EBEVEYN VE ÇOCUK

Çocukların Anne Babalarının Evliliğinden Öğrendikleri 7 Alışkanlık!

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 29.05.2023 - Güncelleme : 31.05.2023

Ebeveynler olarak, çocuğumuza yönelik davranışlarımızın onun gelişimini derinden etkilediğinin ne kadar farkındayız? Çocuklar anne babalarından neleri öğrenip örnek alır? Genellikle anne baba olarak kendimizi yalnızca çocuğumuzun ebeveyni olarak görme eğilimindeyiz; ebeveyn olarak rolümüzü, eş rolümüzden ayrı bir şey olarak algılarız. Bu nedenle, karı koca olarak evlilik rollerimizin de çocuklarımızın huzurunu, esenliğini, kişilik gelişimini doğrudan etkilediğini tahmin edemiyoruz. Araştırmalar, bir evliliğin kalitesinin sadece eşleri değil, aynı zamanda çocukları da etkilediğini gözler önüne seriyor. Peki, bu ne anlama geliyor? 

Çocuklarımız sürekli bizi izler ve ebeveynlerinin iyi eşler olduğunu gördüklerinde; kendi kişilerarası becerilerini, duygusal ve sosyal sağlıklarını, gelecekteki ilişkilerini sağlıklı biçimlendirmelerine yardımcı olur. 

Ne de olsa, anne ve baba bir çocuğun hayatındaki en önemli iki kişidir ve onların birbirlerine davranış biçimleri, bir çocuğa hayatın en önemli ilişkisi hakkında ona çok şey öğretir. Peki, anne baba olarak, karı -koca ilişkilerimizde nelere dikkat edeceğinizi, çocuğunuzun sizlerden neleri örnek aldığını biliyor musunuz?

Evliliğiniz, çocuğunuzun şablonudur, bu nedenle çocuğunuzun evliliğinizi gözlemleyerek öğrendiği yedi önemli değeri gelin yakından inceleyelim. 

Çocukların Ebeveynlerinin Evliliğinden Öğrendikleri 7 Alışkanlı
 

Çocuklar Anne Babalarından Ne Öğrenir? 

1. Karı Koca Arasındaki "Güvenli Bağlılık" Önemli

Her başarılı evliliğin temelini, eşlerin birbirleryile olan sağlıklı ve güvenli bağlılıkları oluşturur. Hayat güzel olduğunda, sabırlı ve sevgi dolu olmak kolaydır, ancak hayat zorlaştığında ve zorluklarla yüzleşmeye başladığınızda, öfke ve suçlamanın evliliğe sızmasına ve onu zayıflatmasına izin verebilirsiniz. 

Çocuklarınız, hayatın hıçkırıklarına verdiğiniz tepkileri ve daha da önemlisi, bu zamanlarda birbirinize nasıl davrandığınızı gözlemlemler. Sorunlar içindeyken dahi hala birbirinize karşı sevgi dolu, sabırlı ve anlayışlı olmaya kararlı bir çift misiniz? Çocuklarınız büyüdüğünde kendi ilişkilerindeki durumların karmaşıklıklarında, aile içinde yakından tanık olduğu bu örneği kullanacaklardır. Eşinizle olan ilişkiniz, çocuğunuza ileride yaşayacağı durumlarda ona rehberlik edecektir...

Unutmayın, Çocuklar Ebeveynlerini Gözlemleyerek Öğrenirler

2.  Eşinize Saygı Gösterin ve Gerektiğinde Özür Dilemeyi Bilin

Sağlıksız bir ego birçok evliliği mahveder.  Mutlu ve sağlıklı bir evlilik, eşlerin birbirine saygı duymasını gerektirir ve bu, hatalı olduğunuzda özür dilemeyi öğrenmek anlamına gelir. Çocuklar, ebeveynlerinin ilişkisini egolarının ya da "son sözü ben söylerim" sendromunun yönetmediğini gördüklerinde, kendi kardeşlerine ve arkadaşlarına saygı duymayı öğrenirler. Özür dilemek (uygun olduğunda), o zaman bir zayıflık olarak değil, güvenli bir eşin gücü olarak görülür. 

Aile değerlerimiz, kim olduğumuzun ve nasıl ebeveynlik yaptığımızın bir yansımasıdır. Bu değerleri dile getirdiğimizde ve yaşadığımızda, çocuklarımız hayat dersleri alırlar. Kendilerini ifade etmeyi, problem çözmeyi, hatalardan büyümeyi ve tatmin edici yaşamlara yol açan diğer beceri ve yetenekleri geliştirmeyi öğrenirler. Anne babalar da öğrenir.

Çocuk uyumlu, karşılıklı saygı ve anlayışla giden bir evlilik içinde büyüyorsa anne ve babayı ortak otorite olarak görür, olumlu bir şekilde her ikisiyle eş biçimde ikili etkileşim kurar. 

