EBEVEYN VE ÇOCUK

Çalışan Ailelerin Çocukları Tatilde Ne Yapmalı? Yaz Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.07.2016 - Güncelleme : 07.08.2022

Çalışan anne babanın çocuğu tatili nasıl geçirmeli, nasıl geçirmemeli?  Eğlenceli ve doğru bir tatil için anne babalar nelere dikkat etmeli? Tatilde ders çalışmalı mı? Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Ayten Erdoğan bu konuda ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.  

 Çalışan Ailelerin Çocukları Tatilde Ne Yapmalı

 Çalışan Ailelerin Çocukları Tatilde Ne Yapmalı?

1. Tatilde Bol Bol Dinlenmesini Sağlayın  

Çocuk tatilde bol bol dinlenmeli, yeni ğeitim dönemine kadar enerji toplamalı. Tatil süresi çocuk için dinlenme, tekrar enerji toplama ve başka alanlara yöneltilerek ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmelidir. Böyle olduğu zaman, yeni okul dönemine başlayan çocuk daha enerjik ve daha istekli olabilir. 

 Çalışan Ailelerin Çocukları Tatilde Ne Yapmalı

 Çalışan Ailelerin Çocukları Tatilde Ne Yapmalı?

2. Haftalık Kamp Programları Yapın

Bu çocuğunuz için eğlenceli olabilir. Tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve anne-baba ile birlikte geçirilen zamanı artırma açısından önemlidir. Ancak, çocukların bireysel programlara gönderilmesi de aslında son derece yararlıdır. Çocuğun anne-babasından ayrı kalabilme, yaşıtları ile iletişim kurma becerilerini geliştirmek için bir haftalık kamp programları önerilebilir.

 

3. Tatillerde Çocuğunuz Evde Tek Kalmamalı

Çocuk Tatil Döneminde Evde Yalnız Kalmamalı; Ergen Olsa Dahi... 

Çalışan aileler çocuklarının tatil süresini onlarla geçirmek için mümkünse izne ayrılabilirler. Eğer öyle bir imkan yoksa çocuğun tatilini mutlaka güvenilir bir erişkin ile geçirmesi sağlanmalıdır. Çocuk evde yalnız kalabilecek yaşta bile olsa tatil döneminde bir erişkin sorumluluğu ve ilgisi gereklidir.

 

 Çalışan Ailelerin Çocukları Tatilde Ne Yapmalı

 

4. Aile Büyükleriyle Bir Arada Olabilir

Çocuk, Aile Büyükleriyle Yakın İlişkiler Kurma Fırsatı Bulur 

 Ergenlik döneminde bile bu tutumu öneriyoruz. Bu birliktelik gözleme, kısıtlama şeklinde olmamalıdır; ancak yönlendirici olmasında yarar vardır. Çalışan anne ve babalar için, tatil döneminde anneanne, babaanne gibi aile büyüklerinin yanına gönderilmesi de çocuğun onlarla yakın ilişkiler kurması, anne-babadan ayrılık deneyimini yaşamak açısından faydalı olur.

 

5. Akşam Yemeğinden Sonra Ailenize Zaman Ayırın 

Günlük yaşamınızda ani değişiklikler yapın. Akşam yemeğinden sonra televizyonu kapatıp ailece yürüyüşe çıkın. Başka bir akşam aile oyun oynayın. Bu günün stresini atmak için size  de iyi gelecektir. Yarışma ve rekabetin ön planda olmadığı tüm aile üyelerinin katılabileceği oyunlar oynanabilir.

6. Akşamları ve Hafta Sonları Birlikte Yemek Pişirin 

Üretmek, keşfetmek ve bunu paylaşmak çocukların gelişimi için oldukça önemli. Çocuklarınızla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz.

7. Yormayacak Ders Programları Yapın

Tatil boyunca çocukların eğitimden uzak kalmaması için her gün ortalama 20-30 dakikalık çocukları çok yormayacak çalışmalar veya konu tekrarı faydalı olacaktır. Ders çalışmaları konusunda baskı yapmamak, zorlamamak, sert ve suçlayıcı uyarılardan, onlara kendilerini değersiz hissettirecek tutumlardan kaçınmak önemli.

Çocuklara tatilin kaç gün süreceği, tatil bittikten sonra okula tekrar eski düzeninde devam edeceği hatırlatılmalı. Küçük yaştaki çocukların daha kolay anlamaları için resimlerle konuşulanlar ve anlatılanlar somutlaştırılabilir.

8. Beraber Gidilecek Tatilde Çocuğun Fikri Alınmalı 

Hangi yaşta olursa olsun tatil konusunda onların da fikri alınmalı, onların da seçimine değer verilmelidir. Ailenin şartlarına göre uyarlama yapılabilir ama tatil süresince çocukları hiç yapmak istemedikleri şeylere zorlamak doğru değildir. 

Özetle: 

Çalışan Anne Babalar Yaz Tatilinde Çocuğu İçin Ne Yapabilir? 

Tatilde Bol Bol Dinlenmesini Sağlayın
Haftalık Kamp Programları Yapın
Tatillerde Çocuğunuz Evde Tek Kalmamalı
Aile Büyükleriyle Bir Arada Olabilir
Akşam Yemeğinden Sonra Ailenize Zaman Ayırın
Akşamları ve Hafta Sonları Birlikte Yemek Pişirin
Yormayacak Ders Programları Yapın
Beraber Gidilecek Tatilde Çocuğunuzun Fikrini Alın

Konular :

Yaz Tatili, Çalışan Anne Baba, Tatilde Çocuk