Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunlarına Karşı Öneriler: Diş Çıkaran Bebeğinizi Rahatlatmanın Yolları
Bebeğinizin diş çıkarma sorunlarına karşı ne yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu haberimiz sizin için.Salya akması, huysuzluk ve gözyaşları diş çıkarmanın en belirginbelirtileridir. Bu süreç hembebek hem de anne baba için kimi zaman bir çile haline gelebilir.
Bazı bebekler ağzında dişle doğarken, bazıları da bir yaşına gelene dek hâlâ diş çıkarmamış olabilir. Uzmanlar, her ikisinin de sıklıkla rastlanabildiği ve bu konuda endişe edilecek bir şey olmadığı konusunda hemfikirler. Bebekler genellikle 6-7 aylıkken diş çıkarmaya başlarlar ve aylarca devam eden bu süreç, bebekler ve anne için son derece zor bir dönemdir.
İki buçuk yaş civarında hemen hemen tüm süt dişlerine kavuşmuş olurlar ve 6 yaşına geldiklerinde de süt dişlerini bırakıp yerine yeni ve kalıcı dişlere geçiş sürecine girerler. Tabii ki bu dönemler bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir; 3-4 aylıkken diş çıkarmaya başlayan bebekler de olabilir. Bu, genellikle kalıtım yoluyla anne babadan geçen bir özelliktir. Yani sizin dişleriniz erken çıkmışsa, büyük olasılıkla bebeğinizinkiler de erken çıkacaktır.
Karnı tok, altı kuru olmasına rağmen durup dururken ağlamalar, eline ne geçerse ağzına sokmalar, gece aniden uyanmalar, kimi zaman bir yükselip bir düşen ateş, ishal gibi belirtiler; her bebek sahibi ailenin ortak sorunlarındandır. Hele ki bu ağlamaların sebebi diş ise bu süreç biraz daha uzun sürebiliyor.
İçindekiler:Diş Çıkaran Bebeğinizi Rahatlatmanın Yolları
- Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
- Diş Çıkaran ve Huysuzlanan Bebeğinizi Nasıl Rahatlatabilirsiniz?
- Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
- Ağrıyan Diş Etlerini Yatıştırmanın En İyi Yolu Nedir?
- Diş Çıkarma Acısını Hafifletmek İçin Verdiğiniz İlaçlara Dikkat!
Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunlarına Karşı Öneriler
1. Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Salya Akıtmak: Hemen hemen birçok bebek 2 ve 3 aylıktan başlayarak salya akıtır. Bu durum bebekler için olağandır. Bazı bebeklerde az bazılarında daha fazla görülebilir. Bebek diş çıkarmaya başladığında daha fazla salya akıtır.
Huysuzluk: Ağrının artması ve çıkan dişin yüzeye daha yaklaşmasıyla birlikte huysuzluk görülebilir ve diş tam anlamıyla çıkıncaya kadar bu durum sürekli devam edebilir. Bebekler için zorlu ve sancılı bir dönemdir.
Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık: Bebekler diş çıkarırken salya akıttıkları için birçoğunda salyaya bağlı olarak, yanak ve çene bölgelerindeki deride kızarıklık ve çatlaklar oluşabilir.
Ağrı: Bebekler diş çıkarmaya başladığında, diş çıkarken diş etine basınç uyguladığı için diş etinde bazı iltihaplara neden olabilir. Bu iltihaplara bağlı olarak bebeklerde ağırlar oluşur. Bebeklerde en çok ağrıya sebep veren dişler, ilk önce çıkan azı dişleridir.
Öksürük: Diş çıkarken salyanın fazlalığına göre bebeklerin boğaz bölgesinde salyanın birikmesinden ötürü tıkanmalar görülebilir. Bazı bebekler, bu dönemde ilgili üzerine çekmek isteyecekleri için öksürüğü devamlı hale getirebilirler.
Ateş: Diş çıkarma döneminde ateş, bazı bebeklerde görüldüğü gibi bazı bebeklerde de görülmeyebilir. Ateş başka hastalıkların da başlangıcı olabileceği için yüksek ateşte bebek mutlaka bir hekime götürülmelidir.
