DOĞUM VE SONRASI

"Eyvah! Sütüm Bebeğime Yetmiyor" Anne Sütü Yetersizliği Nasıl Anlaşılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.02.2012 - Güncelleme : 20.09.2022

Anne sütünü nasıl artırabiliriz, sütüm yeterli olacak mı endişesini pek çok anne adayı  gebelik sürecinde ve doğumdan sonra yaşar. Günümüzde pek çok anne, bebeğini anne sütüyle beslemek için daha çok gayret gösteriyor.

Normal beslenen sağlıklı bir annenin sütü, çoğunlukla bebeği için yeterlidir. Bununla birlikte, bazı anneler bebekleri için yeterince süt üretemediklerini düşünüp endişelenirler. 

Bebeğinizi emziriyorsanız ve yeni doğan bebeğinizi beslemek için yeterli süt üretip üretmediğiniz konusunda endişeleniyorsanız yalnız değilsiniz. Birçok anne sütüm yeterli mi endişesi taşır. Sonuçta, vücudunuzun ne kadar anne sütü ürettiğini göremezsiniz, bu tür endişeleriniz çok normal.

Ancak size iyi bir haberimiz var: Emziren annelerin çoğu, bebekleri için yeterli anne sütü yapabilir. 

Bazen, süt miktarı yeterli olmayabilir; böyle bir durumda anne babaları bebeklerinin yeterli süt alıp almadığını sorgulamaya sevk edebilecek başka sorunları düşünmesi gerekebilir (kolik veya büyüme atağı gibi.)  

Anne sütünün yeterli miktarda gelmemesi, çoğu durumda geçici bir durumdur; çünkü sütünüzü artırmak için yapabileceğiniz şeyler var.  İşte, uzmanların anne sütünün yeterince gelmesini sağlayacak önerileri.  

Anne Sütünü Nasıl Artırabilirsiniz
 

"Eyvah sütüm yetersiz!" endişesi pek çok emziren anne yaşar. 

Anne Sütünün Yetmediği Nasıl Anlaşılır?

1. Emzirmek Hem Anneye Hem Bebeğe Yarıyor 

Emzirme anne ile bebek arasındaki ilişki kalitesinin en yüksek seviyede olmasını sağlıyor, aynı zamanda psiko-sosyal ortam yaratıyor. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülüyor. Ayrıca araştırmalar, emzirmenin annede meme ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azalttığını gösteriyor.

Bebeklerin sağlıklı gelişmesi, büyümesi ve hastalıklardan en iyi şekilde korunması için anne sütü son derece önemlidir. 

2. Bebeğim Yeterince Süt Alıyor mu?

Ne yazık ki, memede geçirilen süre, bebeğin ne kadar süt tükettiğini anlamak için doğru bir ölçüm vermez. Bazı bebekler 20 dakikadan daha kısa sürede tam olarak beslenebilirken, bazılarının aynı miktarda sütü alabilmesi için tam bir saate ihtiyaçları vardır. Peki sütün bebeğiniz için yeterli olup olmadığını nasıl anlarsınız?

  • Bebeğiniz beslenirken yutkunduğunu duymalı ve sonra ağzında biraz süt görmelisiniz. 
  • Emzirmenin ardından, kolayca uykuya dalıyorsa muhtemelen doymuştur.
  • Emzirdikten sonra göğüslerinizi emzirmeye başlamadan önce her zamankinden daha az dolu hissedecektir.

Ancak yine de endişeleniyorsanız, bebeğinizin yeterince süt aldığından emin olmanın daha kesin yolları, aşağıda yer alıyor.

3. Bebeğiniz Kilo Alıyor mu?

Yeni doğanlar doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde doğum ağırlıklarının %10 kadarını kaybedebilirler.  Ancak, bu ilk kaybın ardından, sürekli olarak kilo almaya başlamalıdırlar. Çoğu bebek 10 ila 14 gün içinde doğum ağırlığına geri döner.

Sütünüz yeterli olup olmadığı konusunda endişeleniyorsanız, ağırlıklı beslemeler yapmayı deneyebilirsiniz. 

