ELİN ELİMDE - EBRU BEZCİ

Müzik Terapisi Harikalar Yaratır

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.03.2013

Müzik Terapisi Harikalar Yaratır

Müzik terapi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır. Eski tıp bilimine baktığımız zaman psikolojik terapi sözcüğü, hastaların bakımı ve tedavisi için gerekli önlem ve çareleri öğreten tıp biliminin bir dalıdır ve müzik terapi yöntemi diğer tedavi şekillerinden oldukça farklıdır. Çünkü bu tedavinin ilacı adından da anlaşıldığı üzeremüziktir.

Müzik Terapisinin İçeriği Nedir?

Müzik terapisi: Nefes terapi (doğru nefes alma), ses masajı, titreşim terapi, dijital canlı enstrüman uygulamaları ve sound terapileri (ses terapi) içerir.

Müzik Terapiden Hangi Konularda Yararlanılabilir?

Depresyon, stres, sinirlilik, panik atak, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, baş, boyun ve bel ağrıları gibi kas ve eklem ağrıları olanlar, diyabet, hiperaktivite sorunu yaşayanlar,otizmli bireyler, öğrenme güçlüğü çeken bireyler, hamileler (doğumun daha kolay gerçekleşmesi ve doğum sonrası ağrıların azalmasına yardımcı olur), kanser hastaları (psikolojiksorunların tedavi edilmesindeve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir) ve sağlıklı bireyler de ruh ve bedenlerini rahatlatmak amacı ile müzik terapiden faydalanmaktadırlar.

Müzik terapisinin kurucusu, Arjantinli çocuk psikiyatri ve müzik terapisti Rolonda O. Benenzon’dur. Benenzon, uzun yıllar ilgilendiği müzik terapisini,otistik çocuklar üzerinde uygulamayadenemiş. Yöntemi ve ekibi ile başarılı sonuçlar elde ettikten sonra ISO ( aynılık ilkesi) prensibini benimsemiş ve hayata geçirmiştir.

Ülkemizde de son yıllarda bazı hastanelerde ve bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından müzik terapi seanslarıyapılmaktadır. Yalnız müzik terapisi tedavisine yönelmeden ailelerin bu konuda dikkatli olmaları çok önemli. Bu alanda sertifikası olmayan, çocuk üzerine psikoloji, psikiyatri eğitimini almamış kişilere inanç gösterilmemelidir.

Müzik dinlemenin, bireylerde duygu ve kavram gelişimine yardımcı olduğu tüm müzik otoriteleri tarafından birçok kez doğrulanmıştır.Gözlerini ses dolu bir evrene açan çocuklar doğuştan müziğe duyarlıdır. Çocuklar çevrelerinde duydukları seslere ve ritimlere önce bedenleriyle, daha sonra ses ile tepki gösterirler. Her çocuk kendini, güvenli özgür ve anlaşıldığını hissettiği ortamda müzikle, şarkıyla, dansla vemimikleriyle ifade etmekten hoşlanır.

Özellikle de engelli çocukların bedensel, bilişsel, sosyal, duygusal düzeyleri, ilgi ve becerileri, yaratıcı yönleri saptanmalı ve bu çocuklara uygulanacak müzik terapi etkinlikleri varılan sonuca göre tasarlanmalıdır. Müzik terapisi, her engel ve öğrenme güçlüğü tipine göre farklılık göstermektedir.

Son söz, müzik ruhun gıdasıdır, doğru ellerde ve doğru bir teknikle müzik terapisi harikalar yaratabilir.

Konular :