GÜNCEL

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli? - 1 - Yapay Zeka

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.07.2022 - Güncelleme : 22.07.2022

 Yapay Zeka Üzerine Kariyer Yolculuğu

Üniversiteden mezun olur olmaz dünyanın her yerinde rahatlıkla iş bulmanızı sağlayacak, günümüzün ve geleceğin favori mesleklerini biliyor musunuz? Üniversite tercihi ya da kariyer değişimi yapmak üzereyseniz, geleceğin meslekleri hakkında bilgi edinmeden tercih yapmayın. 

 Geleceğin Meslekleri (1) – Yapay Zeka (AI) Uzmanlığı

Dünya genelinde işverenlerin istihdam eğilimlerini yani kimleri işe aldığını bilmeniz önemlidir. Üniversitede bölüm tercihi yaparken ya da kariyer değişikliği düşünürken günümüzün aranılan, geleceğin yükselen meslek trendlerini bilmeniz, zamandan ve emekten tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Üniversiteden mezun olduktan sonra dünyanın her yerinde rahatlıkla iş bulmanızı sağlayacak, önerilere ihtiyacınız varsa; günümüzde ve gelecekte talep edilen mesleklere dair bilgi edinmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Günümüzde birçok sektörün yapay zekâya ve bu alanda yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacı artıyor. Fakat işletmelerin ve kuruluşların çoğuna yetecek kadar bu alanda yetişmiş eğitimli insan gücü mevcut değil. İşte tam da bu noktada yapay zekâ uzmanlığı çok önemli bir meslek olarak karşımıza çıkıyor.

Eğitiminiz ve kariyeriniz ile ilgili karar vermeden önce dünya genelinde işverenlerin istihdam tercihlerine göz atmanız, geleceğinizle ilgili önemli kararlar alırken size yol gösterici olacaktır.

En Çok Kazandıran Meslek: Yapay Zeka Uzmanlığı 

2022'de dünya genelinde en fazla büyüyen 10 iş rolünü sizler için mercek altına aldık. Geleceğin gözde mesleklerinin ilki, Yapay Zeka Uzmanlığı. Yapay Zeka (AI) Uzmanları ne iş yapar? Neden şimdiden en çok aranan mesleklerden? Yapay zekâ uzmanları ne kadar maaş alır? 

İşte, yapay zeka alanında eğitim ve kariyer yapmayı düşünenlerin Yapay Zeka Uzmanlığı'na dair bilmesi gerekenler.

 

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli  1 Yapay Zeka

 2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli? - 1 - Yapay Zeka Uzmanlığı  

1. Yapay Zekaya Olan İhtiyaç Artıyor

LinkedIn'in Gelişen İşler Raporu'na göre, ABD'de Yapay Zeka (AI) Uzmanlığı işe alım artışı dört yılda %74 arttı. Tüm sektörlerde büyüme gösteren Yapay Zekâ Uzmanlığı geleceğin mesleğine adını yazdıracak gibi görünüyor.

Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinin ve televizyon şovlarının bir parçası olan akıllı bilgisayarlar hatta robotlar şimdi bir gerçeğe dönüştü. Fabrikalardaki otomatik üretim tesislerinden, sağlık alanındaki karmaşık bilimsel sorunların çözümüne kadar bilgisayarlar günümüzde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Reklam ve pazarlama ajansları dahi süreçlerini daha verimli hale getirmek için özel bilgisayar yazılımlarından ve yapay zekâdan faydalanıyor.

Yapay Zeka (AI) Uzmanlığı Hızla Büyüyen Mesleklerden

Geleceğin trend mesleklerinden olan Yapay Zeka Uzmanlığı ile ilgileniyorsanız parlak bir kariyer sizi bekliyor, şanslısınız demektir. Bu sektörde çalışmaya başlamanız kariyer anlamında birçok fırsatı da beraberinde getiriyor.

Önümüzdeki on yıl içinde, her zamankinden daha büyük bir oranda genişlemesi beklenen geleceğin parlak mesleklerinden Yapay Zeka Uzmanlığını gelin şimdi yakından inceleyelim.

