ANNE BABA REHBERİ - GÜVEM TÜRE

Okullardaki Çetelerden Çocuğumuzu Nasıl Koruyabiliriz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.02.2015

Okulda çeteleşmeden çocuk nasıl etkilenir okul ne yapmalı


Okularda yaşanan şiddet olayları günümüzde giderekhem psikolojik, hem de sosyolojik bir sorun haline gelmeye başladı.Öğrenciler, genellikle aile içi yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunlardan kaynaklı hırçınlıklarını okul ortamında yarattıkları gruplaşmalar ile farklı alanlara yansıtma eğiliminde olabiliyorlar. Peki ama okul içi şiddetten, çeteleşmelerden çocuğumuzu nasılkoruyabiliriz?Soruyu, Okul Öncesi Eğitim Uzmanı-Yazar Güvem Türe'ye sorduk.İşte eğitimci Güvem Türe'nin bizler için kaleme aldığı yazı:


Okulda Şiddetin İşi Ne?


Okullarda şiddet olur mu diyeceksiniz, belki de dediniz bile. Oluyor. Neden olmasın? Çocuklar söylediklerimizden değil, gösterdiklerimizden öğrenirler. “Yalan söyleme” demek işe yaramaz. Onların yanında yalan söylememek gerek.


Eğitim Okul Sıralarında Başlar...


İtalyanların yaptığı bir kısa filmi veya kamu spotu diyelim, izledim. Sadece erkek çocuklara önce ne olmak istediklerini, sonra neden o mesleği seçmek istediklerini soruyorlar. Başka sorular da var. Derken sarı saçlı güzel bir kız geliyor ve erkek çocuklara kızı nasıl buldukları soruluyor. Kızı; güzel, hoş bulduklarını söylüyorlar. Kızı sevmeleri söyleniyor onlara. Çekine çekine dokunuyorlar, yüzünü okşuyorlar. Derken, şimdi de kıza tokat atmalarını söylüyorlar.


Erkek çocukların yüz ifadeleri görülecek gibi. Şaşkınlar ve kendilerinden böyle bir şey istendiği için kızgınlar. Hepsi de bunu yapmayacaklarını söylüyorlar. Nedeni sorulduğunda ise, onun kız olduğunu, kızlara vurulmayacağını, kendilerinin erkek olduğunu ve erkeklerin böyle kötü bir şey yapmayacaklarını söylüyorlar. Eğitim, budur. Okul sıralarında başlar. Okul dedimse 0-6 da başlar. Bu konuda vermek istediklerinizi 6 yaşına kadar öğretirseniz, toplum şiddetten arınır.



“Göster oğlum pipini”, “Bak amcası ne güzel sövüyor”, denilerek büyüyen erkek çocuk pamuk elli olmayacak tabii ki.


Ben ilkokula giderken erkeklerin en büyük eğlencesi kızların eteklerini kaldırmaktı. Cır cır bağırıp kaçışırdık. Aradan yarım asır geçti. Daha iyi olacağımıza daha beter olduk. Bir okulda müdür yardımcısı erkek öğrencileri toplayarak, kısa etek giymiş olan kızları taciz etmeleri gerektiğini söylüyor, tembihliyor. Yani kızların eteklerini kaldırın demeye getiriyor. Nasıl bir kafa yapısı bu?! Nasıl bir bakış açısı bu?! Üstelik de bu müdür yardımcısı bir kadın. Kadın, erkeklere baskı yapıyor kadınlara şiddet uygulanması için. Doğrusu ben bu kadının çocukluğunu çok merak ettim. Doktorlar görüşmeli kendisi ile ve yardım almalı bence.


Büyük Çeteleşirse Çocuklar da Çeteleşir!


Yeri dizilerden birinde, erkek çocuk, okuldaki kızlardan birini seviyor. Yaşlar 8-9 arası. Kızın ağabeyi ve ağabeyin arkadaşları delikanlıya dünyayı dar ediyorlar. Tuvalet köşelerinde sıkıştırıp dövüyorlar, telefonunu tuvalete atıyorlar. Bu şiddet değil de ne? Bence bu sadece dizi değil. Gerçekte de böyle davranılıyor okullarda. Çeteler var. Dizilerde bunların olduğunu gören çocuklar, taklit ediyorlar. Aynını değil, beterini yapıyorlar.



Şiddet, empati duygumuz dumura uğradığı için tırmandı. Hoş olan hiçbir şey kalmadı hayatımızda. Onun için hoşgörüyü de kaybettik. Örnek olması gereken büyüklerin hepsi çeteleşti. Her yerde kavga var. Her yerde yalan var. Bunun meyvalarını da, nasıl bir meyva ise bu hep birlikte topluyoruz.



Çocuklarımızı nasıl koruyacağız?


Bu cehennemin içinde cinnet geçirmemeleri için ne yapacağız? Okul aile birliklerinde daha çok yer alacağız. Okulu eleştirmekten çekinmeyeceğiz.


Bu DurumdaVeliler Ortak Hareket Etmeli


Diğer velilerle birlikte hareket edeceğiz. Okullarda şiddete karşı mekanizmalar konusunda eğitimler verilmesini sağlayacağız. Ben tek başıma ne yapabilirim demeden deneyeceğiz. Yoksa bu cehennemden ve cinnet halinden çıkış yok!


Kötünün kısa bir süre için kazanmış gibi göründüğünü ama sonunda kaybetmeye mahkum olduğunu ben hiç aklımdan çıkarmıyorum. Siz de çıkarmayın.

Konular :