BESLENME

Güçlü Dişler ve Kemikler İçin "Kale"

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.10.2019 - Güncelleme : 07.08.2022

Güçlü Dişler ve Kemikler İçin Kale

Dünyanın en çok vitamin ve minerala sahip bitkisi hangisi diye sorsak ne cevap verirdiniz? Cevabı veriyoruz: Kale. Adını ilk kez duymuş olabilirsiniz ama lahana ailesinin kalın yapraklı bu sebzesi şimdilerde çok revaçta. Sütten daha çok kalsiyum içerdiğini belirten beslenme uzmanları kale bitkisinin demir yönünden de zengin olduğunu belirtiyor. Güçlü bir antioksidan olan kale, aynı zamanda güçlü dişler ve kemikler içintam birkalsiyum deposu. Bağışıklık sistemini güçlendiren kale, göz sağlığı için de son derece faydalı.

Diyet Yapanların Liste Başı Sebzesi

Kara lahananın başka bir türü olan kale bitkisinin 100 gramında 30 kalori olması ve hiç yağ içermemesi diyet yapanlarının listesinin ayrılmaz sebzeleri arasında yer alıyor. Vitamin, lif ve protein açısından oldukça zengin olan kale bitkisinin faydaları oldukça fazla. Ancak uzmanlar kale bitkisinin faydalarının yanında fazla tüketilmesi halinde zararlı olabileceği uyarısında da bulunuyor.

Kalenin Faydalarını Özetlersek:

· Güçlü dişler ve kemikler için bol kalsiyum içerir.

· Demir açısından zengindir.

· Koyu yeşil yapraklarından dolayı yoğun K vitamini içerir.

· Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.

· Göz sağlığı için A vitamini içerir.

· Vücudun detoksifikasyon sistemi için kapsamlı destek sağladığı kabul ediliyor.

· Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

· Ayrıca, bakır, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi minerallerden zengin bir kaynak. Kalp hızını ve kan basıncını kontrol ediyor.

· Kolesterol düşürücü ve birçok kronik hastalıkların ana nedeni olan, vücuttaki iltihabı düşürücü etkileri olduğu belirtiliyor.

· Beş kanser türüne karşı etkili olduğu söyleniyor. Mesane, meme, kolon, yumurtalık ve prostat kanseri bunların arasında yer alıyor.

Tüketirken Aşırıya Kaçmayın

Kale bitkisi kalp ve böbrek rahatsızlığı olanlar için tehlikeli olabilir. Potasyum açısından da oldukça zengin olan kale bitkisi fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çok fazla potasyum kalp ve böbrek hastaları için tehlikeli olabilir. Kale bitkisi iyi sindirilmediği takdirde şişliğe de neden olabilir. O yüzden bitkiyi tüketmeden önce doktara danışmakta fayda var.

Güçlü Dişler ve Kemikler İçin Kale

Güçlü Dişler ve Kemikler İçin "Kale"

Nasıl yetiştirilir?

Kale bitkisinde bulunan reçine safra asidi tutucu görev yaparak yemeğin içindeki yağların emilimini azaltıyor zayıflamada yardımcı oluyor. Ve reçine safra asidini de yapısına bağlayarak kolesterol sentezini de engelleyip kanda kolesterol yüksekliğini de önlüyor. Besin değeri incelendiğinde 100 gramı yaklaşık 30 kalori kadar. Oldukça düşük karbonhidrat içeriyor ve kan şekerini yükseltmiyor.

Diyet lifi içeriği yüksek ve bitkisel protein açısından da diğer sebzelere göre biraz daha değerli. Çok yüksek antioksidanı içeriyor. Bu değer görme kaybını önleyecek ilaç kadar etkili bir doz. Dönmez, “Salatalara çiğ olarak eklenebiliyor, buharda pişirilerek sebze ya da tahıllarla servis edilebiliyor. Zeytinyağlı yemeği yapılabiliyor.

Kale sebzesi tohumunu çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletin. Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp toprağa bırakın (saksıda yapıyorsanız saksının normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadarını elenmiş, tercihen kırmızı toprakla doldurun ve toprağın üzerine bırakın). Daha sonra üzerine ince bir torf atın ve nemlendirin.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su verin). Her gün nemini kontrol edin.

Kale Bitkisini Hangi Yemeklerde Kullanabilirsiniz?

- Buharda pişmiş lahana formunda patates ile birlikte servis ediliyor.

- Tavada kavrularak diğer güçlü aromalı maddeler ile kombine ediliyor, özellikle salatalarda içine fıstık, soya sosu kavrulmuş badem, kırmızı pul biber, zeytinyağı ve limon suyu ile servis edilebiliyor.

- Kıvırcık lahana çeşitleri dünyada genellikle cips için de tercih ediliyor. Cips tuz veya diğer baharatlar ile tatlandırılmış olabilir.

- Bazen yanına pastırma, kızarmış et ve patates püresi de eklenerek yenir.

- Toskana bölgesinde çorbası yapılıyor.

- Doğu Afrika Büyük Göller bölgesinde, yahni yapımında önemli bir katkı maddesi olarak yer alıyor.

- Güneydoğu Afrika’da Kale aynı zamanda tipik Hindistan cevizi sütü ve yer fıstığı ile kaynatılarak, pirinç ya da haşlanmış mısır unu ile servis ediliyor.

Aman Dikkat! Azı Karar, Çoğu Zarar

Uzmanlar fazla tüketildiğinde sindirim problemleri yaşanabileceğini, troid ve kalp krizi gibi sağlık sorunları olabileceğini belirtiyor.

Konular :