2. Yapay Zeka (AI) Nedir?

Yapay zeka, insan zekası süreçlerinin makineler, özellikle bilgisayar sistemleri tarafından simülasyonudur. Yapay zekanın özel uygulamaları arasında uzman sistemler, doğal dil işleme, konuşma tanıma ve makine vizyonu yer alır.

Yapay zeka (AI), tipik olarak insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen akıllı makineler oluşturmakla ilgilenen bilgisayar biliminin geniş kapsamlı bir dalıdır.

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli 1 Yapay Zeka

 2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli? - 1 - Yapay Zeka Uzmanlığı  

3. Yapay Zeka Uzmanı (AI) Kimdir? Ne İş Yapar?

Yapay zeka (AI) uzmanları, bilgisayarları düşünmeyi simüle etmek için programlar. Bilgi toplayan, karar veren ve bilgi üzerinde hareket eden sistemler üzerinde çalışırlar.

Bazı AI uzmanları, bilgisayarların insan zihninin nasıl çalıştığına dair hipotezleri test etmek için kullanıldığı bilişsel simülasyonda çalışır. Tıp, hukuk, jeoloji ve muhasebe alanlarında uzman sistemler kullanılmaktadır.

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli 1 Yapay Zeka

 2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli- 1 - Yapay Zeka

4. Yapay Zeka Neden Önemlidir?

Yapay zeka, işletmelere operasyonları hakkında daha önce farkında olmayabilecekleri içgörüler sunabilmesi ve bazı durumlarda görevleri insanlardan daha iyi yerine getirebilmesi nedeniyle önemlidir. Özellikle, ilgili alanların düzgün bir şekilde doldurulduğundan emin olmak için çok sayıda yasal belgeyi analiz etmek gibi tekrarlayan, detay odaklı görevler söz konusu olduğunda, AI araçları genellikle işleri hızlı ve nispeten az hatayla tamamlar.

5. Yapay Zeka Örnekleri Nelerdir?  

  • Siri, Alexa ve diğer akıllı asistanlar
  • Kendi kendine giden arabalar
  • Robot-danışmanlar
  • Konuşma botları
  • E-posta spam filtreleri
  • Netflix'in önerileri

6. Yapay Zeka Uzmanı Nasıl Olunur? Nasıl Yapay Zekâ Uzmanı Olunur?

Yapay zeka alanında kariyer için eğitim gereksinimleri nelerdir?  Burada dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör var.

İlk olarak, bilgisayar bilimlerinde güçlü bir geçmişe sahip olmanız gerekir. Yapay Zeka alanında bir kariyer, programlama, sistem analizi ve/veya çeşitli bilgisayar dillerinde akıcılık konularında güçlü bir altyapı gerektirir.

Bu, geliştirici veya mühendis olmak anlamına gelebilir. Ayrıca bilgisayar kodlama dillerinde yüksek yeterliliğe sahip olmanız gerekir.

Bilgisayarların nasıl çalıştığının çeşitli donanım yönlerini ve sınırlamalarının neler olduğunu anlayabilmelisiniz.

Nasıl Yapay Zeka Mühendisi Olunur?

Yapay Zeka alanında bir kariyer, programlama, sistem analizi ve/veya çeşitli bilgisayar dillerinde akıcılık konularında güçlü bir altyapı gerektirir. Matematik, veri bilimi, istatistik ve bilgisayar bilimlerinde lisans derecesi, sizi Yapay Zeka alanına giriş seviyesi pozisyonları için nitelendirebilir.

Çoğu Yapay Zeka Uzmanı, bilgisayar veya bilişsel bilimlerde (psikoloji, psikodilbilim, bilgisayar bilimi, antropoloji ve felsefenin bir kombinasyonu) Yüksek Lisans veya Doktora derecelerine sahiptir.

Bu, çözmek istediğiniz özel ihtiyaçla belirli Yapay Zeka (AI) çözümlerini eşleştirmeyi öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Yapay zekâ uzmanı olmakla ilgili unvanlara örnek olarak şunlar verilebilir:

• Makine Mühendisliği
• Veri Bilimcisi
• Araştırmacı Bilim Adamı
• Bilgisayarla Görme Mühendisi.
• İş Zekası Geliştiricisi.

