EBEVEYN VE ÇOCUK

İlk Yaz Tatilinde Sorunlara Karşı Hazırlıklı Olun

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.06.2016 - Güncelleme : 09.07.2022

 İlk Yaz Tatilinde Sorunlara Karşı Hazırlıklı Olun

Çocuklarınız ile tatile çıkarken rahat ve sorunsuz bir tatil geçirmek istiyorsanız bu önlemleri dikkate almalısınız.

Ailecek Huzurlu ve Mutlu Bir Tatil İçin Tedbiri Elden Bırakmayın

“Çocuklar ile gerçek anlamda tatil yapılabilir mi?” sorusunun yanıtı, çocuğun yaşına, kişiliğine, hareketlilik durumuna ve gidilen yerin olanaklarına göre değişmektedir. Çocuğunuz ile hiçbir sosyal olanağı bulunmayan bir otel yerine, çocuklar için hemen her şeyin düşünüldüğü bir tatil köyünde daha rahat edilebilir. Çok huzurlu bir tatili unutun ama yapacağınız doğru seçimler ile tatiliniz güzel geçebilir.

Nelere Dikkat Etmeli? Neleri Mutlaka Yanınızda Bulundurmalısınız?

1) Aşıları Tam Olmalı ve ihtiyacınız Olabilecek İlaçlar Yanında Olmalı

Öncelikle yanınıza grekeli olabilecek ilaçları almanız sizi rahat ettirir. Eğer çocuğunuz tatil öncesi zaten tedvisi devam ediyorsa, kullandığı ilaçlardan da yeterli miktarda yanınıza almalısınız.

Tatile çıkmadan önce çocuğunuzun aşıları tam olmalıdır. (Hepatip A ve özellikle B). Yurt dışı tatillerinde ise hazırlığa daha önce başlanmalı, ekstra aşılama gerektiren ülkelere tatile gidilecek ise çocuğun aşıları en az 10 gün önceden tamamlanmalıdır. Bebekle tatile çıkarken her zaman olabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alarak, doktorunuz ile görüsün ya da çocuğunuzu kontrolden geçirin.

2) Uyku Sorunları Yaşayabilir

Yer ve zaman değişikliği bebeklerde rutin düzeni bozabileceğinden tatilde sık sık uyku sorunları görülebilir. “Jet-lag”-uzun uçak yolculukları (10 saat üzeri) sonrası yorgunluk- ve uykusuzluk yine karşılaşılabilen bir diğer sorundur.

3) Tatilde Bebek Valizinde Neler Olmalı?

Tatile çıkarken yanınıza gerekli olabilecek ilaçları almanız sizi rahat ettirir. Yanınıza ateş düşürücü şurup, yara bandı, cımbız, dijital termometre, sinek kovucu losyon, güneş koruyucu krem, antiseptik solüsyon, steril gazlı bez, alerji ve ishal ilacı almalısınız. Eğer çocuğunuzun tatil öncesi zaten tedavisi devam ediyorsa, kullandığı ilaçlardan yeterli miktarda yanınıza almalısınız.

4) Doktorunuza Telefonla Her An Ulaşabilmelisiniz

En önemlisi tatile çıkarken yanınıza çocuk doktorunuzun ve hastane acil telefon numarasını almayı unutmamalısınız. Son zamanlarda gündeme gelen kene ısırıkları ya da kenenin neden olduğu (Kırım Kongo Ateşi) hastalıklar için de dikkatli olunmalıdır. Kene, kafasından cımbız ile yakalanarak sağa sola sallanarak çekip çıkarılmalıdır.

Bebek ile İlk Tatil

5) Bebek İçin Ne Kadar Kıyafet Almalı?

Tatil kıyafetlerini ayarlamak bir diğer önemli konu olup; fazlaca gereksiz kıyafet almak ayrıca bir külfettir. Çocuğunuzu güneşten koruyabilecek uzun kollu, koyu renkli gömlek, tişört ve pantolonun yanı sıra mayo, havlu ve ekstra çarşaf gerekebilir.

6) Böceklerden Bebeği Nasıl Korumalı?

