ELİN ELİMDE - EBRU BEZCİ

Çocuğunuz Üstün Zekalı mı Hiperaktif mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.01.2013

Çocuğunuz Üstün Zekalı mı Hiperaktif mi

Zeka, bireyin gerek sorun çözerken, gerek çevreye uyum sağlarken tüm yetenek ve becerilerini kullanması ile ortaya çıkan durumdur.

Zeka soyut, mekanik ve sosyal zeka olarak ayrılmakta soyut zeka sembol kullanarak düşünme yeteneğini, mekanik zeka araç-gereç ve makineleri yapıp kullanmada kendini gösterir. Sosyal zeka ise toplumsal çevreye uyum sağlama, insanlarla iyi ilişkiler kurma özelliği ile kendini gösterir.

Zeka dağılım eğrisinin bir ucunda zeka gerliğini gösteren kişiler yer alırken,diğer ucunda ise üstün zekalı kişiler yer almaktadır. 130 ve üstündeki IQ tolumun %2’lik bölümünde görülmekte, daha yukarı çıkan IQ ise toplumun %0.2’lik bölümünde görülmektedir.

Normal okul sistemi içersindeki çocuklar ortalama, ortalama üstü ve ortalama altı öğrenme gücü olan çocuklar olarak ayrılmakla beraber oldukça ağır zeka geriliğine sahip olan çocuklarda bulunmaktadır.

Kimler Zeka Testi Yapabilir?


Eğitimde motivasyon, yaşanılan çevre özellikleri, duyu organlarının işlevselliği, aile, uyaranlar ve birçok etmen zeka testleri sonuçları üzerinde etkili olabilmektedir. Zeka testi yapacak, sonuçlarını yorumlayacak kişilerin, uzmanlık beceri ve deneyimine sahip olması bu bakımdan önemlidir. IQ testi yapacak kişilerin üniversite ve devlet hastanelerinde çalışan klinik psikologlar, Rehberlik Araştırma Merkezi’nde çalışan bu konuda eğitim almış psikologlar ve Türk psikologlar derneğinden zeka testi uygulayabilme sertifikasına sahip olan kişiler olması gereklidir.

Zeka seviyesi akademik başarıyı veya akademik başarısızlığı da bereberinde getirebilmektedir. Fakat üstün zekalı çocukların her zaman akademik başarıyı da beraberinde getirmediği araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bizim ülkemizdeki eğitim sistemi normal zekalı çocuklara yönelik bir eğitim sistemidir. Eğitim sistemimiz içinde özel öğrenme güçlüğü olan veya zihinsel anlamda zeka geriliği olan çocuklarda eğitim sistemi içersinde kaynaştırma yoluyla diğer çocuklarla eğitim öğretim konusunda dahil edilmektedir.

Üstün zekalı çocuklar eğitim sistemi içersinde şanslı sayılmazlar. Üstün zekalı çocuklara yönelik ülkemizde bilim sanat merkezleri ile TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi eğitim vermektedir.

Üstün zeka ve üstün yetenek birbirinden bağımsızdır. Bir çocuk üstün zekalı ve üstün yetenekli olabilmekle beraber, üstün zekalı olup üstün yetenekleri olmayabilir veya üstün zekalı olmasa da üstün yeteneğe sahip olabilir. Birçok üstün yetenekli çocuk yanlış eğitim, bilgisizlik soınucu körelmiş var olan üstün yeteneğini kullanamamış bekli de hiç farkına varamamıştır.

Üstün Zeka ile Hiperaktivite Arasındaki Farklar Nelerdi?

•Üstün zeka hiperaktivite ile karıştırılabilmektedir.Oysa üstün zekalı çocukların aynı zihinsel kapasitedeki çocuklarla bir arada olması uyumsuzluğunu azaltırken, dikkat eksikliği hiperaktivitesi (DEHB)olan çocukların davranışlarına olumlu etkisi yoktur.

•Üstün zekalı çocuğa uygun eğitim sistemi uygunsuz davranışı azaltır.

•DEHB’li çocuklarda bu durum olumsuz davranışı düzeltmez.

•Üstün zekalı çocuk aktifken, yaptığı davranış ve etkinlikten keyif alır ve kontrolünü kaybetmez.

•DEHB’li çocuk kontrolünü kaybeder.

•Üstün zekalı çocuk uygun konu ve proje karşısına çıktığında, olumlu davranışlar sergiler.

•DEHB’li çocuk uygunsuz davranışlara devam eder.

•Üstün zekalı çocuk derse dikkat etmiyormuş gibi görünse de soru sorulduğunda cevap verecek durumdadır.

•DEHB’li çocuk için bu geçerli değildir.

•Üstün zekalı çocuk bilgiyi paylaşmak için dersi böler.

•DEHB’li çocuk dersten sıkıldığı için konuşur ve dersi böler.

Üstün zekalı çocukların yaşantısını, üstün zekalı olmanın eğitim sistemi içersindeki zorluklarını anlatan güzel bir filmdir TATE LİTTE MAN (küçük adam Tate)tüm okuyucularıma tavsiye edebilirim.

Sevgiyle kalın,

Konular :