Hizmetlerinin tam olarak gerekli olduğu alanlar, sağlık hizmetlerinden dijital pazarlamaya, jeolojiye, çevre bilimlerine, eğitime, üretime ve diğer birçok alana kadar değişebilir.

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli  Yapay Zeka

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli- 1 - Yapay Zeka

7. En Çok Aranan Yapay Zeka Uzmanlığı Meslekleri

Genç ve uzmanlaşmış bir alan olmasına rağmen, yapay zeka meslekleri çeşitlilik gösteriyor. Her biri benzersiz nitelikler gerektiren birçok yapay zeka kariyer seçeneği mevcut. En çok arananlardan bazılarını inceleyelim.

7.1. Yapay Zeka Kariyeri: Veri Analisti 

Uzun zaman önce, bir veri analisti, sonuçlar çıkarmak için verileri toplayan, saflaştıran, işleyen ve inceleyen kişiydi. Bunlar geçmişte çoğunlukla rutin, tekrarlayan işlerdi. Yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte, sıradan işlerin çoğu mekanize oldu.

Bu nedenle veri analisti pozisyonu, yeni AI meslekleri sınıfına katılması için terfi ettirildi. Günümüzde veri analistleri, makine öğrenimi modelleri için verileri derliyor ve ardından sonuçları anlaşılır raporlar oluşturmak için kullanıyor.

Bu nedenle bir AI veri analisti, basit elektronik tablolardan daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Şu konularda bilgili olmalıdırlar:

• Verileri çıkarmak/işlemek için SQL ve diğer veritabanı dillerini kullanın.
• Analiz ve temizlik için Python.
• Tableau, PowerBI vb. gibi analitik ve görselleştirme yazılımları için panolar.
• İş zekası ile pazar ve organizasyon bağlamını anlama.

Veri Analisti Ne Kadar Maaş Alır? Ne Kadar Kazanır?

Bir veri analisti için standart ödeme 65.000 ABD dolarıdır. Bununla birlikte, Facebook, Google ve diğerleri gibi yüksek teknoloji firmaları, veri analisti olarak istihdam için 100.000 doların üzerinde ödeme yapıyor.

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli Yapay Zeka

Üniversiteden mezun olur olmaz dünyanın her yerinde rahatlıkla iş bulmak istiyorsanız "Geleceğin Parlak Meslekleri" yazı dizimizi takip edin.

7.2. Makine Öğrenimi Mühendisi

Yazılım geliştiriciler ve veri bilimcileri, makine öğrenimi mühendisliği alanını oluşturmak için bir araya geliyor. Üretime hazır, ölçeklenebilir ve terabaytlarca gerçek zamanlı veriyi işleyebilen veri bilimi modelleri geliştirmek için, büyük veri teknolojilerini ve programlama çerçevelerini kullanırlar.

Makine öğrenimi mühendisi pozisyonları için ideal adaylar; veri bilimi, uygulamalı araştırma ve yazılım mühendisliği alanlarında geçmişe sahiptir. AI pozisyonları için adayların sağlam bir matematik geçmişine ve derin öğrenme, sinir ağları, bulut uygulamaları ve Java, Python ve Scala programlamaya aşina olmaları gerekir. Eclipse ve IntelliJ gibi yazılım geliştirme IDE araçlarını anlamak da faydalıdır.

ABD'de bir makine öğrenimi mühendisi ortalama yıllık 130.000 dolar kazanıyor. Apple, Facebook, Twitter ve benzerleri gibi şirketlerde ödeme önemli ölçüde daha yüksektir ve ortalama yıllık 170.000 ila 200.000 ABD Doları arasındadır. 

7.3. NLP Mühendisi

Konuşulan ve yazılan insan diline odaklanan yapay zeka (AI) mühendisleri, doğal dil işleme (NLP) uzmanları olarak bilinir. NLP teknolojisi, sesli asistanlar, konuşma tanıma, belge işleme vb. üzerinde çalışan mühendisler tarafından kullanılır. Kuruluşlar, NLP mühendisi pozisyonu için belirli bir sayısal dilbilim derecesine ihtiyaç duyar.

NLP Mühendisliği Nedir?

Ayrıca bilgisayar bilimi, matematik veya istatistik alanında geçmişi olan adayları işe almaya da açık olabilirler.

