HASTALIKLAR

Neden Kanser Olduğunuzu Biliyor musunuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.11.2016

Neden Kanser Olduğunuzu Biliyor musunuz

Genetik olarak her risk taşıyan kişinin kanser olmayacağını söyleyen uzmanlar, kişinin neden kanser olduğunu bildiği takdirde bu hastalığın tekrarlamasını önleyebileceğini söylüyor.

Kritik Soru: Niçin Kanser Olduğunuzu Biliyor musunuz?

Hastalıklar, genetik yatkınlık ve yaşam biçimimizin bir sonucu olarak gelişiyor. Özellikle aile öyküsüne göre riskli grupta yer alanlar için kanserden korunmak ya da hastalıkla mücadele etmek için gen testleri önemli imkânlar sunuyor. Kanser vakalarında kişiye özel tedavi planı geliştirmenin önemine değinen Dr. Sibel Özgül, meme kanseri hastalarının yüzde 30’unun gereksiz yere kanser ilacı kullanılabildiğini söylüyor. Vücudun kendini onarma kapasitesi olduğunu söyleyen Özgül, “Kişi kanserin niçin oluştuğunu bilirse tekrarlamasını önleyebilir” diyor.

Kanser Tedavisinde Kişiye Özel Tedavi Planı Oluşturmak Gerekir

Kanser hastaları, klasik bir tedavi planı içerisine alınırken birçok bilgiden mahrum kalıyor. Kemoterapi süreci ve ilaç tedavileri uygulanırken hastanın vücudunun bunlara nasıl tepki vereceği üzerinde durulmayabiliyor.

Önleyici Çalışmalarla Kanserden Korunmak Mümkün

Kanser türleri çağımızın en çok korkulan hastalıkları arasında yer alıyor. Oysa önleyici çalışmalarla kanserden korunmak ya da hastalık oluşmuşsa tedavinin başarısını artırmak mümkün… Yapılan testler kişinin risk taşıdığı hastalıkları ortaya koyarken, ilaçlara karşı vücudunun nasıl tepki vereceğini de gösteriyor. Bunu ilaç pasaportu gibi düşünebiliriz. Böylece gerçekte hastanın o ilaçtan fayda görüp görmeyeceğini belirleyebiliyoruz.

Kanseri Tedavi Etmek İçin Birçok Faktör Ele Alınabilir

Bugün meme kanseri hastalarının yüzde 30’u, kullanmaması gerekirken belli kanser tedavilerini almış olabiliyor ve meme kanserini tedavi etmeye çalışırken, dikkatli takip edilmezse hasta rahim kanseri olabiliyor. Oysa ilaca verilen cevap hastanın genetik yapısına bağlı olup, bir o kadar da tümörün değişebilen genetiğinin özelliklerine de bağlı oluyor. Yani aslında iki açıdan bakıyoruz hataya; birincisi, hastanın bünyesi ve dolayısı ile genetiği, ikincisi ise tümörün yapısı ve genetiği.

Kanserden Korunmak Mümkün mü

Genetik yatkınlığı olan ailelerin akıllardaki soru: "Kanserden korunmak mümkün mü?"

Biz onkologlarla beraber çalışarak kanser hastalarına destek tedavi veriyoruz. Hastaların genetik yapısına bakıyoruz. Kişi, aileden genetik bir yatkınlık taşımadığı halde çevresel faktörlerle de kanser olabiliyor. Gerçekte kişinin neden kanser olduğunu ve kanser tedavisinin sonrasında nasıl bir destek tedavi görmesi gerektiğini belirliyoruz. Hasta, genetiğine göre hangi vitaminleri, ilaçları alacak bunları netleştiriyoruz.

Hasta Niçin Kanser Olduğunu Bilirse, Tedavi Sonrası Hayatını Ona Göre Düzenleyebilir

Kanser multifaktöriyel bir hastalıktır, birçok nedenle oluşur. Tedavi sırasında ve sonrasındaki süreçte de hastaların taşıdıkları mutasyonlar önem kazanıyor. Hastanın bağırsak florasının düzenlenmesi, yiyecekleri ve yemeyecekleri gıdaların belirlenmesi gerekiyor. Tedavisi biten hastaların vücudunun oksijenlenmesinden, alkali olmasına kadar pek çok nokta da oldukça önemli…

Siz bir hastanın hücresel düzeyde mitokondri hasarını düzeltirseniz sistemi kendi kendini yenilemeye başlıyor. Hücrenin enerjisini düzenlemek, kişiye yaşamını nasıl sürdüreceği konusunda rehberlik etmek, yaşadığı korkuyu hafifletmek için destek olmak gerekiyor.

İnsanlar bilmediklerinden korkuyorlar, bildiklerini ise yönetiyorlar. O yüzden eğer kişi neden kanser olduğunu ya da nelerin buna zemin hazırladığını bilirse hayatını düzenlemesi daha kolay olur. Bu sürece rehberlik ettiğinizde kişi zaten kendini güvende hissediyor.

Vücudun Kendini Onarma Kapasitesi Var

Bir insanın kendini güvende hissetmesiyle bilinçaltı da sağlığa hazırlanıyor, vücut kendi kendini onarmaya başlıyor. Vücudun kendi kendini onarma kapasitesi var. O yüzden bazı kanser vakaları kendi kendine bile iyileşiyor. Bizler de onkologlarla birlikte bu iyileşmeye destek oluyoruz, hastalara rehberlik yapıyoruz. Bizim görevimiz koruyucu hekimlik yapmak ve kişinin hastalanmasına ya da hastalığının tekrarlamasına izin vermemek noktasında yardımcı olmak.

Genetik Olarak Her Risk Taşıyan Kişi, Kanser Olmaz

Genetik yatkınlık bir potansiyeldir, her risk taşıyan kişi kanser olmaz. Elinizdeki bilgiyi doğru değerlendirdiğinizde, çevresel faktörleri doğru yönettiğinizde başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Ailesinde kanser öyküsü olanlar mutlaka kendilerini iyi korumalı ve genlerine uygun bir yaşam sürmeliler. Eğer kanseri yenmeyi başarmışsa da mutlaka destek tedavilerden yararlanılmalı.

Kanserin tekrarlamaması için doğru önlemler alınmalı. Bütün hastalıklardan korunmak, önlem almak ve sağlıklı yaşamak mümkündür.

Konular :