HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Uyku Sorunları: Hamilelikte Rahat Bir Uyku İçin Bu Önerilere Kulak Verin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.11.2019 - Güncelleme : 05.08.2022

Hamilelikte uyumakta zorlanıyor musunuz? Neden yorgun hissettiğinizi anlamak ve hamilelik sürecinde uyku sorunlarınızı en aza indirmek için gebelikte rahat bir uyku için uzman tavsiyelerine kulak verin.

Hamilelik döneminde zaman zaman uyku düzenini etkileyebilen uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalındığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, rahat uyuyabilmenize yardım edecek tüyolar verdi.

Hamilelikte Rahat Bir Uyku İçin Öneriler

Hamilelik sırasında ne kadar uykuya ihtiyacınız olursa olsun, rahat bir uyku çekmek her zaman kolay olmuyor... 

1. Hamilelik Neden Yorgunluğa Sebep Olur?

Hamileliğin erken döneminde, progesteron hormonu seviyeleri yükselir ve metabolizmanız yüksek hızda çalışır. Bu, gündüz uyuklamanıza ve yorgun olmanıza neden olabilir.  Üstelik evde bakmanız gereken başka bir çocuğunuz veya çocuklarınız varsa bu süreçte kendinizi daha da yorgun hissedebilirsiniz.

2. Hamilelik Uykuyu Nasıl Etkiler?

Hamilelik sırasında bir dizi normal semptom uykunuzu etkileyebilir, sizi rahatsız edebilir.

Hamilelikte neler uykulu olumsuz etkiler?

  • Bulantı ve kusma (sabah bulantısı)
  • Sık idrara çıkma
  • Hassas göğüsler ve sırt ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklar
  • Fetal hareket
  • Bacak ağrısı
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Horlama
  • Düzensiz rahim kasılmaları
  • Nefes darlığı
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Doğum ve doğum kaygısı
  • Uykuda solunum bozukluğu gibi uyku bozuklukları da hamilelik sırasında kötüleşebilir.

 

3. Hamilelikte Rahat Bir Uyku İçin Nasıl Uyumak Gerekir?

Sırt Üstü Uyumayın:Rahminizin ağırlığı, omurganıza ve sırt kaslarınıza yükleyebileceğinden sırt üstü uyumaktan kaçının. Ama sırt üstü uyanırsanız endişelenmeyin.

Yastık Kullanın: Dikkatle yerleştirilmiş yastıklar, rahat etmenize yardımcı olabilir. Rahat bir uyku için bükülmüş dizlerinizin arasına veya karnınızın altına bir yastık yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

 

4. Hamilelikte Rahatça Uyumak İçin Nelere Dikka Edilmeli?

Hamilelik sırasında uyku bozukluğu ve hamilelikte rahat bir uyku için öneriler:

Ruh Halinizi Ayarlayın: Karanlık, sessiz ve rahatlatıcı bir ortam ve rahat bir sıcaklık uykuya geçmenize yardımcı olabilir. Her gün aynı saatte yatmak ve kalkmak uyku sorunlarınızı iyileştirebilir. Elektronik cihazları yatak odanızdan çıkarın.

Aktif Olun: Hamilelik sırasında düzenli fiziksel aktivite, daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

Mide Yanmanızı Önleyin: Küçük, sık öğünler yiyin ve yatmadan üç saat önce yemek yemekten kaçının. Başınız yüksekteyken sol tarafınıza yatmak da mide ekşimesi semptomlarını hafifletebilir.

Gevşeme tekniklerini uygulayın. Bunları yatmadan önce yapmak yardımcı olabilir.

 

Akşamları Hafif Yemekler Yiyin: Hamilelik sırasında geceleri deliksiz uyumak istiyorsanız, kızartmalardan ve yağlı yemeklerden uzak durmanız gerekir. Aynı şekilde bazı meyveler de yağlı yemekler ve kızartmalar gibi yemek borusunda reflüye enden olarak rahatsızlık verir ve iyi bir uyku uyumayı güçleştirir.

Yatmadan en az üç sat önce yemek yemeniz gerekir; bu sabah uyanmadan önce acıkmanızı ve bu yüzden gece boyunca bulantı çekmenizi önleyecektir. 

Yatacağınız Odayı Hazırlayın: Yatağa gitmeye karar vermeden önce odayı toplayın. Bu rahatlamanızı ve konforlu hissetmenizi sağlayacaktır. 

Yatmadan Önce Odanızı Havalandırın: Yatmadan önce rutubeti atmak ve istenmeyen kokuları uzaklaştırıp içeri temiz hava girmesini sağlamak için odayı havalandırmayı unutmayın. Yaz ve kış oda sıcaklığının 19°C olmasına dikkat edin. 

Sakinleşin: Uyumadan önce kendinizi sakin hissetmeniz önemlidir, bunun için telefonunuzu, televizyonu ve tüm diğer elektronik aletleri yatmadan 30 dakika öncesinden kapatmanız iyi olacaktır. Bu sakinleşmenize yardım edecektir. 

Duş Alın: Ilık suyla duş almak ve ardından derideki gerginliği azaltacak kremlerle masaj da hoşunuza gidecektir. Bu beyninizin uykuya hazırlanmasını kolaylaştırır. 

Hamilelikte Rahat Bir Uyku İçin Öneriler

 Hamilelikte Rahat Bir Uyku İçin Öneriler  

Ilık İçecekler Rahatlatır: Uykuya hazırlanma rutinine bir bitki çayı ya da ılık bir bardak süt eklemenizi de öneririz. Fakat çok fazla içmeyin, aksi takdirde gece tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. 

Koku: Rahatlamak için yastığınıza lavanta kokusu ya da sevdiğiniz parfümden serpin. 

Pamuklu, Rahat Gecelik Giyin: Hamilelik sırasında uykuya yardımcı olması için pijamaların rahat, üste iyi bir şekilde oturan ve sıcak ya da rahatsız hissettirmeyecek bir malzemeden yapılmış olması gerekir. 

Hamilelik sırasında rahat bir uyku için tüm bu önlemlere rağmen uyumakta zorluk çekmeye devam ederseniz, bu konuyu doktorunuza danışın. 

 

Konular :

Hamilelikte Uyku, Gebelikte Uyku Sorunları, Rahat Uyku Önerileri