Bebeğinizi emzirmeden önce tartın ve emzirme bittikten sonra tekrar tartın. Kilo değişimi size ne kadar tükettikleri hakkında bir fikir verecektir. 

Ayrıca bebeğinizin her gün kilo aldığından emin olmak için bebeğinizi her akşam tartabilirsiniz.

Ek olarak, bebeğinizin çocuk doktoru, bebeğinizin kilosunu her ziyarette takip edecek ve böylece, beklendiği gibi kilo alıp almadığını size söyleyebilecektir.

4. Bebeğiniz Bezini Ne Sıklıkta Islatıyor?

Islak bezler de bebeğinizin yeterince anne sütü aldığını gösteren iyi bir işarettir. Bebeğinizin doğumundan sonraki ilk veya iki gün çok fazla ıslak bez değiştirmeyebilirsiniz, ancak sütünüz "geldiğinde" ıslak bebek bezlerinin sayısında bir artış görmelisiniz.

Bebeğiniz bir haftalık olana kadar, günde en az altı ila sekiz bezini ıslatmalıdır. Bebeğinizin ne kadar süt aldığından endişe ediyorsanız, bebeğinizin gün boyunca ne kadar ıslak bezi olduğunu takip edin ve bir sorundan şüpheleniyorsanız doktorunuzu arayın.

Anne Sütü Yetersizliği Nasıl Anlaşılır

Anne sütünü artırmanın yollarını uzmanlara sorduk.

Özellikle ilk birkaç haftadan sonra, bebeğinizin ne sıklıkla kakasını yaptığı konusunda çok fazla endişelenmeyin. Bazı bebeklerde, anne sütü çok kolay sindirildiğinden ve sonuç olarak fazla atık oluşturmayabileceğinden, bağırsak hareketleri arasında üç ila dört gün (veya daha uzun) geçebilir. 

 

Anne Sütünü Artırmanın Yöntemleri 

 5. Anne Sütünü Artırmanın Yolları  

Anne sütünü artırmak için ilk yapılacak şeyler düzenli ve dengeli beslenmek ve bol su içtiğinizden emin olmaktır.

Süt içmek de oldukça faydalıdır. Bunun yanında, bebeğiniz her istediğinde ve doğru emzirme şekliyle bebeğinizi emzirmeniz önemlidir.

Bebek memeyi doğru ve iyi kavrayamazsa yeterince süt ememeden yorulup memeyi bırakacaktır. Ayrıca, bebek memeyi iyi kavrayamayınca daha fazla hava yutacağı için gaz sancısı artacaktır.

Anne sütünü artıran besinler

 

5.1.  "Ne Yapsam Artmıyor Sütüm!" Diyenlere Altın Öneriler 

Anne sütünü artıran besinler: Anne sütünü artıran besinler tüm dünyada, yüzyıllardır kullanılmaktadır: Anason, çemen otu, rezene, ısırgan otu, tarçın, fesleğen, nane, maydanoz ve susam gibi bitkiler anne sütünü artırıcı olarak bilinen bitkilerin başında gelmektedir. Bu bitkilerden salatalar hazırlayıp yiyebileceğiniz gibi çaylarını da hazırlayabilirsiniz.

Çay için ölçü ortalama bir su bardağı kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kadar kuru bitkidir. Damak tadınıza göre bu oranları ayarlayabilir ve birkaç bitkiyi karıştırarak lezzetli çaylar elde edebilirsiniz. Böylece emzirmeden dolayı artan sıvı ihtiyacınızın da bir kısmını karşılamış olursunuz.

 

5.2. Sarımsak Bebeğinizin İştahını, Sizin de Sütünüzü Artırır 

Anne sütü ve emzirme deyince sarımsaktan bahsetmeden olmaz. Sarımsak, bebeğinizin iştahını açmasının yanında güvenle kullanabileceğiniz iyi bir antibiyotiktir.

Bebeğinizi emzirmeden 1 saat önce 1-2 diş sarımsak yerseniz, bebeğiniz memeyi daha iştahla kapacak, daha uzun süre emerek daha fazla süt içmiş olacaktır. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak meme başında oluşan çatlaklar için de faydalıdır.

