ERGENLİK DÖNEMİ

Ergenlik Saatinde Çocuğun Beden Saati Şaşar

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.01.2015

Ergenlik Doneminde Beden Saati

Ergenlik çağındaki çocuğunuzun size patronun kim olduğunu göstermeye çalıştığını düşünebilirsiniz; ama asıl kontrol psikolojik uyku yapısında olabilir. Ergenlik döneminde uyku düzeni değişir. Çocuğunuzun da bunu düzenleme gücü yok gibidir.

Bedenin vücut saati gün boyu bedensel fonksiyonları denetleyen 24-26 saatlik (özgürcü çalışmasına izin verildiğinde) bir sistemdir. Uyku da bu fonksiyonlardan biridir.

Ergenlik dönemideki çocuklar beden saatlerinde bir değişim yaşar. Vücut saati iki-üç saat ileri alınır. Bunun ilk belirtisi, çocuğunuzun daha geç yatırıp daha geç kalkmasıdır.

Siz ve ergenlik öncesi çağdaki çocuğunuz rahat bir uyku çektiyseniz, sabah yedide kalkmakta güçlük çekmeyeceksiniz. Ancak, alışkanlıklarınızı değiştirerek sabah dörtte kalkarsanız, daha ağır hareket ettiğinizi fark edeceksiniz. Ergenlik dönemindeki çocuğunuzun bedeninde olan da bu işte. Sizin için saat yedi olabilir, ancak tipik bir ergen bedeninin de saat henüz dörttür. Ergenlik çağındaki çocuklar sürekli bir jet la (vüct saatinin değişimi sendromu) yaşarlar.

Ergenlik Doneminde Beden Saati

Giderek daha çok sayıda okul vücut saatinin gücünün farkına variyor ve ders başlama saatlerini 7.30, 8.00’den 9.00’a çekiyor. Eğer sizin çocuğunuzun okulu bu makul denelnemeze fiziksel değişikliklere anlayış göstermiyorsa, çocuğunuzun ders programını beden saatinin hala uykuda olduğu sabah saatlerinde en kolay, uykusunda bile öğrenebileceği dersleri alacak şekilde yapmasını sağlayın. Daha zor ya da istediği mesleğe yönelik hayati önemdeki dersleri dokuzdan sonra olacak şekilde program yapın. O saatte beden saati uyanmış ve daha etkili çalışmaya başlamış olacaktır.

Bu süreçte, çocuğunuzun geç saatlere kadar ayakkta kalmasından kaygılanmayın. İnat ya da isyat ettiğnden değil, beden saati henüz yatağa gitme vakti geldiği işaretini vermedi için uyumuyordur.

Buradaki psikolojik taktik nedir?

Ne kadar şikayet ederseniz edin, çocuğunuzun beden saati, sizin sözünüzü dinlemeyecektir. Çocuğunuz, isteklerini yerine getirmeye çalışsa da bedeni galip gelecektir. Çocuğunuzun gittiği okulun sistemi buna uygun değilse, ders programını beden saatine uyduracak şekilde hazırlamasına yardımcı olun.


Konular :