EL VE AYAK BAKIMI

Sağlıklı ve Güzel Bir Cilt İçin Probiyotik Cilt Bakımının ve Beslenmenin Önemi

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 19.01.2014 - Güncelleme : 04.04.2023

Soğuk ve rüzgârlı havaya maruz kalan cildimiz kolayca yıpranıyor. Bu duruma sıcak suyla duşun eklenmesi ve kaloriferin havadaki nem miktarını azaltması da eklenince ciltte kurumalar meydana gelebiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, cildimizi soğuk ve kuru havanın zararlı etkilerinden korumanın yollarını anlattı. 

Sağlıklı ve parlak bir cilt oluşmasında probiyotikler önemli rol oynuyor. Düzenli olarak probiyotik içeren diyet programları ve probiyotik içeren kremlerin kullanımı canlı, temiz ve parlayan bir cildin gelişiminde büyük öneme sahiptir.

Cilt kuruluğu sorununuza ve sivilcilerinize karşı probiyotik beslenme ve ürünler ile son verebilirsiniz. Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur sağlıklı ve güzel bir cilt için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. 

Sivilceli Cildi Tedavi Eden Probiyotik Maske
  

Sağlıklı, Pürüzsüz ve Parlak Bir Cilt İçin Ne Yapmalı? 

1. Ciltteki Kuruluğu Nedenleri

Aşırı kuruluk cildi olduğundan yaşlı gösterebilir ve kuruluğa bağlı egzamaların ortaya çıkmasına sebep olabilir.  Ciltteki kuruluk, soğuğa maruz kalan cildin nem içeriğinin azalması sonucu oluşuyor. Bunun nedeni vücudun ısı kaybını önlemek için, damarların çapının daraltmasıdır. 

Böylece cilt yüzeyindeki kan dolaşımı azalıyor ve ciltteki kuruluğun kuruluk; kepeklenme, pullanma, kızarıklık, koyulaşma, yanma ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olabiliyor.

Yüzde ve göz çevresinde oluşan kuruluk aynı zamanda göz çevresinde koyulaşma ile yaşlı cilt görünümüne sebep olabiliyor. 

Sedef ve Egzama Sorunu İçin Probiyotik Ürünler

2. Kuru Ciltler İçin Probiyotik Neden Önemli?

Sağlıklı ve parlak bir cilt oluşmasında probiyotikler önemli rol oynuyor. Düzenli olarak probiyotik içeren diyet programları ve probiyotik içeren kremlerin kullanımı canlı, temiz ve parlayan bir cildin gelişiminde büyük öneme sahiptir.

Düzenli probiyotik kullanımıyla akne oluşumu azalırken daha nemli bir cilde sahip olabilirsiniz.

Yüzünüzde sivilce, egzama veya sedef hastalığınız varsa, probiyotik bir yüz kremi tam da sizin mucizevi tedaviniz olabilir!

Öncelikle, probiyotikler sağlık için iyi olan canlı bakteri veya mayalardır. Vücutta doğal olarak bulunurlar. Aslında vücut hem iyi hem de kötü bakterilerle doludur.

İyi bakteriler, kötü bakterileri uzak tutar, böylece herhangi bir zarara neden olmazlar. Ancak bir dengesizlik oluştuğunda, yani kötü bakteriler çok hızlı çoğalırlar ve iyi bakteriler onları yeterince hızlı kontrol edemezler, işte o zaman sağlık sorunları başlar. Akne gibi şeylere bile kötü bakterilerin hakim olması neden olur.

  • Cilt Kuruluğunu Önlemek İçin Nasıl Beslenmeli? 

Bu yüzden iyi bakteriler açısından zengin bir diyet yemek önemlidir. İyi bakteri kaynağımı sürdürmek için her gün ev yapımı kefir, yoğurt, ev yapımı turşu, sirke kullanın.  Evet, kefir probiyotik bir besindir ve doğal elma sirkesi, yoğurt, ev turşusu (özellikle lahana turşusu) ve hindistan cevizi suyu da öyle.

3. Probiyotikler Cilt Bakımında Ne İşe Yarar?

Vücudunuzdaki probiyotikler, mikrobiyomunuzun bir parçası olarak iyi ve kötü bakterileri dengelemeye yardımcı olur. Mikrobiyom, benzersiz vücudunuza özgü bakteriler, mantarlar, parazitler ve virüsler dahil olmak üzere bir mikrop ağıdır. Dengelendiğinde, mikrobiyom vücudun sağlığını ve esenliğini destekler.

