DİYET

Yalnız Bir Mevsim Değil Her Zaman Fit Olun! Bu 5 Sihirli Hareketle Fit Görünüme Kavuşun

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 08.08.2019 - Güncelleme : 11.05.2023

Yalnız bir mevsim değil her zaman nasıl fit olunur? Daha fit olmak için nelere dikkat etmelisiniz? Düzenli spor yapabilmek için kendinizi nasıl motive edebilirsiniz?

Her türlü düzenli fiziksel aktivite, kondisyonunuzu ve sağlığınızı iyileştirir. En önemli şey, yaşam boyu hareket etmeye devam etmenizdir! Egzersiz, dişlerinizi fırçalamak, yemek yemek ve uyumak gibi gününüzün düzenli bir parçası olmalıdır. Beden eğitimi dersinde, bir spor takımına katılmak veya kendi başınıza egzersiz yapmak olabilir. Bu ipuçlarını yaşamınıza geçirin bedeninizdeki farkı görün! İşte, her zaman fit görünmenin ipuçları. 

 

 

5 Sihirli Hareketle Her Zaman Fit Görün

Yaz tüm güzelliğiyle gelmek üzere. Plajda, her zaman sağlıklı ve fit bir vücudun sırrını Fitness/Pilates Eğitmeni Mahir Taşatanel verdi. 

Fit Görünmek İçin Ne Yapmalı?

1. Kendinizi Nasıl Motive Edeceğinizi Bularak İşe Başlayın!

Pozitif kalın ve eğlenin. İyi bir zihinsel tutum önemlidir. Eğlenceli olduğunu düşündüğünüz bir aktivite bulun. Beğendiğiniz bir şeyi seçerseniz, onunla devam etme olasılığınız daha yüksektir. Pek çok insan başka biriyle egzersiz yapmayı daha eğlenceli buluyor, bu yüzden sizinle aktif olacak bir arkadaş veya aile üyesi bulabilecek misiniz bir düşün.

Her seferinde bir adım atın. Küçük değişiklikler daha iyi kondisyona katkıda bulunabilir. Örneğin, okula veya bir arkadaşınızın evine gitmek yerine bisikletle yürüyün veya bisiklet sürün. Birkaç blok ötede otobüse binin veya inin ve yolun geri kalanını yürüyün. Asansöre veya yürüyen merdivene binmek yerine merdivenleri kullanın.

Hangi spor türünü seçerseniz seçin, daha sık nefes almanızı sağlayan ve kalp atış hızınızı artıran aerobik aktivite içerip içerdiğinden emin olun. Kardiye eğer sağlığınız açısından herhangi bir sakıncası yoksa bu en iyi egzersiz türüdür; çünkü kondisyon seviyenizi artırır ve kalbinizin ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. Aynı zamanda vücut yağlarını da yakar. Aerobik aktivitelere örnek olarak basketbol, koşu veya yüzme gösterilebilir.

Her Zaman Fit Görünmenin Yolları 

Herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan önce bazı kolay egzersizler veya hafif esneme hareketleri ile ısınmayı unutmayın. Bu harekteler kaslarınızı ısıtır ve herhangi bir yaralanmaya karşı korunmanıza yardımcı olur. Germe, kaslarınızı ve eklemlerinizi de daha esnek hale getirir. Egzersiz yaptıktan sonra kaslarınızı soğutmak için gerinmek de (esneme hareketleri) önemlidir.

Amacınız her gün bir tür egzersiz yapmak olmalıdır. Her seferinde en az 20 ila 30 dakika durmadan bir tür aerobik aktivite yapmak en iyisidir. Aktiviteyi olabildiğince sık yapın, ancak ağrı noktasına kadar sizi yoracak egzersizlerden kaçının.  

2. Plajda Fit Görünmek İçin 5 Etkili Hareket

Yaz tüm heyecanı ile gelmek üzere. Plajda sağlıklı ve fit bir vücudun sırrını Fitness/Pilates eğitmeni Mahir Taşatanel verdi. 

