DOĞUM VE SONRASI

Doğumdan Sonra Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Cevapları...

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.12.2011

Doğumdan Sonra Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Cevapları

Doğum sonrası annelerin en çok ihtiyacı olan şey dinlenmedir. İlk haftalar fırsat buldukça sık sık uyuyun. Ve unutmayın doğumdan sonraki günlerde aklınıza takılan her şeyi doktorunuza sorun. Sizler için doğumdan sonra, annelerin en sık merak ettiği soruları ve cevaplarını derledik.

Doğum Sonrası Sancılarım İçin Ne yapmalıyım?

Özellikle emzirirken karnında kasıklara vuran ağrılar olabilir. Bunun nedeni, memeden uyarılan reflekskle, rahmin eski haline dönmek için yaptığı kasılmalardır. Vücudunuzun normale dönmekte olduğunu gösterir. Bu ağırlar günler sürebilir, normal bir durumdur. Bu durumda ne yapmalıyım diyorsanız: Kasılmalar çok şiddetli ise doktorunuzun onayladığı, emziren anneler için uygun olan hafif bir ağrı kesici alabilirsiniz.

Doğumdan Sonra İdrarımı Kaçırıyorum Neden?

•Gebelikte toplanan fazla suyu atmak için ilk günlerde sık idrara çıkma normaldir. Başlangıçta idrar yapmada zorluk çekebilirsiniz, ancak doğumdan hemen sonra idrarınızı yapmaya çalışmalısınız.

•İdrarınızın gelmesi için kalkıp dolaşın.

•Ilık suda oturun, idrar steril olduğundan suya bırakabilirsiniz. Daha sonra yıkanın.

•Dikişleriniz varsa buradaki batma hissini gidermek iç in idrar yaparken dikişlerin üzerine ılık su dökebilirsiniz.

Doğumdan Sonraki Kanamalar Ne Kadar Sürer?

İki ile altı hafta süresince vajinal kanama olabilir. Bebeğinizi emziriyorsanız kanama daha çabuk sona erer. Başlangıçta kanama açık renkli ve çoktur. Gittikçe azalarak rengi koyulaşır. İlk adeta kadar kanama devam edebilir.

Hijyenik kadın bağı kullanabilirsiniz. Hastalık etkenleri taşıması olasılığı nedeniyle içe yerleştirilen tamponlar bu dönemde önerilmez.

Doğumdan Sonra Tuvalete Çıkma

Doğumdan sonra tuvalete çıkma gereksinimi duymayabilirsiniz. Doğumdan sonra ne kadar erken ayağa kalkıp yürürseniz bağırsak hareketleri de o kadar çabuk başlar.

•Bol su içip lifli besinler yiyin.
•Tuvalete gitme hissi geldiğinde hiç beklemeyin ancak tuvalette kendinizi zorlamayın, ıkınmayın.
•Tuvaletinizi yaparken dikişlerinizin açılma olasılığı çok düşüktür. Üzerine temiz bir kadın bağı bastırabilirsiniz.

Dikişlerim Ağrı Yapıyor Ne yapmalıyım?

Dikişler ilk günlerde ağrı yapabilir. Çoğu dikiş bir hafta içinde erir, dışta kalanlar düşebilir.

Bu durumda ne yapmalısınız?

•İyileşmeyi hızlandırmak için doğumdan hemen sonra pelvis kaslarını çalıştırıcı egzersizlerin uygulayın.

•Ilık su içinde oturarak dikişleri temiz tutun. Yıkadıktan sonra iyece kurulanın. Bu amaçla ılık hava üfleyen saç kurutucusu kullanabilirsiniz.

•Dikiş alanına buz torbası koyarak acıyı dindirebilirsiniz.

Doğum Sonrası Kendimi Hiç İyi Hissetmiyorum Ne Yapmalıyım?

Birçok kadın doğumdan sonra kendini kötü hisseder. Bunun bir nedeni hormon düzeylerinde birdenbire ortaya çıkan değişiklikler, diğeri ise doğum olayının verdiği yorgunluktur. Bu durum genellikle kısa sürede atlatılır ancak dört hafta geçmesine karşın kendinizi bunalımda hissediyorsanız bir doktora başvurmalısınız.

Doğum Sonrası Cinsel Hayat

Bebeğin doğumu çiftin ilişkisini değiştirecektir. Çocuk bakımı yorucudur, yalnızca fiziksel değil duygusal enerji harcamasına da yol açar. Bebek genellikle anne babaya yakındır. Çift, bebek yakındayken koitus yapmaktan çekinecek, ayrı bir odada ise "ya ağlamasını duymazsak" kaygısına kapılacaktır.

Bebeğin her ağlamasında süt emzirmenin önerilmesi bu bağlamda olumsuz bir etken olacağı gibi bebeğin ağlamasıyla angorje ve duyarlı olan memelerden süt salınımı olduğu görülecektir. Vajinal lübrikasyon (kayganlık) azaldığından disparonia ortaya çıkacaktır.
Doğum sonu dönemde 3-7 ay süreyle cinsellikte azalma bildirilmekte ise de loşianın azalmasıyla çoğu olgunun 2-4 hafta içinde cinsel etkinliğe başladığı anlaşılmaktadır. Bu kadar erken koital aktiviteye dönülmesi önemli komplikasyonlara yol açmamıştır. Ancak geleneksel olarak doğumdan sonra cinsel aktivitenin 6 haftalık lohusalık süresince ertelenmesi önerilmektedir.

Bunun gerekçesi açık olan servikal kanaldan asendan yolla bir enfeksiyonun girişini önlemek ve vajinal-perineal dikişlerin açılmasına engel olmaktır. Bu dönemde perine cildi gergin ve duyarlıdır. Vajinadaki kayganlık eksikliğine karşı başlangıçta yapay bir kayganlaştırıcı yağ kullanılabilir. İlk birkaç hafta içinde cinsel ilişki dışı yakınlaşma cinsel etkinliğin sağlıklı bir biçimde yeniden yerleşmesinde çok yararlı olacaktır. Bazı kadınlarda doğum sonu dönemde depresif bir ruh durumu ortaya çıkabilir. Bu durum ayrıca tıbbi tedavi gerektirebilir.

Bebeğin her ağlayışında gece ve gündüz yalnızca emzirmeyle beslenmesi durumunda ve doğumdan bu yana 6 aydan az süre geçmişse, emzirme gebelikten korunmada oldukça etkili ancak geçici bir yöntemdir. Etkili korunmayı sürdürebilmek için adetler başlar başlamaz, emzirmelerin sıklığı ve süresi azaldığında, ek mamaya başlandığında ve bebek 6 aylık olduğunda mutlaka güvenilir bir kontraseptif yönteme geçilmelidir.

Çoğu kadın ve erkek vajinal doğumun vajinayı genişlettiğini düşünür. Ancak daha önce vajinal kaslar kullanılmadan hiç egzersiz yapılmadıysa belirli bir gevşeklik söz konusu olabilir. Dolayısıyla Kegel egzersizleri denilen perine ve vajen kaslarının kasılmasıyla yapılan egzersizler yararlı olur. Bu egzersizlerin temeli pubokoksigeus kasını kasıp gevşetmeye dayanır. Bu kas idrar yaparken tutmayı ve yeniden idrar yapmaya başlamayı sağlayan kastır. Kaynak:ttb.org.tr

Konular :