Bir NLP mühendisi, diğer şeylerin yanı sıra duygu analizi, n-gramlar, modelleme, genel istatistiksel analiz, bilgisayar yetenekleri, veri yapıları, modelleme ve duygu analizi konularında uzmanlık gerektirir. Python, ElasticSearch, web geliştirme vb. konularda önceden bilgi sahibi olmak avantajlı olabilir.

Bir NLP mühendisinin ortalama yıllık maaşı 78.000 dolardır, ancak uzmanlıkla yıllık 100.000 doların üzerinde kazanabilirler.

7.4. Veri Bilimcisi 

Veri bilimcileri çeşitli amaçlar için veri toplar, inceler ve sonuçlar çıkarır. Verilerden bilgi çıkarmak ve önemli kalıpları bulmak için çeşitli teknolojik araçlar, prosedürler ve algoritmalar kullanırlar. Bu, zaman serisi verilerindeki anormallikleri görmek kadar basit veya gelecekle ilgili tahminler üretmek ve tavsiyelerde bulunmak kadar karmaşık olabilir.

Bir veri bilimcisi için temel gereksinimler şunlardır:

• Matematik, bilgisayar bilimi, istatistik vb. alanlarda ileri derece.
• İstatistiksel analiz ve yapılandırılmamış veri anlama.
• Bulut için Hadoop ve Amazon S3 gibi platformlar hakkında bilgi sahibi olmak.
• Python, Perl, Scala ve SQL gibi programlama dillerinde uzmanlık.
• Hadoop, Spark, MapReduce, Pig ve Hive ile çalışma aşinalığı.

Bir veri bilimcisi ortalama yıllık 105.000 dolar kazanıyor. Bir veri bilimi rolü yöneticisi, deneyimle yıllık 200.000 ABD Dolarına kadar kazanabilir.

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli  Yapay Zeka

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli- 1 - Yapay Zeka

7.5. İş Zekası Geliştircisi 

Trendleri bulmak için iş zekası (BI) geliştiricileri karmaşık dahili ve harici verileri analiz eder. Örneğin, finansal hizmetler sağlayan bir işte bu, yatırım seçiminde yardımcı olmak için borsa istatistiklerini takip eden biri olabilir. Bu, bir ürün şirketinin dağıtım planlamasına yardımcı olması için satış modellerini izleyen biri olabilir.

Yapay Zeka Kariyeri: BI Geliştiricisi

İş zekası geliştiricileri, veri analistlerinin aksine raporları gerçekten üretmez. İş kullanıcılarının panoları kullanması için, genellikle yüksek düzeyde erişilebilir bulut tabanlı veri sistemlerinde karmaşık verileri tasarlamak, modellemek ve sürdürmekten sorumludurlar. Bir BI geliştiricisinin aşağıdaki becerilere sahip olması beklenir:

• Mühendislik, bilgisayar bilimi veya ilgili bir konu lisans derecesi.
• SQL, veri madenciliği ve diğer ilgili konularda pratik bilgi sahibi olmak.
• Tableau, Power BI vb. BI araçları hakkında bilgi.
• Güçlü teknik ve analitik yetenekler.

7.6. Yazılım Mühendisi 

AI uygulamaları için yazılım mühendisleri yazılım oluşturur. Yapay zeka işleri için kod oluşturma, sürekli entegrasyon, kalite kontrol, API yönetimi gibi geliştirme faaliyetlerini birleştirirler. Mimarlar ve veri bilimcileri tarafından kullanılan yazılımları oluşturur ve yönetirler. Yapay zeka teknolojisindeki güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olurlar.

Yazılım mühendisliği ve yapay zeka uzmanlığı, bir AI yazılım mühendisi için önkoşuldur. İstatistiksel ve analitik yeteneklere ek olarak, programlama becerilerine sahip olmalıdırlar.

Bilgisayar bilimi, mühendislik, fizik, matematik veya istatistik alanında lisans derecesi genellikle işverenler tarafından istenir. AI veya veri bilimindeki sertifikalar, bir AI yazılım geliştiricisi olarak işe alınmanıza da yardımcı olabilir.

Yazılım mühendisleri ortalama yıllık 108.000 $ kazanıyor. Sektörünüze, uzmanlığınıza ve deneyiminize bağlı olarak bu 150.000 ABD Dolarına ulaşabilir.