Emzirme yoluyla bebeğe ilaç geçebileceği için emziren annelerin ilaç kullanımı sınırlıdır. Özellikle de antibiyotiklerin vücuda vermiş olduğu zararlardan dolayı pek çok anne antibiyotik ilaçlarını kullanamamaktadır.

 

Hangi Bitkiler Anne Sütünü Çoğaltır?

5.3. Anne Sütünü Artıran Diğer Bitkiler  

  • Kimyon, buğday çimi, tarçın, yer alması, tahin helvası, havuç, badem, Antep fıstığı, fındık tüketin.
  • Zencefil çayı içmek anne sütünü artırır. Günde 2 fincan içebilirsiniz.
  • Her gün taze beyaz üzüm yemek sütü çoğaltmaya yardımcı olur.
  • Düzenli olarak biberiye çayı içmek sütü artırır. 
  • Dereotunu yemeklere koymak ya da çayını demlemek fayda sağlar.

Anne Sütünü Nasıl Artırabilirsiniz

Huzurlu ve sakin anne, doğru beslendiği ve düzenli uyuyabildiğinde bebeğini sorunsuz emzirebilir.

  • Her gün 4-5 bardak rezene çayı içebilirsiniz.
  • Düzenli olarak içilen ısırgan otu çayı da anne sütünü çoğaltır, kaliteli hale getirir.
  • Pek çok hastalığa iyi gelen çemen otunun da çayını içebilirsiniz.
  • Alıç meyvelerinin kompostosu içilirse veya pişirmeden yenirse anne sütünü artırır.
  • Amber kabuğu anne sütünü artırıcı etki gösterir.
  • Marulun anne sütü artırıcı etkisi vardır. Maruldan bolca yiyebilirsiniz.
  • Civan perçemi süt artırıcı etki gösterir. 
  • Deve dikeni anne sütü artırıcı etki gösterir.
  • Erik kaynatılır balla karıştırılıp yenirse anne sütü artırıcı etki yapar.
  • Fesleğenin anne sütü artırıcı özelliği vardır. Fesleğen çiçeği, tohumu ve yaprakları kullanılır. Bunların çayı demlenir.


5.4.  Anne Sütünü Artıran Tarif:

Malzemeler:
20 gram susam
10 gram anason
500 gram bal

Hazırlanışı: 20 gram susam, 10 gram anason ve 500 gram bal karıştırılır ve macun haline getirilir. Günde 3 çorba kaşığı yenir.

6. Süt Artırımı İçin Göğüslerinize Masaj Yapın

Göğüs bölgenize hafif dokunuşlarla masaj yapmanız da süt bezlerini rahatlatacağından süt artırımına yardımcı olacaktır.  

Göğüs ve karın bölgenize masaj yapmak da süt bezlerinizi uyararak ve kan akışını düzenleyerek anne sütünüzü arttırmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için günde 2-3 kez 1-2 dakika masaj yapabilirsiniz.

  

7. Ne Zaman Endişelenmeli?

Aşağıdaki belirtileri görürseniz derhal tıbbi yardım alın çünkü bebeğiniz susuz kalmış olabilir: 

  • Daha az sık idrara çıkma
  • Ağlarken çok az gözyaşı gelmesi
  • Bayık bakan gözler
  • Uyku hali
  • Ağız kuruluğu
  • Besleme isteksizliği
  • Deride veya gözlerde sararma (sarılık) 
  • Aynı anda hem sağıyor hem de emziriyorsanız, manuel veya elektrikli pompayla sağılan süt miktarının yanıltıcı olabileceğini unutmayın, çünkü emzirmeye göre pompayla daha az süt alınır. 

Eğer bebeğiniz düzenli olarak kilo alıyorsa, bir sürü ıslak bezi varsa, mutlu ve sağlıklı görünüyorsa, yeterince süt alıyordur; bu yüzden endişelenmenize gerek yok.

 

Konular :

#Anne Sütü #Anne Sütünün Yetersizliği #Anne Sütünü Artırmanın Yolları