız ve arkadaşlarını merak ediyorsanız, çocuğunuza bu kaygınızı hissettirmeyin. Bu merak duygunuzu, arkadaşlarını tanıyarak, onların sizin evinizde bir şeyler yapmasına izin vererek giderebilirsiniz. Hem sizin gözünüzün önünde olurlar, hem de onları sizin tanımanız için iyi bir fırsat olabilir. Belki de sizin kaygılandığınız kadar ciddi bir durum yoktur.

6.En önemlisi onu sevdiğinizi gösterin ve bunu belli aralıklarla ona hissettirin.

7.Ergenlik, zor bir dönemdir. Ergeni fazla sıkmadan ama asla kendi başına da bırakmadan, hislerinizi konuştuğunuz bir iletişim içinde, rahatlıkla geçirebilirsiniz.

Konular :