Isırma: Bu durum hemen hemen birçok bebekte görülür. Dişlerin çıkmasına bağlı olarak dişlerde kaşınmalar olur. Bebek de rahatlamak amacıyla eline geçen her şeyi ısırabilir.
İshal: Bebekler diş çıkarırken daha fazla tükürük ürettikleri için bağırsaklar hızlı çalışabilir. Fakat ateş gibi ishal de diş çıkarmadan kaynaklanan bir durum olmayabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla süren bir ishali varsa mutlaka bir hekime götürülmelidir.
İştahsızlık: Bebekler verilen katı gıdaları bu dönemde reddedebilir. Bu olağandır. Endişelenecek bir durum yoktur. Bebek sıvı gıdalardan gerekli besini alabilir. Diş çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir.
Uykusuzluk: Diş çıkarken yaşadıkları ağrıya bağlı olarak geceleri uyumada güçlük çekebilir. Anne bu durum karşısında bebeğini sıvı bir gıdayla besleyebilir. Bebek bu durumda sakinleşebilir.
Kulak kaşıma ve çekiştirme: Bebek diş çıkarırken yaşadığı ağrıdan ötürü kulaklarında ağrı hissedebilir ve kaşıyabilir. Fakat bu kulakta iltihap başlangıcının belirtisi de olabileceğinden, bebeğin doktora götürülmesi gerekebilir.
Diş etinde kanama: Diş çıkarken, diş etine baskı uygulandığı için bazı küçük kanamalar olması normaldir. Bu şekilde oluşan kanmalar, mavi benekler halinde diş etinde görülebilir. Buzlu bir pamuğun diş etine koyulması diş etini rahatlatabilir.
2. Diş Çıkaran ve Huysuzlanan Bebeğinizi Nasıl Rahatlatabilirsiniz?
Bu konuda onlarca denenmiş tedavi yöntemi vardır. Bazıları işe yarar, bazıları yaramaz. Aşağıdakilerden bazılarını siz de deneyebilirsiniz:
• Bu sıkıntılı döneminde bebeğinizi rahatlatmak için onu daha sık kucağınıza alıp daha fazla okşayın. Sıkıntısını anladığınızı ve yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın.
• Bebeğinizin yüzünde oluşan kızarıklıklara nemlendirici kremler uygulayabilirsiniz.
• Daha fazla su ve sulu içecekler vererek ishal olduğunda kaybettiği suyu tekrar bünyesine kazandırabilirsiniz.
• Çiğneyecek bir şeyler verin. Burada besin değerinden çok dişetlerindeki basıncı rahatlatmak amaçlanmaktadır. Bu nedenle de çiğnenen şey soğuk olursa yararı artar. Dondurulmuş çörek, soğuk bir muz, veya havuç, bir tülbente sarılmış buz parçası, lastik bir diş halkası.
Bebeğinize çiğnemesi için ne verirseniz verin mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.
Bebeğinizin Kolay Diş Çıkarmasını Sağlamak İçin Ne Yapabilirsiniz?
• Dişlerini kaşıyabileceği bir şeyler verin.Bazı bebekler başlangıçtaki acı nedeniyle itiraz edebilir. Fakat bir süre sonra acı yerini rahatlamaya bırakır.
• Soğuk içecekler içirin.Bebeğinize bir biberon soğuk su verin. Biberonu reddederse bardakla vermeye çalışın. Bu sayede bebeğinizin su ihtiyacını da karşılamış olur ve ishal veya artmış salyayla kaybettiği sıvıyı yerine koyarsınız.
• Soğuk yiyecekler yedirin. Buzdolabında soğutulmuş şeftali püresi, elma püresi, yoğurt, bebeğinize oda ısısındaki yiyeceklerden daha çekici gelebilir.
• Başka hiçbir şey işe yaramazsa doktoronuzun önerdiği ağrı kesici (parasetamol) bir şurup verebilirsiniz. Doz ayarlaması için de mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuz önermediği sürece bebeğinizin dişetlerine başka bir şey sürmeyin. Bunun içine alkollü içecekler de dahildir.