7.7. Robotik Mühendisi 

1950'lerde endüstriyel robotlar popülerlik kazanmaya başladığında, robotik mühendisi muhtemelen yapay zekadaki ilk mesleklerden biriydi. Robotik, üretim hatlarından İngilizce öğretmeye kadar uzun bir yol kat etti. Sağlıkta robotik yardımlı cerrahi kullanılmaktadır. Robotik insanlar kişisel asistanlar olarak hizmet etmek için yaratılıyor. Bütün bunlar ve daha fazlası robotik mühendisinin yaptığı şeydir.

Yapay zeka destekli robotlar, robotik mühendisleri tarafından oluşturulur ve korunur. Kuruluşlar genellikle bu pozisyonlar için mühendislik, bilgisayar bilimi veya ilgili bir alanda yüksek lisans dereceleri gerektirir.

Robotik mühendislerinin CAD/CAM, 2D/3D görüntü sistemleri, Nesnelerin İnterneti (IoT) yanı sıra makine öğrenimi ve yapay zeka hakkında bilgi sahibi olmaları gerekebilir.

Robotik mühendisleri genellikle yılda 87.000 dolar kazanıyorlar, ancak deneyim ve uzmanlıkla 130.000 dolara kadar kazanabilirler.

7.8. Büyük Veri Mühendisi /Mimarı

Büyük veri mühendisleri ve mimarları, birden fazla iş sektörü ve teknoloji arasında verimli iletişim sağlayan ekosistemler yaratır. Büyük veri mühendisleri ve mimarlarına genellikle Hadoop ve Spark sistemlerinde büyük veri ortamlarının planlanması, oluşturulması ve geliştirilmesi emanet edildiğinden, bu meslek bir veri bilimcisininkinden daha karmaşık gelebilir.

Doktora derecesine sahip profesyoneller matematik, bilgisayar bilimi veya benzeri konularda işverenlerin çoğunluğu tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte, bu pozisyon, örneğin bir araştırmacı bilim adamından daha pratik olduğu için, pratik deneyim, sıklıkla akademik derece eksikliğinin güçlü bir ikamesi olarak görülür. Büyük veri mühendisleri için C++, Java, Python veya Scala'da programlama bilgisi gereklidir. Ek olarak, veri taşıma, veri görselleştirme ve madencilik hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Ortalama 151.300 dolarlık bir tazminatla, büyük veri mühendisleri yapay zekada en yüksek ücretli pozisyonlar arasında yer alıyor. 

8. Yapay Zeka Uzmanlığı İçin Hangi Becerilere Sahip Olmak Gerekiyor?

Eğitim gereksinimlerine ek olarak, bir yapay zekâ uzmanı olarak birkaç temel özelliği de bünyesinde barındırmalısınız.

Yapay Zeka Uzmanının Sahip Olması Gereken Beceriler:

Programlama Becerileri: Yapay Zeka alanında kariyer yapmak için en önemli becerilerden biri programlamadır. Bunun nedeni, sistemlerinizi oluşturmak ve geliştirmek için bilgisayarlarla çalışacaksınız. Yapay zeka konusunda bilgili olmak için programlama dillerini öğrenmek esastır. Aşağıdaki dillerden birini veya tümünü öğrenebilirsiniz: Python , R , Java ve C++ .

Lineer Cebir, Olasılık ve İstatistik Becerileri: Yapay Zeka Uzmanlarının farklı AI modellerini anlamaları ve uygulamaları için lineer cebir, olasılık ve istatistik bilgilerini kullanırlar. Bu modeller Hidden Markov modelleri , Naive Bayes , Gauss karışım modelleri ve lineer diskriminant analizini içerir.

