EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocuklar Bu Yalana Artık İnanmıyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.09.2016

Çocuklar Bu Yalana Artık İnanmıyor

Ebeveynler, çocuklarının yanında birbirlerine sevgilerini göstermeli mi? Birbirlerine sevgilerini ifade etmeleri doğru mu? Çocukların cinselliği merak etmeleri normal mi? Sağlıklı cinsel eğitim için anne babalar neler yapabilir?

Üreme ve cinsellik konusunda bir çocuğa bilgi vermeye en uygun kişilerin anne babalar olduğunu söyleyen uzmanlar; aksi halde çocukların cinselliği merak ettiklerinden dolayı arkadaşlarından, internetten ya da televizyondan yalan yanlış bir şekilde öğrenmeye çalıştıklarını belirtiyor.

"Çocuklar “Seni Leylekler Getirdi” Yalanına İnanmıyor

Ailelerin cinsel eğitimi, çocuklarının anlayabilecekleri seviyede evde vermeye başlamalarının önemine dikkat çeken Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) uzmanları, ailede sağlıklı cinsel eğitimin nasıl verilmesi ile ilgili bilgi verdi.

Cinsellik yaşamımızın en önemli parçalarından biri olduğunu savunan CİSED Genel Başkanı Cem Keçe, cinselliğin yaşamın en önemli parçalarından biri olduğunu söylüyor:

“Kişinin cinsellikle ilgili bilgilerini, düşüncelerini, değer yargılarını, tutumlarını ve becerilerini nasıl, hangi şartlarda ve kimlerin etkileriyle öğrenmiş olduğu çok önemli.

Cinsellikle önemli olan 4 konu var: Bunlar; ayıp, yasak, günah ve merak duygusu. Biz bunlara cinsellikte mahşerin 4 atlısı adını veriyoruz. Mahşerin 4 atlısı, kişinin içinde bulunduğu ailede başlayan ve sosyal çevresiyle devam eden bir ağ tarafından kişi farkına bile varmadan ona öğretilebilir.

Eşler  Birbirlerine Çocuklarının Yanında Sevgi Göstermeli

İlk Cinsel Eğitim Evde Başlamalı

Kişi ergenlik çağına geldiğinde artık sadece kendi dürtüleriyle değil, bu öğrenilmiş toplumsal değer yargılarıyla birlikte ilk cinsel yakınlaşmalarına başlar. Bu açıdan bakıldığında cinsellik herkesin doğduğu andan itibaren yaşamında yer etmeye başladığı için ilk cinsel eğitim ailede yani evde başlamalı.

Yetişkin Olduklarında Cinsellik Onlar İçin Kaygı ve Stres Kaynağı Olabilir

Cinsel organların el, kol, bacak, ağız gibi kişiye ait görülmediği, bakılmaması, dokunulmaması gereken yasaklı alanlar olduğu mesajını alan bir çocuk; cinselliğe ilişkin merak duygusuyla ayıp, yasak, günah ve kötü mesajını öğrenebilir; bedenini keşfetme yerine bedenine yabancılaşabilir ve ileriki cinsel hayatında vajinismus, orgazm olamama, erken boşalma veya sertleşme bozuklukları gibi cinsel sorunlar yaşayabilir. Yaşamın en keyifli yanlarından biri olan cinsellik, bir kaygı ve stres kaynağı haline dönüşebilir.

Cinsellik öğrenebilen ve öğretilebilen bir beceridir

Ebeveynlerin çocuklarının yanında birbirlerine sevgilerini göstermelerinin ve ifade etmelerinin önemine dikkat çeken CİSED Genel Sekreteri Psikolog Gülüm Bacanak:

Çocuklara Sağlıklı Cinsel EğitimNasıl Verilebilir?

Anne ve babalar evde birbirlerine ve çocuklarına sık dokunurlarsa, çocuklarının yanında sarılıp öpüşürlerse, şakalaşırlarsa, birbirlerine sevgilerini gösterebilirlerse, cinselliğin öğrenilebilir bir beceri olduğunu kavrarlarsa, çocuklarına da sağlıklı cinsel eğitim verebilir ve kendi olumlu bakış açılarıyla çocuklarına doğru bir model olabilirler.

Olumlu Bir Örnek Olun

Bu şekilde cinsellikle ilgili korku ve kaygılar cinsel sorunlar haline gelmeden çözülebilir ve toplumun yüklediği olumsuz cinsel inanışlar çocuk tarafından benimsenmeden aile içinde doğru şekliyle düzeltilebilir.” dedi.

