BESLENME

Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Öneriler

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.02.2018

Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Öneriler

Unutkanlık tedavi edilmediğinde, korkunç hallere sebebiyet verebilir. Sınavlarda berbat bir sonuç alınmasına neden olarak, bilgilerin uzun süreli bellekten geri çağrılmasına engel olabilir ve özgüvenin düşmesine yol açar. En sevdiklerinizin özel günlerini, toplantı saatlerini ya da şehir içinde ne kadar hızla yol almanız gerektiğini unutturabilir. İşte, uzmanlardan unutkanlığa çare öneriler... Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Önerile

!

Unutma, Unutkanlık Başa Bela!

Gelecek planı yapamıyor ve sorumluluktan kaçıyorsanız; unutkanlıkla karşı karşıya olabilirsiniz! Her yaşta yaşanabilen unutkanlık çok küçük belirtilerle kendini ele veriyor. Psikolog Berra Baş, yetişkinler ve çocukları için unutkanlıkla başa çıkmanın püf noktalarını anlattı.

Unutkanlığa Karşı Neler İyi Gelir?

Unutkanlık, erkenden fark edilip tedavi edilmezse kişiye hayatı zindan edebiliyor. Spordan bulmacaya, geziden arkadaşlık ilişkilerine kadar pek çok şey unutkanlığa iyi geliyor. Konuyla ilgili bilgi veren M Psikolog Berra Baş, önemli tavsiyelerde bulundu.

Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Öneriler

r

Zihniniz Boş Bir Levhaya Dönmesin

Trafik kazalarının en büyük sebebi dikkatsizlik değil de nedir? Unutkanlık; bir insanın, en çok da kendi kendinizin hayatına mal olabilir. Unutkanlıklarınız sebebiyle, kendinize ve etrafınızdakilere hayatı zindan etmenize sebep olabilir. Yani, zaten zor olan yaşam savaşındaki tüm dayanağımızı, aklımızı elimizden alabilir. Demans’a dönüşebilir. Bir süre sonra John Locke’n dediği gibi ‘tabula rasa’ yani zihninizi boş bir levha gibi bomboş edebilir.

Unutkanlığın Belirtleri Açıktır

İşte, unutkanlığı geç olmadan fark edebilmeniz için dikkat etmeniz gereken belirtiler: Dikkatsizlik, işe/okula geç kalmak, sorumluluklardan kaçmak, zamanı yönetememek, gelecek planı yapamamak, stresle başa çıkamamak, değersiz hissetmek, yargılanmaktan korkmak, daha önce kolay öğrenilen bilgileri hafızada tutmakta zorlanmak, hayata dair tutkuların azalması ve kolay pes etmek…

Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Öneriler

1) Bulmacalara yer açın

İlla çengel bulmaca çözmek zorunda değilsiniz, kelime avı bile oynasanız nöral ağlarınız kuvvetlenecektir.

2) Kitap okuma alışkanlığınızı şekillendirin

Unutmayı engellemek için, zihninizin esnek kalmasına fırsat tanımalısınız. Bu, hiç şüphesiz yeni bilgiler ve yeni hobiler edinerek sağlanmaktadır.

3) Yeni sosyal ve eğitimsel kulüplere katılın

Eğer çok monoton bir yaşamınız varsa, bu durum sizde depresyona sebebiyet verebilir. Bu bağlamda, yenilik en güzel tedavidir.

4) Arkadaşlarınızla daha sık buluşun

Bakış açılarınızın genişlemesini sağlayan, size tebessümüyle enerji veren dostlarınıza sarılın ve hayatı yaşanabilir kılın. Bu durum, sosyal ihtiyacınızın doyuma ulaşmasını sağlayacak ve diğer işlerinizde de motivasyonunuzun daim olmasına destek olacaktır.

5) Sudoku öğrenin, 1000’lik yapboz yapın

Dikkat gelişiminde bu tür aktiviteler çok fayda sağlamaktadır. Odaklanma gücünü arttırmaktadır. Mental iz sürmeyi geliştirmektedir.

6) Yeni yollar keşfedin

Harita becerileriniz ne kadar gelişirse, o kadar bellek bozukluklarına engel olabilirsiniz.

7) Seyahatler planlayın

Yaşamı ertelemeyin, tadını çıkartın. Hayata dair tutkularınızı gerçekleştirdikçe, unutkanlık azalır.

8) Sağlığınızın kıymetini bilin

Kendinize özenli davranın. Eleştirmeyin, yargılamayın. Sadece özelliklerinizi geliştirmek için çabalayın.

9) Dil öğrenin

Hiç vaktiniz yoksa, en azından online kurslardan faydalanın. Her hafta bir-iki saatinizi bu aktiviteye ayırın.

10) Ajanda kullanın

Unutkanlıklarınız azalana kadar, her gün yapılandırılmış programlar belirleyin ve uygulayın.

Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Öneriler

"Çocuğum Çok Unutkan Ne Yapabilirim?"

Çocuğunuzu, “Sen ne kadar sakarsın, ne kadar unutkan bir çocuksun” diye etiketlemeyin. Bu tarz ithamlar yerine daha yapıcı konuşmayı demeyin. Örneğin montunu almasını söylediğinizde, çocuğunuzun montunu almayı unuttuğunu varsayalım.

Çocuğunuzun Harita Becerisini Kuvvetlendirin

Burada sakinliğinizi muhafaza edin ve çocuğunuza ipucu verin: “Hava çok soğuk, üzerinde eksik olan bir kıyafet olabilir mi, kontrol etmeni istiyorum.” Böyle yaptığınızda, ona kontrol mekanizmasının kendisinde olduğunu hatırlatıyorsunuz. Tablet bağımlılığı geliştiren çocuklarda, dikkat eksikliklerine bağlı matematik işlemlerinde hata yapma, okuduğunu anlamakta zorlanma ve derslerde çabuk sıkılma şikâyetleri gözleniyor. Özellikle tatil dönemlerinde, çocuğunuzu gezdirerek harita becerisini kuvvetlendirin.

Unutkan Yetişkin ve Çocuklar İçin İlaç Gibi Öneriler

Çocuğunuzla Birlite Film İzleyip Sohbet Edin

Çocuğunuzun ilgi duyduğu şeyi bulun, örneğin bir helikopter. Helikopter temalı bir puzzle alın. Çok küçük parçalar olmasın ki, çocuk sıkılıp bırakmasın. Yapabileceği bir çalışma seçmek, motivasyonunu korumasını sağlamak açısından çok önemli. Çocuğunuzla birlikte film izleyip, sonrasında film hakkında konuşmalarına ve fikir yürütmelerine fırsat verin.

Ona Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırın

Mutlaka kitap okuma alışkanlığı geliştirmesini sağlayın. Okuduklarını anlatmasını ve fikirler üretmesi noktasında destekleyici olun ve her şeyden önemlisi sevildiğini hissettirin. Zamanında ve rutine indirgenmiş uyku eğitimine önem verin. Sevgi, en büyük şifadır. Bütün bunları denediğiniz halde, devam eden şikâyetleriniz varsa, uzmanlardan destek almayı ihmal etmeyin.

Konular :