Büyük Veri Teknolojileri Bilgisi: Yapay Zeka Uzmanları büyük miktarda veri ile çalışır ve bu tür veri işlemlerini yapabilmek için Apache Spark , Hadoop , Cassandra , MongoDB gibi büyük veri teknolojilerine sahip olmanız gerekir . Bu teknolojileri öğrenmek, büyük veri hacimlerini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Algoritmalar ve Çerçeveler Bilgisi: Bir Yapay Zeka Uzmanı olarak, makine öğrenimi algoritmalarının nasıl çalıştığını anlamalısınız. Bunlara KNN , Naive Bayes, doğrusal regresyon , Destek Vektör Makinesi dahildir. Bunun nedeni, makine öğrenimini kolayca anlamanıza ve uygulamanıza yardımcı olacaklarıdır. Ayrıca, yapay zeka modelleri oluşturmak, derin öğrenme algoritmalarını anlamayı ve bunları uygulamak için bir çerçeve gerektirir. Bu çerçeveler arasında PyTorch , Theano , TensorFlow ve Caffe bulunur .

Son olarak, iyi bir iletişimci olmalısınız.

İletişim ve Problem Çözme Becerileri: Bir Yapay Zeka Uzmanının, fikirlerini şirket paydaşlarına sunduğu için iyi iletişim becerilerine sahip olması gerekir. Sözlü ve yazılı iletişim becerileri, başarılı bir Yapay Zeka Uzmanı olmanın anahtarıdır. Ayrıca kuruluşunuzun karar verme engellerini aşmasına yardımcı olacak problem çözme becerilerine de sahip olmalısınız.

İnsanların nasıl düşündükleri ve eylemlerinin ardındaki mantık hakkında yüksek düzeyde bir meraka sahip olmanız gerekir.

Yeterli miktarda matematiksel muhakeme ve bilgiye sahip olmanız gerekir.

Bilgisayar çoğu sorun çözme görevini yerine getirirken, çözmeniz gereken sorun giderme işlemleri de vardır. Sonuçta, makineler harikadır, ancak her zaman bir insan zihniyle aynı görevleri tekrarlayamaz.

Yapay zekâ uzmanı olmanın büyük bir kısmı, teknolojinin nasıl çalıştığını keşfetmeyi ve bu bilgileri diğer çalışanlara veya personel üyelerine iletmeyi içerir.

Bazı durumlarda bu, etkileşimli eğitim materyalleri geliştirmek veya hatta teknik kılavuzlar yazmak anlamına gelebilir. 

Yapay zeka uzmanları, çeşitli endüstrilerde çalışır, ancak bilgisayar programlama ve BT'ye odaklanmış becerilere sahiptir.  Çalışma, yeni AI tabanlı ürünler geliştirmekten ve mevcut olanları iyileştirmekten oluşuyor.

9. Kariyer İçin Eğitim Gereksinimleri: Hangi Kursları Almalısınız?

Çoğu işveren, bir lisans veya daha yüksek düzeyde bir bilgisayar bilimi derecesi arar. Ancak, bilimsel veya mühendislik derecesine sahip olanlar da rutin olarak işe alınır.

Bir yapay zeka uzmanı olarak başarılı olmak için üniversite eğitimi dışında diğer uygun eğitimlere sahip olmanız gerekecektir.

Yapay zeka alanında çalışmak istiyorsanız, mümkün olduğunca çok sayıda yazılım geliştirme, robotik ve bilgisayar programlama kurslarına katılmanız önemlidir.

Bu eğitimler, gelecekteki endüstrinizde başarı için gerekli olan temel becerileri kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Aynı şekilde, bir Yapay Zeka (AI) uzmanı olarak girmek istediğiniz sektör hakkında iyi bir bilgiye sahip olmalısınız. Örneğin, tıp alanı sizi çekiyorsa, sağlık süreçleriyle ilgili temel dersler sizin için oldukça faydalı olacaktır.

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli  Yapay Zeka 2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölüm

2022 Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Bölümü Seçmeli- 1 - Yapay Zeka

10. Yapay Zeka Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir? Yapay Zeka Uzmanı Ne İş Yapar?

Bir Yapay Zeka Uzmanı olarak, yapay zeka modelleri oluşturacak ve geliştirecek; ürün yöneticileri ve paydaşlar gibi diğer çalışanlara bunları kullanmanın faydalarını öğreteceksiniz.

Ayrıca çalışanların ihtiyaçlarını değerlendirecek ve karar vereceksiniz. Bu, kuruluşunuzun çalışanlarının eğitimin hangi bölümünden yoksun olduğunu bulacağınız anlamına gelir. Bu bilgileri, anketler, görüşmeler veya çalışanların kendileriyle veya yöneticilerle yapılan istişareler yoluyla toplayabilirsiniz.