Bununla birlikte, diyet, ilaçlar veya hastalık sonucunda meydana gelebilecek denge bozulduğunda, olumsuz belirtiler yaşayabilirsiniz. Mikrobiyom, toksinlerden kurtulmak ve vitaminleri işlemek de dahil olmak üzere vücuttaki çok sayıda işlevi desteklemek için bağışıklık sistemi ile yakın bir şekilde çalışır.

Peki cilt bakımında topikal olarak uygulandığında probiyotikler benzer bir etkiye sahip midir?

Cildinizin aslında sağlıklı kalmasına yardımcı olan ve kötü bakterileri dışarıda tutan kendi mikrobiyomu vardır. Aslında, cilt mikrobiyomundaki bir dengesizlik akne,  rosacea, egzama ve dermatit gibi durumları şiddetlendirebilir. Cilt bakım ürünlerinizdeki probiyotikler bu dengesizliği düzeltmeye yardımcı olabilir.

Probiyotikler, cildin kurumasını bile önleyebilir, bu da kırışıklıkların ve erken yaşlanmanın azalmasına yardımcı olabilir.

4. Daha Genç ve Sivilcesiz Bir Cilt İçin Probiyotikten Zengin Cilt Bakımı Önemli

Cilt bakımında kullanılanlar gibi topikal probiyotiklerin, cilt bariyeri işlevini iyileştirdiği ve cildin antimikrobiyal özelliklerini arttırdığı, bunun da akne ve buna bağlı kopmaları iyileştirmeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

Yaşlandıkça, cildin pH'ı - cildimizin ne kadar asidik olduğunun dengesi - değişebilir. Sağlıklı cilt, 4-5 civarında daha düşük bir pH'a sahiptir; bu da bakterilerin cilt bariyerini etkilemesini önlemeye yardımcı olur ve hatta cildin nemli kalmasında rol oynar.

Bununla birlikte, yaşlandıkça cilt pH'ı daha nötr hale geldiğinden, cilt bariyeri tehlikeye girebilir. Sonuç, hızlandırılmış yaşlanma ve potansiyel olarak daha fazla kötü bakteridir. 

Probiyotik cilt bakım ürünleri, normal bir cilt pH'ını desteklemeye yardımcı olur ve cildin daha genç, daha sağlıklı ve toksinlere karşı daha dirençli görünmesini sağlayabilir.

Araştırmaya göre,  probiyotik cilt bakım ürünleri kırışıklık derinliğini ve hatta hiperpigmentasyonu iyileştirebiliyor. Araştırma ayrıca, probiyotiklerin cilt bariyerini destekleyerek kuru cildi azaltabileceğini, toksinlere ve bakterilere karşı korumayı iyileştirebileceğini ve iltihaplanmayı azaltabileceğini gösteriyor. Bunların hepsi, özellikle yaşlanan veya olgun cilde sahip olanlar için faydalı olabilecek faydalardır. 

Kuru ve Sivilceli Cildi Tedavi Eden Probiyotik Maske

5. Kuru Ciltlere Özel Ev Yapımı Probiyotik Yüz Maskesi Tarifleri

Tarif 1:

Malzemeler: 

  • 2 ila 3 kapsül probiyotik
  • 1 çay kaşığı jojoba yağı
  • 1 çay kaşığı doğal bal

Nasıl Yapılır?

Küçük bir kasede jojoba yağı ve doğal balı karıştırın. Probiyotik kapsülleri açın, içindekileri kaseye boşaltın ve iyice karıştırın. 

Kuru ve Sivilceli Cildi Tedavi Eden Probiyotik Maske

Nasıl Uygulanır?

Tüm yüzünüze, ellerinize uygulayın, 15 ila 20 dakika bekletin, sonra durulayın. Hemen ardından kuşburnu çekirdeği gibi cilt dengeleyici bir yağ ile nemlendirin.

Tarif 2: Vegan Probiyotik Yüz Maskesi Nasıl Yapılır?

Bitki bazlı bir diyet uygularsanız, bu kendin yap yüz maskesinin tüm faydalarından yararlanabilirsiniz

Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı agave
  • 1 yemek kaşığı ezilmiş salatalık
  • 1 yemek kaşığı bentonit kili (gerektiği kadar su ekleyin)

Nasıl Yapılır?