3.Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Zamanlama büyük ölçüde değişse de, bebekler genellikle yaklaşık 6 aylıkken diş çıkarmaya başlar.İki alt ön diş (alt orta kesici dişler) genellikle ilk görünen dişlerdir, ardından iki üst ön diş (üst orta kesici dişler) gelir.
Diş çıkarmanın klasik belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Salya akması
- Katı nesneleri çiğnemek
- Sinirlilik veya huysuzluk
- Ağrılı veya hassas diş etleri
Birçok anne baba, diş çıkarmanın ateş ve ishale neden olduğundan şüphelenir, ancak araştırmacılar bunun doğru olmadığını söylüyor.Diş çıkarma ağızda ve diş etlerinde belirti ve semptomlara neden olabilir - ancak vücudun başka yerlerinde farklı bir rahatsızlığa neden olmaz.
@
4. Ağrıyan diş etlerini yatıştırmanın en iyi yolu nedir?
Diş çıkaran bebeğiniz rahatsız görünüyorsa, şu basit ipuçlarını göz önünde bulundurun:
Bebeğinizin diş etlerini ovun: Bebeğinizin diş etlerini ovmak için temiz bir parmak veya nemlendirilmiş gazlı bez kullanın.Basınç, bebeğinizin rahatsızlığını hafifletebilir.
Serin tutun: Soğuk bir bez, kaşık veya soğutulmuş diş çıkarma halkası bebeğin diş etlerinde yatıştırıcı olabilir.Bununla birlikte, bebeğinize donmuş bir diş çıkarma halkası vermeyin.Aşırı soğuk ile temas zararlı olabilir.
Bir diş çıkarma halkası teklif edin:Sert kauçuktan yapılmış bir tane deneyin.Sıvı dolu çeşit, bebeğinizin çiğneme baskısı altında kırılabilir.Bir şişe işe yarıyor gibi görünüyorsa, suyla doldurun.Formül, süt veya meyve suyundan alınan şekerle uzun süreli temas diş çürümesine neden olabilir.
Sert yiyecekleri deneyin: Bebeğiniz katı yiyecekler yiyorsa, soyulmuş ve soğutulmuş salatalık veya havuç gibi kemirmek için yenilebilir bir şey sunabilirsiniz.Bununla birlikte, bebeğinize yakından bakın.Kırılan herhangi bir parça boğulma tehlikesi oluşturabilir.
Salyayı kurutun: Aşırı salya, diş çıkarma sürecinin bir parçasıdır.Cildin tahriş olmasını önlemek için bebeğinizin çenesini kurulamak için temiz bir bez bulundurun.Su bazlı krem ??veya losyon gibi bir nemlendirici kullanmayı düşünün.
Doktorunuzun Önerdiği Ağrı Kesici:Bebeğiniz özellikle huysuzsa, ağrısını hafifletmek için bebeğinizin doktorunun önerdiği ağrı kesiciler size yardımcı olabilir.Ağrı kesici benzokain içeren diş çıkarma ilaçlarından kaçının.Benzokain ürünleri, kandaki oksijen miktarını azaltan nadir fakat ciddi bir durum olan methemoglobinemi ile ilişkilendirilmiştir.
5. Diş Çıkarma Acısını Hafifletmek İçin Verdiğiniz İlaçlara Dikkat!
Ağrı kesici benzokain içeren diş çıkarma ilaçlarından kaçının.Benzokain ürünleri, kandaki oksijen miktarını azaltan nadir fakat ciddi bir durum olan methemoglobinemi ile ilişkilendirilmiştir.
Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ebeveynlerin bebekler için sağlık riski oluşturabilecek homeopatik diş çıkarma jelleri veya tabletleri kullanmamasını önermektedir.
Diş çıkarma genellikle evde yapılabilir.Bebeğinizin ateşi çıkarsa, özellikle rahatsız görünüyorsa veya başka hastalık belirtileri veya semptomları varsa doktorunuza veya sağlık uzmanınıza başvurun.Sorun diş çıkarmadan başka bir şey olabilir.