BESLENME

9 Adımda Yeni Yılın Sağlık Formülleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.12.2018

9 Adımda Yeni Yılın Sağlık Formülleri

Yeni yıl yeni kararlar, yeni planlar kısaca yeni bir başlangıç demek… Yeni yılda vücudunuzu da yenilemeye ne dersiniz? Medical Park Fatih Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan, ‘Değişime önce buzdolabınızdan başlayın” dedi, 9 adımda sağlıklı beslenmenin formüllerini verdi.

VÜCUDUNUZU 9 ADIMDA YENİ YILA HAZIRLAYIN!

Hemen her hastalığın temelinde yatan ‘kötü beslenme’; şu anımızdan geleceğimize tüm hayatımızı etkiliyor. Artan obezite ile birlikle diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, gün içinde enerji düşüklüğü, halsizlik,kötü uyku kalitesi ve kısırlık gibi birçok sağlık sorunu yaşıyoruz. Tüm bu sorunların üstesinden gelebilmek için yeni yılda yeni kararlar alarak değişime buzdolabından başlamak gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Şan’dan 9 adımda yeni yılın sağlık formülleri…

Buzdolabının içini sağlık dolduralım

Sağlıklı adım, yiyecek alışverişi ile başlar. Alışveriş torbanız da zararlı neler var? Önce farkına varalım. Her yaş grubu için zararlı olan şarküteri ürünleri, asitli ve şekerli içecekler, hazır çorbalar, çeşniler, işlenmiş etler (nugget-şinitzel-hazır kadınbudu vb.) mutfağımıza girmesin.

Kimlerin mutfağında ‘abur cubur çekmecesi’ var?

Paket ürünler, zararlı koruyuculardan doymuş yağdan şeker ve glikoz şurubu gibi şekerden de zararlı şeker içerir ve tüm ailemizi zehirler. Artık bu çekmeceyi boşaltma zamanı. Paketlenmiş ürünler yerine ev yapımı doğal ürünler yapıp canımız bu tarz gıdalar istediğinde tüketebiliriz.

Ebeveynseniz ilk kararınız yiyecek içecek seçimleriyle çocuğunuza örnek olmak.

Siz doğru yeme davranışı edinin ki, çocuğunuzda sağlıkla büyüsün.

Kaliteli yaşam kaliteli uykuyla başlar.

Yatma-kalkma saatlerinizi gün doğumuna göre ayarlayın. Yemek saatleriniz ve öğün sıklığınız biyolojik saatinize uygun çalışsın.

Kilo vermeniz gerekiyorsa lütfen aceleci davranmayın.

1 ayda şu kadar kilo vermem lazım, şok diyet, mucize diyetler gibi cezbedici isimlere aldanmayın. İşin uzmanına danışın ve sağlıklı kilo vermeyi öğrenin.

Zayıflama çayı-zayıflama hapı gibi tehlikelere asla kulak asmayın.

Kilo vermenin mucizesi yoktur, her şey yeterli süre ve bu süreçte yaptıklarınıza bağlıdır. Verilmeyecek kilo yoktur, bunu da unutmayın.

Yiyeceklerin pişme yöntemlerine çok dikkat edilmeli.

Bu yıl derin yağda kızartmaya son verelim. Yiyecek ne kadar sağlıklı olursa olsun, kızartıldığı zaman hem vitamin -mineral düzeyi azalıyor hem yanan yağ ile birlikte kanserojen hale geliyor. Et ve balık yemeklerini, haşlama -ızgara -fırın -sote şeklinde, sebzeleri ise buharda haşlama şeklinde yapalım.

Dışarıda tercih edilen besin seçimlerine dikkat!

Fast food’un en tehlikeli besin grubu olduğunu biliyoruz ama bazen ev yemeği diye tercih ettiğimiz dışarıda hazırlanan yemekler de çok zararlı olabilir. Dışarıda yemek seçerken, pişirilme yöntemine, kullanıldığı yağ çeşidine, yiyeceğin işlenmiş olup olmamasına, içerisinde pirinç- patates- fazla yağ gibi fark etmeden fazla kalori almamıza sebep olacak gıdaların bulunup bulunmadığına dikkat etmeliyiz.

Hep masum gibi duran şeker- katkı maddesi içeriği ve enerjisi çok yüksek olan içeceklere dikkat!

Baş içeceğimizin su olduğunu unutmadan hazır meyve suları, asitli içecekler, şekerli içecekleri asla tüketmemeyi bu yıl alışkanlık haline getirelim.

Konular :