BESLENME

Kahvaltıda Neden Çorba İçilmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.03.2022 - Güncelleme : 07.08.2022

Kahvaltıda Neden Çorba İçilmeli

Kahvaltıda neden mi çorba içilmeli, işte beslenme uzmanlarından bu sorunun yanıtı.

İşte Kahvaltıda Çorba İçmenin Faydaları:

Tüm besinler vücutta farklı zamanlarda sindirilir. Bu süre; birçok faktöre bağlı olarak değişim gösterir. Tokluk süresi, yiyeceklerin bağırsağa geçmeden önce midede kaldığı süre ile ilişkilidir. Hızlı sindirilen besinler midenizden hızla geçer, bu yüzden sizi tok tutmaz. Vücuda giren herhangi bir besinin mideden geçip bağırsağa geldikten sonra tam olarak sindirilmesi ise 24-36 saat sürüyor. Yağ oranı yükseldikçe de sindirim süresi artıyor.

1. Çorbamızdaki lif oranı yüksek olduğunda tokluk süresi uzar. Ancak; sindirimin çok da uzaması, sistemimizin sindirimle fazla meşgul olması vücudumuzu yorar ve enerjisini gereksiz kullanarak yenilenme ve iyileşme ve dinlenmeye alan bırakmaz. O yüzden ne yediğinden ziyade, neyi hazmettiğin daha değerli. Doymak için karbonhidrat ağırlıklı, yağlı ve ağır yemekler yerine çorba seçeceği benim ilk sıramda.

2. Çorba; midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmanızı kolaylaştırır ve sonrasında daha fazla yemenizi önler. Böylece hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenebilirsiniz. Sağlık açısından, ilk öğün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardından yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardından ağır yediğinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide ağrısına neden olabilir.

Kahvaltıda Çorba İçmek İçin Neden Çok!

3. Çorba başlıbaşına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biri. Çorba pişirirken yeşil, turuncu ve kırmızı farklı sebzelerin kullanılması, kök sebzelerle desteklenmesi faydayı arttırır. Yemek esnasında katılan baharatlar ve sonrasında ekleyeceğiniz maydanoz ve dereotu gibi yeşil otlar, et suyu, tavuk suyu çorbanızı daha da sağlıklı hale getirecektir.

4. Çorba yaparken yaratıcılığınızı çok daha rahat ortaya koyabilirsiniz. Diğer yemeklerde olduğundan daha fazla sebzeyi karıştırma özgürlüğü verirken, bu aynı zamanda size mutfakta pratiklik sağlayıp zaman kazandırır.

5. İçinizi ısıtacak bir besin olduğu gibi ruhsal anlamda da kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. Yemeğin aynı zamanda bizim ruhumuzu da beslediğini hiç unutmayın.

O tabakla ne kadar çok bağ kurarsak, şifası da o kadar hızlı ve etkin olur.

Vücudun Su İhtiyacı İçin Önemli

6. Gün içinde yeterli su içiyor musunuz? Çorbalar vücudun sıvı ihtiyacını destekleyen lezzetli alternatiflerdir. Su içeriği yüksek olan çorbalar özellikle yaz mevsimlerinde vücudun susuz kalmasını önleyen, kışın ise yeterli sıvı almadığımız zamanlarda su açısından doğru yiyecektir.

7. Çorba vücudunuzun nemli kalmasına da yardımcı olur. Çorba, sadece su içermesinin ötesinde, vücudunuzun nemi korumasına yardımcı olan diğer mineralleri de içerir.

8. Üşüdüğünüzde bir kase çorba sizi ısıtmak için harikalar yaratabilir. Vücut sıcaklığınızı artırmak ve sizi içten dışa ısıtmak için özellikle kışın mevsimsel kök sebzelerden ve baharatlardan yapılmış sıcak çorba içmenizi öneririm.

Güne sıcacık bir çorba ile başlamanın doğru bir tercih olduğunu tekrar söylemeliyim. Ancak; enzimlerle daha kolay etkileşmesi ve mideye zarar vermemesi için ağzınızda yeterince soğuması gerekir. Yani çorbayı içmek yerine yersek; çorbamızın sindirimini ağızda başlatmış oluruz, çorba ağzımızda yeterince kaldığında, sindirim ve midemiz için uygun olan sıcaklığa kadar düşer. Çok sıcak da tıpkı çok soğuk gibi sindirim salgıları üzerine etki eder ve sindirimi zorlaştırır.

Konular :