Küçük bir kasede  tüm malzemeleri iyice karıştırın. 

Nasıl Uygulanır?

Tüm yüzünüze, ellerinize uygulayın, 15 ila 20 dakika bekletin, sonra durulayın. Hemen ardından kuşburnu çekirdeği gibi cilt dengeleyici bir yağ ile nemlendirin.

6. Kuru Ciltler İçin Organik El ve Vücut Kremi Tarifi

Malzemeler:

  • 1 fincan aloe vera jeli
  • yarım su bardağı balmumu (rendelenmiş)
  • yarım fincan tatlı badem yağı
  • 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı (eczanelerden temin edebilirsiniz)
  • Herhangi bir uçucu yağdan 15 damla (güzel kokması için)

 

Yapılışı:

  • Cam bir kasede aloe vera jelini, E vitamini yağını ve uçucu yağları karıştırın.
  • Ayrı bir  kasede rendelenmiş balmumu ve tatlı badem yağını karıştırın. Benmari usulü balmumunu eritin. Arada sırada karıştırmayı unutmayın. Balmumu karışımını soğumaya bırakın. 
  • Soğuduktan sonra blender ile yavaşça karıştırın. Karıştırmaya devam ederken aloe vera karışımını ilave edin. İstediğiniz krem kıvamına ulaşana kadar karıştırmaya devam edin. 

Unutmayın!

Hazırladığınız bu nemlendirici kremi cam bir saklama kabında muhafaza edebilirsiniz. Eski krem kaplarınız bunun için son derece idealdir. Nemlendirici kreminizi mutlaka buzdolabında muhafaza edin.  Birkaç hafta içinde bu kremi tüketmeniz gerekiyor.    

Son derece hafif bu doğal nemlendirici ile kış soğuklarının ve yaz sıcağının neden olduğu kuru cilt probleminiz son bulacak.

7. Cilt Kuruluğunu Önlemek ve Daha Sağlıklı Bir Cilde Kavuşmanın Diğer Püf Noktaları

  • Banyo süresini kısa tutun

Soğuk havalarda eve gelip sıcak bir duş almak hem bizi ısıtır hem de gevşetir. Ancak bunu sık sık yapmak ve dakikalarca banyo köpükleriyle duş almak kuruluğu artırıyor. Dolayısıyla banyo ve duş alma sürenizi 10 dakikayla sınırlayın. Ve suyun çok sıcak değil, ılık olmasına dikkat edin. Banyonun ardından henüz nemliyken cildinize uygun nemlendiricinizi sürmeyi unutmayın.

  • Sabundan uzak durun

 Sabunlar cildimizi daha da kurutur. Temizleyici olarak tercihiniz yine de sabunsa, PH düzeyi 5,5 olan ya da yağ-gliserin oranı yüksek sabunlara yönelin.

  • Kese ve peeling yapmayın

 Özellikle ilerleyen yaşlarda cilt giderek inceldiğinden ve sıkılığını kaybettiğinden, kuru ve soğuk havanın da etkisiyle ciltte tahrişe, kabuklanma ve yaraların oluşmaması için kese ve peeling uygulamalarından kaçının.

  • Bol bol su tüketin

Cildimizi besleyen en önemli kaynak, vücudumuzun da temel yaşam kaynağı olan su. Kış aylarında “Çok su içmeme gerek yok” diye düşünmeyin. Sağlıklı bir cildiniz olsun istiyorsanız, günde 10 bardak (2 litre) su için.

  • Cildinizi nemlendirin

 Cilt tipiniz kuruysa daha yoğun nem içeren kremler kullanın. Banyonun ardından vücut yağlarıyla cildinizin daha nemli olmasını sağlayabilirsiniz. Cildinizi yumuşatmaya destek olan saf zeytinyağı ve haftalık uygulayacağınız nem maskeleri kullanın.

  • Meyve-sebze tüketin

 Kışın cildinize yatırım yapmak için bol bol meyve sebze tüketin. Örneğin C vitamini, hem cildi gençleştirme hem de nemlendirme özelliğine sahip. Bu nedenle mevsim meyvelerinden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, brokoli, maydanoz ve kuşburnu gibi C vitamininden zengin besinleri tüketmeye özen gösterin.

 

Konular :

kuru ciltler için bakım, cilt bakımı, kuru ciltler için probiyotik krem tarifi, kuru ciltler için probiyotik maske tarifleri