HAMİLELİK PSİKOLOJİSİ

Hamilelikte Depresyon ve Unutkanlık Normal mi? Ne Zaman Ciddiye Almalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 15.11.2011 - Güncelleme : 27.10.2022

Hamilelikte Depresyon ve Unutkanlık Yaşayan Anne Adaylarına…

Hamileliğin erken döneminde, sabah bulantısı veya uykusuzluk çekiyorsanız, her zamanki kadar keskin bir hafızaya sahip olamayabilirsiniz.  Beyninizde meydana gelen fiziksel değişikliklerin daha önce hiç yaşamadığınız unutkanlığınızın sebebi olabilir. 

Kadınların çoğu hamilelikte, bebeğinin sağlığıyla ilgili endişelerden ve yaklaşan doğumla ilgili korkulardan, istihdam ve maliye ile ilgili endişelere veya ilişkilerle ilgili endişelere kadar endişe duyar. Bu endişeler stres, depresyon ve uyku bozukluğuna yol açabilir.

Anne adayının geçmişinde depresyon vakası varsa bu durum hamilelikle tekrar ortaya çıkabilir diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, anne adaylarına bakın hangi önerilerde bulunuyor. 

Hamilelikte Depresyon ve Unutkanlık Yaşayan Anne Adaylarına…

Gebelik sürecinde anne adaylarının yaşadığı en önemli problemlerden biri de aşırı unutkanlıktır. 

Hamilelikte Unutkanlık Neden Olur?

1. Hamilelik Hafızayı Etkiler mi?

Kadınlar hamilelikte sıklıkla unutkanlıktan şikayet ederler. Bu 'hafıza kaymaları' hamilelik ilerledikçe ihtiyaç duyulan hormon değişiklikleriyle bağlantılıdır. Çoğumuzun, bir şey için yukarı çıktığımızı bildiğimiz halde oraya gittiğimizde ne istediğimizi unuttuğumuz olmuştur.  Bununla birlikte, kadınlar hamile olduklarında bu hafıza kaymalarını daha fazla yaşarlar. 

Hamilelikte unutkanlığın sebebi olarak çeşitli hamilelik hormonları suçlanmaktadır. En çok dikkat çeken hormonlar progesteron, östrojen ve kortizoldür, çünkü bu hormonların seviyeleri hamilelik sırasında önemli ölçüde artar.

Hormon seviyeleri ve hafıza arasındaki ilişki, ilk olarak anormal hormon değişikliklerine neden olan; hafızayı ve problem çözme yeteneğini etkileyen tıbbi durumları olan kişilerde gösterildi. Yapılan bazı çalışmalarda değişen hafıza ve problem çözme yeteneğinin, hormonal değişikliklerin hamilelikle karşılaştırıldığında nispeten küçük olduğu, adet döngüsüne göre değiştiği bile gösterilmiştir. 

Anne adayının yaşadığı hormon seviyelerindeki dramatik değişikliklerin unutkanlığa neden olması çok olası bir durumdur. 

Hamilelikte Depresyon Neden Olur? 

2. Hamilelikte Depresyon Yaşanır mı?

Bu riski taşıyan annelerin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir. Çünkü depresyon yaşayan anne adayının beyninde bazı kimyasal maddeler ortaya çıkar ve bu maddeler çocuğa zarar verir. Önceleri tıpta, gebelik döneminde anneye depresyon ilaçları vermeme eğilimi vardı. Ancak beyinde üretilen bu maddelerin, çocuktaki büyüme hormonunun salgılanmasını bile etkilediği ortaya çıktı.

 

Hamilelikte Muhakkak Doktor Kontrolünde İlaç Alınmalı!

3. Hamilelikte Depresyon Yaşandığında İlaç Kullanılır mı? 

Depresyon ilacı verilmediğinde ortaya çıkan risk, verildiği zamankinden daha fazla ise, gebelik döneminde bazı antidepresan ilaçların kullanılması söz konusu olabilir. Ancak bu ilaçlar muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Anne adaylarının yaşadığı en önemli problemlerden biri de aşırı unutkanlıktır. Bu durum birçok anne adayının hayatını olumsuz etkiler ve sıkıntılara neden olur. Önemli randevuların, tanınan kişilerin isimlerinin unutulması, unutkanlıktan dolayı işyerinde performansın düşmesi, unutkanlıktan dolayı işyerinde performansın düşmesi, gidilecek yönü şaşırmak ve sokakta kaybolmak gibi durumlar anne adaylarının hayatını olumsuz etkiler. 

4. Zihinsel Egzersizler Yaparak Hafızanızı Güçlendirebilirsiniz 

Unutkanlığa neyin yol açtığı tam olarak bilinmemekle beraber, bu duruma hormonlardaki değişimin neden olduğu düşünülmektedir. Hamile kadınlar unutkanlıkla; zihinsel egzersizler yaparak, durumun geçici olduğuna dair kendilerine telkinde bulunup üzülmeyerek, arkadaşlarıyla bol bol sohbet ederek randevu ve yapılacak işleri not alarak baş edebilirler.