Yapay Zekâ Uzmanları, eğitim kılavuzları tasarlayarak ve çevrimiçi öğrenme materyalleri oluşturarak çalışanların sistemler hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olur. Bu sayede çalışanlar, Yapay Zeka Uzmanı tarafından oluşturulan sistemlerde nispeten kolaylıkla gezinmeyi öğrenebilirler.

Yapay Zeka Uzmanları tarafından oluşturulan eğitim materyalleri, güncel olduklarından emin olmak için düzenli olarak gözden geçirilir. Yapay Zeka Uzmanları, uygun malzemeleri seçmek için farklı satıcılardan eğitim materyalleri de alır.

Yapay Zeka Uzmanları, bu AI sistemlerini geliştirmek için kullanılan malzemelerin maliyetlerini izlemek gibi idari işlevleri de yerine getirir. Ayrıca kendi oluşturdukları standarda göre sistem ve ekipman kurarlar.

11.Yapay Zeka Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?

• Yapay Zeka Uzmanları, makine öğrenimi modellerini Uygulama Programı Arayüzlerine (API'ler) dönüştürmek için çalışır. Bu, diğer uygulamaların ve bileşenlerin bunları nasıl kullandığını tanımlayacaktır.

• Yapay Zekâ Uzmanları, veri alımı ve veri dönüşümü için altyapı geliştirir. Bu, depolama ve referans için veri toplayan ve içe aktaran sistemleri oluşturdukları anlamına gelir.

• Yapay Zekâ Uzmanları, veri harmanlama amaçları için gereken süreçleri otomatikleştirir. Bu, süreçleri, başka bir personel başvuruları sorgulamadan önce bile ihtiyaç duydukları her türlü bilginin mevcut olacağı şekilde tasarladıkları anlamına gelir.

• Yapay Zekâ Uzmanları, oluşturdukları sistemler üzerinde istatistiksel analizler yapar ve sonuçları kuruluşların daha iyi karar verebilmesi için kullanabilecekleri bir dilde yazar.

Yapay Zekâ Uzmanları, önceden var olan yapay zekâ sistemlerini oluşturur.

Yapay zekâdaki işlerin önümüzdeki birkaç on yıl içinde katlanarak büyümesi bekleniyor. O zamana kadar, uzmanlar daha karmaşık görevleri yerine getirebilecek programlar oluşturmuş olacaktır.

Bu büyüme, şirketlerin yapay zekayı anlamaları ve süreçlerine entegre etmeleri gerekeceğinden BT uzmanlarına duyulan ihtiyaçta bir artış görecek.

12. Dünyada Yapay Zeka Uzmanını Öncelikli İşe Alan İşverenler

Yapay Zeka (AI); tıp, robotik, mühendislik, uzay, askeri faaliyetler ve pazarlamayı büyük ölçüde güçlendirecek.

Yapay zeka becerilerine sahip, yapay zeka uzmanı arayan şirketlerin başında: Amazon, Facebook, Uber, Intel, Samsung, IBM, Accenture, Google, Adobe, Microsoft, OpenAI, Baidu, Apple ve Facebook geliyor. 

13. Yapay Zeka (AI) Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Yapay Zeka Uzmanlığı Yıllık Maaş Tahminleri

Geleceğin mesleklerinden biri olan Yapay Zeka Uzmanlığı birçok sektörün ihtiyaç duyduğu, mesleklerden biri. Tabi bir yapay zeka uzmanının maaşı da en çok merak edilen soruların başında geliyor.

• Yetenekli bir Yapay Zeka (AI) Uzmanı, Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda 85.000 ABD Doları ile 250.000 ABD Dolarının üzerinde bir gelir elde edebilir.

• İngiltere’de Yapay Zeka Uzmanları için ortalama yıllık maaş tahmini 44.968 £

• Kanada'daki ortalama Yapay Zeka Uzmanı tahmini yıllık 89.700 dolar.

Tabi ki çoğu kariyer yolunda olduğu gibi, alanla ilgili ne kadar fazla bilgi ve eğitime sahip olursanız, o kadar yüksek kazanmayı bekleyebilirsiniz.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR