HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Güvenli ve Sağlıklı Egzersizler İçin 6 Önemli Kriter

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.04.2015

Hamilelikte Güvenli ve Sağlıklı Egzersizler İçin 6 Önemli Nokta

Hamilelikte Yapılan Egzersizin Faydaları Nelerdir?

Anne adayları, hamilelikte egzersizlere başlamadan önce mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından, egzersize engel olacak bir sağlık probleminin olup olmadığı konusunda kontrolden geçmelidirler. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaprak Demir, bizler için hamilelikte yapılabilecek egzersizleri sıraladı:

Solonum Egzersizleri ve Gevşeme Teknikleri: Özellikle doğum süreci başladığında, annenin sakin kalarak kendisinin ve bebeğinin strese girmeden süreci tamamalmamasına yardımcı olur. Doğum sancılarının gelmeye başladığı birinci dönemde, gevşeme teknikleri ile anne enerjisinhi aktif doğum sürecine saklar. Yine ilk dönemde solunum teknikleri ile anne ağrıyı daha az hisseder. Bu egzersizlerin hamilelik süresince öğrenilmesi daha rahat bir doğum geçirilmesine yardımcı olacaktır.

Kegel Egzersizleri: İdrar kesesi, rahim ve kalın bağırsağın son bölümünü destekleyen kas grubunu çalıştıran egzersizlerdir. Pelvik taban kasları dediğinimiz bu kas grubunuz yeteri kadar kuvvetli değilse, doğum sonrasında ve bazen gebelik sırasında öksürmekle, hapşırmakla oluşabilen idrar kaçakları olabilmektedir. Kegel ezgersizleri, pelvik taban kaslarını hissettikten sonra, her yerde yapılabilecek egzersizlerdir.

Yürüyüş Egzersize Başlamak İçin İdealdir

Hamilelikte Güvenli ve Sağlıklı Egzersizler İçin 6 Önemli Nokta

Doğum Öncesi Egzersizler: Bu egzersizlerle oksijen ve kan akşımı vücudun diğer bölgelerinden çalışan kas grubunaa doğru artar. Bundan dolayı hamilelik döneminde de kontrolsüz ve aşırı ezgersizden kaçınılmalıdır. Yine egzersiz programı düzenlenirken, hamilenin daha önce aktif egzersiz yapıp yapmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Erken doğum riski taşıyanlarda ve vajinal kanaması olanlarda egzersiz kesinlikle sakıncalıdır. Hipertansiyon gibi tıbbi problemleri olan hamileler de egzersize başlamadan önce doktorlarından görüş almalıdırlar. Yürüyüş egzersize başlamak için idealdir. Özellikle hamilelik öncesi egzersiz yapmayan kişiler, egzersize yürüyüş ile başlamalıdırlar.

Yüzme: Vücudun tüm kaslarını çalıştırdığı için idealdir. Su vücudu desteklediğinden yaralanma, düşme riski yoktur.

Bisiklet: Dayanıklılığı artırdığı için tercih edilebilir. Ancka bir süre sonra büyüyen karın anne adayını zorlayacaktır. Bundan dolayı yatay egzersiz bisikletleri, aynı zamanda beli de desteklediğinden tercih edilebilmelidir.

Aerobik Ezgersizleri: Kalp ve akciğerleri sağlam tutar. Hamileler bu döneme özel aerobik programlarına katılabilir. Düşük şiddette ve su içi aerobik programları de hamileler için uygun olabilir.

Hamilelikte Güvenli ve Sağlıklı Egzersizler İçin 6 Önemli Nokta

  1. Hamileliğin 1. döneminden sonra sırt üstü yatarak yapılan egzersizleriden kaçınılmalıdır.

  2. Sıcak ve nemli havalarda, ateşliyken ezgersiz yapılmamalıdır.

  3. Serin tutacak, teri emin, havaya uygun spor kıyafetleri ile egzersiz yapılmalıdır.

  4. Göğüsleri korumak ve desteklemek için mutlaka sütyen kullanılmalıdır.

  5. Aşırı ısınma ve sıvı kaybındn korunmak için bol bol su içilmelidir.

  6. Anne adayları, hamilelik süresince alınması gereken günlük ekstra kaloriyi aldığından emin olmalıdır.

Konular :