EBEVEYN VE ÇOCUK

Artık Ataerkil Değil, Çocukerkil Aileler Var 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.07.2016 - Güncelleme : 09.07.2022

Ataerkil değil çocukerkil aileler var

Günümüzde gençlerin sanal gerçekliğe göre yaşıdıklarını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iyi bir nesil yetiştirmenin ilk kuralının çocuklara empati yapmayı öğretmek olduğuna dikkat çekti.

"Yeni Nesil Yetişkinleri X Kuşağı, Y Kuşağı Olarak Tanımlıyor"

Yeni neslin gelişen teknoloji nedeniyle yetişkinleri çok farklı algıladığını belirtenProf. Dr. Tarhan,gençlerin yetişkinleri X kuşağı, Y kuşağı olarak tanımladıklarını söylüyor.

"Biz Görmedik, Bari Onlar Yaşasın" Mantığıyla Hareket Edilmemeli

Anne babalar hayatlarını çocukların mutluluğu üzerine kuruyor. Yani, devir çocukerkil devri. Babanın araba markasına, annenin saç rengine ve ne giyeceğine, kardeş yapılıp yapılmayacağına, hangi kanal ve programın izleneceğine, ebeveynlerin birlikte yatıp yatmayacağına, tatile gidilecek otele, yemek yenecek lokantaya kadar bütün kararları onlar veriyor. Peki ama bu doğru mu? "Biz görmedik, bari onlar yaşasın" bakış açısının son derece yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, bu konuda anne babalara yol gösterici tavsiyelerde bulunuyor.

"Şimdiki Gençler Z Kuşağı Yani Sosyal Medya Kuşağı"

"İyi bir nesil yetiştirmek istiyorsak, çocuklarımıza empati kurmayı öğretmeliyiz. Bunu öğretebilirsek eğer, çocuklar nerede nasıl durması ve nasıl davranması gerektiğini bilirler ve mutlu olurlar." diyen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, iyi bir nesil yetiştirmenin ilk kuralının çocuklara empati yapmayı öğretmek olduğunu söyledi.

Prof. Tarhan, ailelere bu konuda tavsiyelerde bulundu.

Bırakın Çocuğunuz Hata Yaparak Büyüsün

Tıpta ergenlik dönemine normal şizofrenik dönem denilmektedir. Ergenler ile çalışan siz değerli öğretmenlerim, onların ani çıkışlarını ve uç davranışlarını sakın büyütmeyin. Onlar hayatı bu şekilde öğreniyorlar.

Bir ailede demokratik bir ortam var ise o ailede yaşanan problemlerin daha rahat çözülebilir. Gençlerimiz büyük hatalar yapmadıkları sürece, bırakın hata yapsınlar, öğrensinler. O riske girmeden hayata tutunamazlar.

"Çocuklara sabırlı ve tahammüllü olmayı öğretmeliyiz”

Yeni nesil gelişen teknoloji nedeniyle çok farklı. Gençler günümüzde sanal gerçekliklere göre yaşıyorlar.

Bizleri X, Y, Z kuşağı olarak tanımlamaya çalışıyorlar.

Peki nedir X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı?

Ünlü psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

X kuşağı 1945’ler kuşağı (radyo kuşağı)

Y kuşağı şu an 15-30 yaş arasında olan (televizyon kuşağı) ve

Z kuşağı şu an 15 yaş ve altı olanlar yani sosyal medya kuşağı…

Günümüzde Bilgisi Çok Olan Güçlü Olmaya Başladı

Örgütsel bağlılık açısından incelendiğinde Z kuşağında Y kuşağından daha yüksek çıkmıştır. Özgüvene bakıldığında ise X kuşağında çok az ama Z kuşağında çok yüksek olduğu dikkat çekiyor. 20. yüzyıldan önce önemli olan güç idi yani erkeklerin dönemi idi ama 21.yüzyılda bilgisi çok olan güçlü olmaya başladı.” diye konuştu.

Z Kuşağı Çıkarları Ölçüsünde Sorumluluk Alıyor

Günümüz gençleri yani Z kuşağı ancak kendi çıkarları söz konusu olduğunda sorumluluk duygularına hâkimler.

Artık ataerkil değil, “çocukerkil” ailelere rastlıyoruz. Günümüzde gençlerde bireysellik ve özgüven patlaması yaşanıyor. Egoizm ve konformizm en önemli şey onlar için. Hollywood kültürü diyebiliriz buna. Yeni kuşağa bakıldığında, otorite çok düşük.

Empati Duyguları Çok Zayıf Bu Nedenle Acımasızlar

Eskiden erdem çok daha önemliydi ama yeni gençlik olan Z kuşağında ise bireysellik daha ön planda. Teknolojinin getirmiş olduğu özellikler sayesinde Z kuşağı çoklu dikkat konusunda en üst seviyede.

Z kuşağı popüler kültürü çok fazla etkilemekte. Sosyal medya ile popüler kültür tamamen evimizin içinde. Evin güvenli ortamı göz önüne alındığında, düzensiz bir sanal gerçeklikle karşı karşıyayız.

Z Kuşağı Çocuklarına Empati Duygusunu Öğretmek Neden Önemlidir?

Gençlerde empati duygusu çok zayıf, bu yüzden birine kötülük yaptıklarında insanların acı çektiklerini anlamıyorlar. Empati çok kıymetli bir değerdir.

İyi bir nesil yetiştirmek istiyorsak, onlara empati kurmayı öğretmeliyiz. Bunu öğretebilirsek eğer, çocuklar nerede nasıl durması ve nasıl davranması gerektiğini bilirler.

Kin, Nefret, Kıskançlık ve Öfke Duyguları Kontrol Altına Alınmalı

Önemli olan kimyasal birikimi doğru bir şekilde yürütebilmek. Kin, nefret, kıskançlık ve öfke gibi duygularımızı yönetemiyoruz. Eğer beynimizi yönetmeyi bilirsek, mutluluğu da öğrenmiş oluruz.

Uzun süren mutlu evliliklere bakıldığında eşlerin haritası aynı çıkmaktadır. Çiftler birbirlerinin yüz ifadesinden ne demek istediğini ya da bir mimik hareketinden susayıp susamadığını anlayabilmektedirler. Bilgelik dediğimiz durumlarda beyin kendini çok iyi ayarlıyor ve yönetimini ona göre sağlıyor.

Konular :