Karı Koca Olarak Tutum ve Davranışlarınız Çocuğunuza Örnek Olur 

3. Karı Koca Olarak Birbirinizi Takdir Edin

Bir evlilik hayatın zorunluluklarıyla meşgul oldukça -iş, çocuklar, kariyer, mali durum, yaşlı ebeveynlere bakmak ve diğer kişisel ve ailevi sorumluluklar- çiftler genellikle birbirlerini hafife almaya başlarlar. Bir gün diğerine karışır ve hayat monotonlaşır. Çiftler yeniden bağlantı kurmayı ve birbirlerine zaman ayırmayı unuturlar. Birbirlerinin kıymetini bilmeyi, şükretmeyi unuturlar ve basit bir 'teşekkür'den bile uzaklaşırlar. 

Çocukların, nazik sözler, iltifatlar ve düşünceli davranışlar kullanarak ebeveynlerinin birbirlerine olan sevgilerini ve takdirlerini gösterdiklerini görmeleri gerekir. Bu, bir çocuğa müteşekkir ve minnettar olmanın önemini öğretir ve onu diğer aile ve arkadaşları takdir etmenin yollarını bulmaya teşvik eder.

4. Evdeki Sorumlulukları Paylaşın 

Evlilik bir tango gibidir... Eşlerin sırayla liderlik etmesi, takip etmesi, yaklaşması ama sonra bireysel ifadeye alan bırakmak için tekrar uzaklaşması gerekir! Güçlü bir evlilik, bu paylaşma ve ekip çalışması niteliklerini sergileyen evliliktir ve çocuklar bu becerileri, ebeveynlerinin bir evin tüm sorumluluklarını uygun bir şekilde paylaştıklarına tanık olduklarında, hayatlarının erken dönemlerinde öğrenirler.

5. Anlaşmazlıklarınızı Barışçıl Çözün 

Farklı görüşlere sahip olmak her ilişkide doğaldır, ancak bu evlilik bağlamında kritik bir rol oynar. Çocuklar, ebeveynlerinin bu anlaşmazlıkları birbirlerine saygılı bir şekilde ele alıp çözdüklerini gördüklerinde, çatışmaların bağırmadan, bağırmadan, vurmadan veya kaba davranmadan çözülebileceğini öğrenirler. Çocuklar empati kurmanın ve başka bir kişinin ihtiyaçlarına ve bakış açısına dikkat etmenin önemini öğrenirler. 

Ebeveynlerinin çatışmayı çözmesini izleme deneyimi sayesinde çocuklar, anlaşmazlıkların normal, kaçınılmaz olduğunu, ancak güvenli, yapıcı ve sağlıklı yollarla çözülebileceğini öğrenirler.

  • Ebeveyn ilişkisinin çocuklar üzerindeki etkisi nedir?

Sağlıklı ebeveynlik, çocuğun sosyal olmayan veya sosyal sorunlarla yüzleşmesine yardımcı olur. Olumlu ebeveynlik, erken bilişsel gelişim, duygusal denge ve düşüncenin olgunlaşması için gereklidir. Olumsuz olsa da, düşmanca ebeveynlik çocukta depresyona ve sosyal ve kültürel sorunlara yol açabilmektedir. 

6. Aile İçinde Plan ve Hedelerinizi Belirleyin 

Hedefleri olan sadece şirketler değildir; gelecek odaklı aileler de öyle! Ebeveynler olarak sorumluluklarınızın bir kısmı, çocuklarınızın bir ailenin zevk almak istediği gelecekteki yaşam kalitesine yatırım yapmanın nüanslarını takdir etmelerine yardımcı olmaktır. Bu, özellikle sağlık, kariyer, mali durum, eğlence, manevi ihtiyaçlar vb. konularda hedeflerin ifade edilmesi ve paylaşılması anlamına gelir.

Yeni bir arabayı nasıl karşılarız? Bir sonraki tatilimiz için nereye gidebiliriz? Hepimiz bir aile olarak nasıl daha sağlıklı olabiliriz? Çocukları bir aile olarak hedefleri belirlemeye ve hedeflere ulaşmaya uygun şekilde dahil etmek, onları çabalarınızın meyvelerine saygı duymaya teşvik eder.

7. Aile İçindeki Mizah Duygusu Önemli 

Kahkaha insanları birbirine bağlar ve "Birlikte hiç gülmediğimiz kimseyi gerçekten sevemeyiz" denir. Bir evlilikte mizah, eğlenceli anılar oluşturur, zor duyguları siler ve bir evliliğin duygusal yakınlığını güçlendirir. Birlikte güldüğünüzde, kendinize ve hatta birbirinize güldüğünüzde, çocuklarınız hayata daha olumlu bakmayı öğrenirler. 

Mutluluk ve neşe ile güçlü bir şekilde ilişkilendirilen mizah, aile bağlarını güçlendirir ve bu 'komik olaylar ve anılar' aile toplantılarında hatırlanacak ve yıllarca kahkaha attıracak anılardır aslında...

Yani ebeveynler, çocuğunuza 'iyi' bir insan olmanın yararları hakkında ders vererek saatler harcayabilirsiniz, ancak gerçek şu ki, çocuğunuzun deneyimlediği birincil sosyal birim olan aile içinde bu davranışları modellediğinizi çocuğunuzun görmesi gerekiyor. Nazik, empatik, esnek, pozitif ve mutlu bir insan olmanın 'nasıl yapılır el kitabını' aile içinde görerek, duyarak, yaşayarak öğrenir ve alırlar. 

Konular :

çocuk, anne baba olmak, ebeveyn olmak, çocuklar anne babalarından ne öğrenirler