Cinsel eğitim kısa ve öğretici olmalıdır

Cinsel eğitimi kız çocuklarına annelerinin, erkek çocuklarına ise babalarının vermesinin en doğru olan yaklaşım olduğunu ifade eden CİSED Mersin Şubesi Başkanı Psikolog Yaşam Y. Çelik; “Çünkü üreme ve cinsellik konusunda bir çocuğa bilgi vermeye en uygun kişiler ebeveynleridir. Aksi halde çocuklar cinselliği merak ettiklerinden dolayı arkadaşlarından ya da televizyondan cinselliği öğrenmeye çalışabilirler.

Ebeveynlerin cinselliği çocuklarıyla konuşurken rahat olmaları, kısa ve öğretici bilgiler vermeleri, bilmedikleri sorular karşısında yanıtını araştırmak için zaman istemeleri, boşluk bırakmamaları, tereddüt etmemeleri ve kendilerinden emin olmak çok önemlidir.” dedi.

Cinsel eğitim vermek bir sanattır

Cinsel eğitimde kısa, net ve bilimsel dil kullanılmasının önemine dikkat çeken CİSED Adana Şubesi Başkanı Dr. Taner Canatar; “Ebeveynler için cinsel eğitim vermek bir sanattır. Çocuklara onlar soru sorana kadar cinsel konularda bir şey anlatılmamalıdır. Önemli olan onlara soru sorabilecekleri sevgi dolu bir aile ortama sunabilmektir.

Ayrıntılı Açıklamalara Gerek Yok

Sevginin hissedildiği ve paylaşıldığı aile ortamında çocuklar cinsel içerikli sorular soracaklardır, ebeveynlerde bu sorulara gerçek bilgilerle yanıt vermeli ve gerekirse doğru bilgileri birkaç seferde anlatmaya çalışmalıdırlar. Çünkü 4-5 yaşlarındaki çocuklar ayrıntılı bir açıklama beklemezler, sadece meraklarının giderilmesini isterler.” dedi.

Cinsel organlar utanılacak ve iğrenç organlar olarak tanıtılmamalı

Cinsel organların utanılacak ve iğrenç organlar olarak tanıtılmamasının önemine dikkat çeken CİSED Diyarbakır Şubesi Başkanı Psk. Ömer Ekici;

Cinselliği Tabu Olarak Görmemeliler

“Cinsel organlar doğadaki tüm canlılarda vardır. Ebeveynler utangaç ve içine kapanık, cinselliğe karşı sert ve tutucu bir tavır içindeyse veya cinsellik ile ilgili konuları konuşulamaz, dokunulmaz yani tabu olarak görüyorlarsa, çocukları da da cinselliği, cinsiyeti ve cinsel organlarını utanılacak ve iğrenç organlar olarak tanıyabilirler.

Cinsellik Utanılacak Bir Şey Değildir

Bu da yetişkinlik hayatlarında partnerleriyle aralarında ciddi cinsel ve ilişkisel sorunlara neden olabilir.” dedi.

Çocukların cinselliği merak etmeleri çok doğaldır ve içgüdüseldir

Çocukların ilk yaşlarda vücutları ve karşı cins hakkında merak duygularının yoğun olabileceğine dikkat çeken CİSED Bursa Şubesi Başkanı Uz. Psk. Dan. Şahin Uçar:

“Genellikle 3-4 dört yaşlarında çocuklar kendileri, cinsel organlar ve nereden geldikleri hakkındaki soruları korkmadan ve çekinmeden sormaya başlarlar. Bu sorular ebeveynleri tarafından onların merakını giderecek, onları tatmin edecek ve yeterli bilgiyi verecek şekilde doğru olarak yanıtlanmalıdır. Çünkü çocukların cinselliği merak etmeleri çok doğaldır ve içgüdüseldir.

Bu nedenle gelişiminin ilk 5 yılı çok önemlidir ve yetişkinlik dönemindeki cinsel ilişkilerin temelini oluşturabilir.” dedi.

Cinsel eğitim doğumdan itibaren başlar

Cinsel eğitimin doğumdan itibaren başladığını savunan CİSED İstanbul Şube Başkanı Dr. Cenk Kiper;

“Cinsel eğitim yetişkinlikte de kişinin danışarak, okuyarak, doğru ve güvenilir kaynaklara ulaşması yoluyla devam etmelidir. Cinsel eğitim için hiç bir yaş geç değildir. CİSED olarak cinsel eğitimin evde başlayarak anaokullarında ve ilköğretimde verilmesinden yanayız.

Ayrıca ergenlik öncesi cinsel danışma ve rehberlik hizmetlerinin, evlilik öncesi cinsel danışma ve rehberlik hizmetlerinin ve anne, baba ve eş eğitimlerinin yasal zorunluluk olarak verilmesini istiyoruz.” dedi.

Konular :