EL VE AYAK BAKIMI

El ve Ayaklardaki Nasırlar Nasıl Doğal Tedavi Edilebilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 15.06.2012

El ve Ayaklardaki Nasırlar Nasıl Doğal Tedavi Edilebilir

Güzel el ve ayakları kim istemez ki? Sıcak yaz günlerinde açık ayakkabılarda nasırlı ayaklarının görünmesini kim ister? Tabiki hiç kimse. Peki ama hem canınızı acıtan hem de güzelliğinize gölge düşüren nasırlardan nasıl doğal yollardan kurtulabilirsiniz? İşte uzmanlardan ipuçları.

Nasır Nedir?

El ve ayakların sürekil olarak sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesi ile meydana gelen ve basılınca ağrı veren sertleşmiş deri tümseğine nasır denir.

Neden Oluşur?

Nedeni, nasırlaşan bölgeye yapılan basınç ve sürtmedir. Ayakta görülen nasırlara çoğunlukla sıkı ayakkabılar neden olur. Tepesi içeri bakan bir piramit şeklindedir. Geniş bölgede meydana gelen sertleşme koruyucudur fakat küçük olanları genellikle ağrılıdır. Özellikle ayakta meydana gelen nasırları, kendi kendine evde tedaviye yeltenmek pek bir sonuç vermez, bunlarla ilgili bir hekime danışmak gerekir.

Ayak tabanlarında meydana gelen ve mikroplu siğilleri, nasırla karıştırılmamalıdır. Nasır, genellikle yapılan bir işin belirtisi olarak ortaya çıkar. Mesela, çifçifleri, işçilerin elleri nasır tutar. Ayak parmaklarındaki nasırlar, çok dar ayakkabı giymeye bağlıdır. Ağrı veren nasırlardan kurtulmak için en mühim husus, nasırı meydana getiren sebebi gidermektir.

Neler Yapabilirsiniz?

Önce, nasıra sebep olan basınç ve sürtünme ortadan kaldırılmalıdır. Herşeyden önce, buna kötü bir ayakkabı neden oluyorsa, bu hemen değiştirilmelidir. Nasır parmak arasındaysa, buralara eczanelerde de bulabileceğiniz özel küçük yastıkçıklar/ halkalar yerleştirilebilir.

Nasırlar uzman doktorlar kontrolünde, mümkünse ayak sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir merkezde tedavi ettirilmelidir. Böylece nasırın tekrarlama riski de önlenmiş olur.

Ayağı korumak adına, banyodan sonra bir nemlendirici krem veya besleyici vücut yağı sürülebilir.

Nasırı ortadan kaldırmak için, hazır satılan soyucu krem ve flasterler kullanılabilir. Bunlar genellikle nasırın üzerine bir-iki gün tutulur. Daha sonra nasırın kökü belirginleşmişse bu bir cımbız yardımıyla alınır. Ancak henüz belirgin değilse tekrar flaster yapıştırılır.

Nasırın üzerine solüsyon da sürülebilir. Bu solüsyonları hazır bulabileceğiniz gibi, eczanede de hazırlatabilirsiniz. Bunlar genellikle yüzde 40 salisilik asit, yüzde 20-40'lık salisilkollodyum preparatlarından oluşan karışımlardır. Bu maddelerin dozu, nasıra göre değişir. Preparat nasırın üzerine sürülür. Bu işlem sabah akşam (doktorun da tavsiyesine uyarak) tekrar edilir. Nasır yumuşayınca, bir cımbızla alınır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ilacı kaydırmamaktır. İlaç asitli olduğu için, nasırın üzerine denk gelmezse, canlı dokuyu da etkileyebilir.

Nasır tedavisi uygularken, ölçülerine dikkat etmek gerekir. Yine yerleşim bölgesi, büyüklüğü ve derinliği gözönünde bulundurularak "kryoterapi" adı verilen "dondurma yöntemi"yle veya elektrokoter yani elektrikle yakma yöntemiyle de nasır tedavisi yapılabilir.

Pedikür Yaptırmak Nasırı Tedavi Eder mi?

Pedikür bir nasır tedavisi değildir; aksine, zarar verebilir. Bu yüzden de dermatologların önermediği bir uygulamadır. Zira, pedikür sırasında kullanılan aletler genellikle strelize edilmez. Dahası, pedikürü yapacak kişi de bu konuda deneyimli olmayabilir. Sıcak suya konulan ayak, nemlenir. Bunun etkisi altındaki nasır, sağlıklı dokuya da yayılır. Pedükürcü, nasırla beraber, sağlıklı deriyi de alabilir. Bu da iltihaplanma ve yaralara yol açar. Bölgesel ya da sistematik enfeksiyonlar, ödem, şiş ve abseler, hatta daha ileri safhalarda, ülser ve kangren bile ortaya çıkabilir.

Nasır tedavisi kuru ayak üzerinde yapılmalıdır. Sertleşmiş ölü deriler veya hücreler, kuru haldeyken tamamıyla temizlenebilir. Böylece sağlıklı dokular da zarar görmez.

Doğal Tedavi İpuçları

Ayakları on dakika sıcak suda tutun. İyice kurulayın. 1 çay bardağı halis üzüm sirkesine batırıp ıslattığınız soğan zarlarını nasırın üzerine koyun. 6 saat bekletin. İşleme nasır sökülünceye kadar devam edin.

Bir tane kuru incirin ortasını yarın. İçine iki kahve kaşığı kına koyup nasırın üzerine sarın. 6 saat sonra değiştirin.

1 baş kuru soğan ve 5 diş sarmısağı yağlı kağıda sarıp biraz pişirin. Sonra bunu nasırın üzerine koyun. Her gün tekrarlayın.

İşte, Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin nasırlar için uygulanabilecek pratik bitkisel kürü:

•Kırmızı soğanı sıkıp, suyunu nasırın üzerine günde 3-4 defa sürebilirsiniz.
•Domatesi dilimleyip, nasırınızın üzerine sürebilirsiniz.
•Limonu dilimleyip, yatarken nasırın üzerine sarılması gerekmektedir.
•Sinir otu yaprağı sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilip, nasırların üzerine konulması nasırlara iyi gelir.
•Kırlangıç otu nasır ilacı olarak dünya çapında bir üne sahiptir.

Konular :