EBEVEYN VE ÇOCUK

4-6 Yaş Aralığındaki Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.08.2016

Küçük Çocuklara Nasıl Davranılmalı

4-6 Yaş Aralığındaki Çocuklara Nasıl Davranılmalı? Her anne babanın, çocuğunun dünyasına girebilmesi gerektiğini söyleyen ünlü kişisel gelişim uzmanı Aşkım Kapışmak'tan ebeveynlereharika öneriler....

“Yemeğini şöyle ye”, “Oyuncaklarını paylaş”, “Oyuncağınla böyle oyna”, “Büyüklerinle şöyle konuş”… “Bunları sürekli yaparsanız ilerde sürekli söylemek zorunda kalırsınız. Hiçbir şeyde aşırıya kaçmayın.” diyen Kişisel Gelişim Uzmanı Aşkım Kapışmak “Hangi Anne, Hangi Babasınız?” adlı kitabında anne babalara bakın hangi önerilerde bulunuyor...

4-6 Yaş Aralığındaki Çocuklara Nasıl Davranılmalı? İşte, dikkat edilmesi gereken o noktalar...

1) Yaşıtlarıyla İletişim Kurmasını Sağlayın

Çocuk bireysellikten uzaklaşıp arkadaşlık kurma ihtiyacı geliştirir. Anne bağımlılığı azalır. Ama önemli olan annedeki çocuk bağımlılığının azalıp azalmadığıdır. Arkadaş edinmek isteyen çocuk yaşıtlarıyla bir şekilde iletişim kurmak ister. Anne ve babaların bu dönemde çocuğa uygun ortamları sağlamaları gerekir.

2) Sürekli Ne Yapması Gerektiği Söylenmemeli

Aynı yaşta çocuğu olan ailelerle görüşmek, varsa akraba çocuklarıyla bir arada getirmek, ya da kreşler. Bu dönemde çocuğa iletişim kurarken yavaş yavaş geri bildirimler verilmeye başlanmalı. Geri bildirim yaptıklarının sonuçlarının kendisinin yaşamasıdır. Sürekli ne yapması gerektiği söylenmemeli.

3) “Çocuktur Anlamaz" Mantığını Bir Kenara Bırakın

Örneğin: “Yemeğini şöyle ye”, “Oyuncaklarını paylaş”, “Oyuncağınla böyle oyna”, “Büyüklerinle şöyle konuş”…

Bunları sürekli yaparsanız ilerde sürekli söylemek zorunda kalırsınız. Hiçbir şeyde aşırıya kaçmayın. Bu dönemde çocuklar kelime haznesi olarak zenginleşmiştir, artık her şeyi anlayabilirler. Bu yüzden çocuktur anlamaz mantığını bir kenara bırakın. Çünkü hiç duymak istemeyeceğiniz cümlelerle, hiç görmek istemeyeceğiniz davranışlarla karşı karşıya kalırsınız.

4) Her Anne Baba Çocuğunun Dünyasına Girmeyi Başarabilmeli

Bir danışmanlığımda 6 yaşında bir kız çocuğuyla, anne ve babasının boşanma süreciyle ilgili çalışma fırsatım oldu. Karşımda bacak bacak üstüne atıp benim ona sormam gereken soruları o bana sormaya başladığında, erken yaşta ne kadar çok gereksiz şeylerin iletişim yoluyla çocuğa verildiğini anladım.

Ebeveynelerin sıkça merak ettiği soru: 4-6 Yaş Aralığındaki Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

Unutmayın ki onlar halen birer çocuk. Onlara göre bu dünya, bu yaşlarda çocukların dünyası ama bize göre yetişkinlerin dünyası. Bu nedenle, her anne baba onların dünyasına girebilmeli.

Konular :