Hamilelikte Depresyon ve Unutkanlık Yaşayan Anne Adaylarına…

Hamilelikte Dengeli Beslenme Neden Önemli?

Biyolojik değişikliklerin yanı sıra, gebelik psikolojisini belirleyen önemli etkenlerden biri de beslenmedir. Bebek annesinin mineral ve vitaminlerini adeta emer. Mesela annede kansızlık ortaya çıksa bile, bebekte bu sorun yaşanmaz. Anne adayının hamilelikte dengesiz beslenmeden dolayı sağlık sorunları yaşaması psikolojisini de etkileyecektir. Bu nedenle, hamilelikte dengeli beslenme çok önemlidir.

Hamilelikte Depresyon Yaşadığınızı Düşünüyorsanız Dikkat!

5. Hamilelikte Unutkanlık Ne Zaman Endişe Vericidir?  

Hamilelik sırasında beyniniz, duygulara duyarlılığınızı ve yüz ifadelerini okuma yeteneğinizi geliştirmek için yeniden bağlantılar kurar. Bunu başarmak için, beyninizin bazı bölgeleri budanır ve diğer alanlar genişler. Değişiklikler, zamanı geldiğinde bebeğinizin bakımına daha fazla odaklanmaya hazır olacağınız anlamına geliyor.

Hamilelikte bir miktar unutkanlık normal olsa da, konsantrasyon eksikliği ile birlikte depresyon belirtilerinden biri olabilir.

Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer depresyon belirtileri şunlardır:

  • Sık sık üzgün ve mutsuz hissetmek.
  • Eskiden zevk aldığın şeylere olan ilgini kaybetmek.
  • Başarısız olmuş gibi hissetmek veya kendini suçlu hissetmek.
  • Uykusuzluk hamilelikte sık görülen bir durum olmasına rağmen gece uykuya dalma ve uyanma güçlüğü yaşamak. 
  • Hamilelikte yorgun hissetmek de normal olsa da gereğinden fazla uyumak.  

Hamileliğin stresleri ve gerginlikleri, özellikle de aynı zamanda küçük çocuğunuz varsa çok daha sizi yorabilir. 

Sürekli olarak moraliniz bozuksa bu durumu mutlaka doktorunuzla konuşun. Size ihtiyacınız olan yardımı sağlayacaktır. Bu sorunu hemen çözmek  önemlidir, çünkü aksi takdirde bebeğiniz doğduktan sonra depresyon ortadan kalkmayabilir.

Hamilelikte Depresyon ve Unutkanlık Yaşıyorsanız Ne Yapmalısınız?

6. Hamilelikte Unutkanlığı Önlemek İçin Ne Yapabilirsiniz?

Bir randevuyu unuttuğunuzu veya telefonunuzu veya anahtarlarınızı evde unuttuğunuzu fark ederseniz, şu stratejileri deneyin:

  • Her zaman ihtiyacınız olan eşyaları aynı yere koyun - mutfak masası veya tezgah üzerindeki bir kase gibi görünür bir yere.
  • Randevu aldığınızda hemen takviminize ekleyin.
  • Görev listeleri yapın ve bittiğinde bunları işaretleyin.

Unutkanlık bir sorun haline geliyorsa, hayatınızı kolaylaştırmaya çalışın. Bebeğiniz gelmeden önce hemen dekore etmeniz veya her dolabı boşaltmanız gerekmez. Bu tür kendi kendine empoze edilen stres, bazı şeyleri unutmaya yol açabilir.

Her şeyden önce kendinize karşı nazik olun. Doğru düşünemiyorsanız, zihninizi dağıtmak için kendinize biraz zaman ayırın:

  • Rahatlatıcı, uzun bir banyo yapın.
  • Yürüyüşe çıkın.
  • Mevsim uygunsa yüzün. 
  • Eşinizle keyifli bir akşam yemeğinin tadını çıkarın.
  • Ayaklarınızı uzatın ve güzel bir kitap okuyun. 
  • Sevdiğiniz rahatlatıcı bir müzik dinleyin.

Hala kendinizi gergin hissediyorsanız, ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.

Özetle:

  • Hamilelik sırasında hafıza kayıpları, hamile kadınlar arasında yaygın bir şikayettir ve genelde hormon değişiklikleriyle ilişkilidir.
  • Progesteron, östrojen ve kortizol: Hamilelik bu hormonlarda hızlı bir artışa neden olur. Araştırmalar, anormal hormon seviyelerine neden olan tıbbi durumların, hafıza ve problem çözme becerileri ile ilgili sorunlara da neden olabileceğini gösteriyor.
  • Hamileliğin seyri, finanstan, ilişkilerden bebeğin genel sağlığına kadar birçok endişe ve endişeyi gündeme getirebilir. Bunun stres, uyku bozukluğu ve depresyon gibi hafıza işlevini etkileyen semptomlarla (ve koşullarla) bağlantısı olabilir.
  • Beklenildiği için hamilelik sırasında hafıza sorunları da ortaya çıkabilir ve kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline de gelebilir.

Konular :