Sinekler tatilin diğer misafirleri olabilir. Cibinlik bebekler için uygundur. Kapalı alanda sinek kovucu sprey kullanmak sakıncalıdır. Bebeklere zararı olmayan, kimyasal içermeyen doğal limon çiçegi içeren spreyler sineklere karşı kullanılabilir.

Tatilden keyif alabilmeniz için öncelikle en kötü senaryoları akla getirip, donanımlı olmakta fayda vardır. Ayrıca sinek ve böcek gelmesini engelleyen, kolayca bacağa takılabilen bebekler için zararsız bantlar da kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Sivrisinek sokmalarında kullanılan kaşıntı gideren kremler, tatile giderken çantaya konulması gereken en önemli ilaçlardandır. Güneş yanıklarına karşın aloe veralı güneş sonrası kremlerini de yanınıza almak faydalı olacaktır. Havuz gözlüğü ve çocukların kumda oynayabileceği oyuncaklar yine unutulmaması gereken malzemelerdir. Tatilde kalınacak süre ile orantılı kıyafet götürülmelidir. Gidilen mevsime göre bazen kazak, hırka ve yağmurluk da gerekebilir.

7) Tatil Enfeksiyonlarından Bebeğinizi Korunun

Havuzdan oluşabilen aşırı klora bağlı göz alerjileri, enfeksiyonları ve mantar hastalıklarına karşı yanınıza ilaç alabilirsiniz. Tatilde enfeksiyonlardan korunmak için beslenme ve uyku düzeninin bozulmaması unutulmamalıdır.

Bebek ile İlk Tatil

8) Bebeğinizi Oyun Saatinde Güneşin Altında Uzun Süre Tutmayın

Plajdan değil oyun saatinden korkun: Güneşin dik gelmeye başladığı saatler olan sabah 10.00 - 10.30'dan ikindi saat 16.00'ya kadar güneşten sakının. Yine de bu saatler arasında güneş altında kalacaksa; bahçede bile oynayacak olsa, güneş kremlerini sürün. Unutmayın, güneş yanıklarının çoğu plajda değil günlük oyunlar sırasında olmaktadır! Bulutlu ve sisli havalarda da güneş yanıkları olabilir. Bulutlar güneş ışınlarının zararlı ultraviyole dalgalarını süzmez. Ayrıca serin ve rüzgarlı havalarda ciltte hissedilen serinlik de, güneş yanığı oluştuğunun anlaşılamamasına neden olur.

9) Bebeğin Tenini Güneşten En İyi Nasıl Koruyabilirsiniz?

En iyi korunma yolu örtünmek: Güneşten korunmanın en iyi yolu örtünmektir. Elinizi çocuğunuzun kıyafetinin altına soktuğunuzda elinizi görmemelisiniz. Çok sıcak değilse ve çocuğunuzu rahatsız etmeyecekse uzun kollu ve uzun paçalı giydirin ki güneş tenine doğrudan temas etmesin. Süt çocuklarının korumasında güneş şemsiyesi de kullanılmalıdır. Güneş koruyucu kremler ise 6 aylıktan küçük çocuklara sürülmemeli.

10) Güneş Kremi Bebeğe Ne Zaman Sürülmeli?

Güneş kreminde en önemli nokta, UV ışınlarından koruma derecesi. Kremlerin kutusunda yazılı olan SPF (sun protection factor) yani ‘güneş koruma faktörü', 15 ve üzerinde olmalı. 6 ayın üzerindeki çocuklara en az 15 koruma faktörlü güneş kremi uygulanmalı. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan güneş kremleri kullanılmalı.

Ne Zaman Kullanmalı?

Yeterli koruma başlaması için dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş kremi sürülmelidir. Burun üstü, kulak kepçeleri, ense, omuz ve ayak sırtı gibi bölgeler unutulmamalıdır. 2 saatte 1 uygulama tekrarlanmalı.

11) Bebeğin Gözlerini Güneşten Nasıl Koruyabilirsiniz?

Uzun süre güneşte kalma durumunda kornea hasarı ortaya çıkabilir. Gözdeki hasar zamanla birikici olup katarakt ile sonuçlanabilir. Bunun için gözleri korumak gerekir. Renkli plastik camlı gözlükler sahte bir korunma hissi yaratır. Gerçek korunma için yüzde 100 UV koruma ibaresi olan UV filtreli gözlükler kullanılmalı.

Konular :