5 Sihirli Hareketle Her Zaman Fit Görün

 

2.1. Russian Twist 

Dizleri karna çekerek, gövde havada, kalça yerde kalacak uygulanan harekette eller birleştirilerek sağa ve sola vücuda hafif rotasyon vererek yapılır. Önerilen hareket sayısı 20 tekrar 2 settir. Hareketin faydası gövde yukarıda olduğu için üst karın kaslarını çalıştırırken dizleri havaya kaldırıp bacakları havaya kaldırmaktan dolayı alt karın kaslarının da harekete geçmesine yardımcı olur. Yana doğru rotasyon gerçekleştirilirken de yan karın kasları ile vücudun merkez noktaları çalıştırılmış oluyor. 

5 Sihirli Hareketle Her Zaman Fit Görün

 

Fit Görünmenin Sırrı Disiplinli ve Düzenli Spor 

2.2. Knees Up 

Eller yerde omuzların gerisinde uygulanan harekette, sırt havada uygulanır. Dizleri karna çekerek uzanıp tekrar açılarak üst karın ve alt karın kasları harekete geçiyor. Uzuvları aynı zamanda çektiğimiz için karın kaslarını da sıkılaşmasına yardımcı oluyor. Bu hareket 15 tekrar 2 set şeklinde uygulandığında ideal karın kası görüntüsüne ulaşılmasına yardımcı olacaktır. 

5 Sihirli Hareketle Her Zaman Fit Görün

 

2.3. Plank 

Kolay gibi gözüken ancak dengeyi ve sıkılaştırmayı birlikte hissettiren Plank hareketi tüm kasları harekete geçirir. Tek sette 1 dakika olarak uygulanan harekette,karnı ve beli düşürmeden hafif karın içeride omuzlar rahat ve geride 1 dakika merkez bölgesi güçlendirilir. 

 

5 Sihirli Hareketle Her Zaman Fit Görün

 

2.4. Dips 

Uygulanan kol hareketi arka kolların hızlı sıkılaşmasına yardımcı olur. Sahilde yardımcı ekipman olarak şezlongun kullanılabileceği uygulamada arka kol kasları kuvvet uygulanarak harekete geçirilir. Dirseklerin arasında basketbol topu sıkıştırmış gibi dirsekleri bir birine yakın tutarak elleri şezlong üzerinde tutup gövdeyi yukarı kaldırarak uygulanır.

Basitleştirmek için dizleri bükerek, zorlaştırmak için dizleri uzatarak uygulanabilir. Triceps kaslarını güçlendiren hareket 15 tekrar ve 2 set olarak yapılabilir. 

5 Sihirli Hareketle Her Zaman Fit Görün

 Hangi Egzersizler Sizi Daha Fit Görünüme Kavuşturur?

2.5. Hand and Toes

Ayakların ve ellerin üzerinde duruş pozisyonu belirlenerek çapraz kol ve bacak hareketleriyle kol ve bacak yukarıda birleştirilir. Bu hareket ile hem kol hem bacak hem de merkez bölge harekete geçirilir. Yağ yakımını sağlayan kardiyovasküler bir uygulama olan bu hareket de gün içerisinde rahatlıkla uygulanabilecek egzersizler arasında yer almaktadır.

3. Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı İçin Bunlara Dikkat!

Egzersize ek olarak, hayatınızda birkaç değişiklik daha yapmak sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir:

  • Daha az tv izleyin veya bilgisayar veya video oyunları oynamak için daha az zaman harcayın. (Bunun yerine egzersiz yapmak için bu zamanı kullanın!) Veya tv izlerken egzersiz yapın (örneğin, yere oturun, mekik çekin ve esneme hareketleri yapın; el ağırlıkları kullanın veya sabit bir bisiklet, koşu bandı veya merdiven tırmanıcı kullanın.)
  • En az 4 porsiyon meyve, 5 porsiyon sebze ve 4 porsiyon süt ürünleri olmak üzere günde 3 sağlıklı öğün yiyin.
  • Herhangi bir egzersizden önce, egzersiz sırasında ve sonrasında bol miktarda sıvı içtiğinizden emin olun (su ve maden suyu en iyisidir.) Bu, terlediğinizde kaybettiklerinizi yerine koymanıza yardımcı olacaktır.
  • Daha az abur cubur ve fast food yiyin. (Genellikle yağ, kolesterol, tuz ve şekerle doludurlar.)
  • Her gece 9 ila 10 saat uyuyun.
  • Sağlığınız için sigara içmeyin, alkollü içecekleri aşırıya kaçmadan, sınırlı tüketin. 

Konular :

fit olmak, fit görünmek, fit kalmak, kilo vermek, spor yapmak, spor hareketleri